Znowu na blogu gości dynia- jak do
tej pory wszystkie przepisy dyniowe bardzo dobrze smakowały i
wyglądały:) Te ciasteczka są proste i szybkie w wykonaniu oraz
pyszne i zdrowe! Nie zawierają w sobie żadnych tłuszczy – za to
mąkę pełnoziarnistą, płatki owsiane i orzechy. Kombinacja przypraw
nadaje im wyjątkowego aromatu, a dynia świetnie się z nimi
komponuje. My delektowałyśmy się nimi z
przyjaciółmi przy czerwonym winie:)
Przygotowanie: 15
minut.
minut.
Czas gotowania: 25
minut.
minut.
Gotowe do podania:
około 40 minut.
około 40 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 25 ciasteczek.
porcji z przepisu: 25 ciasteczek.
-
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
-
1 szklanka mąki pszennej
-
szczypta soli
-
1 ½ łyżeczki cynamonu
-
¼ łyżeczki imbiru mielonego
-
¼ łyżeczki przyprawy korzennej
-
¼ łyżeczki mielonej gałki
muszkatołowej -
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
½ szklanki cukru brązowego
-
2 jajka
-
240 g puree z dyni (z tego
przepisu) -
szklanka
płatków owsianych lub jęczmiennych -
3/4 szklanki
orzechów włoskich -
3/4 szklanki
rodzynek
Wykonanie.
Przygotować puree
z dyni (tutaj). Jeżeli używamy dynię mrożoną należy ją
wcześniej wyjąc z zamrażalnika, aby podczas robienia ciasteczek
była płynna.
z dyni (tutaj). Jeżeli używamy dynię mrożoną należy ją
wcześniej wyjąc z zamrażalnika, aby podczas robienia ciasteczek
była płynna.
Piekarnik nagrzać
do 175 stopni.
do 175 stopni.
Dużą blachę
wyłożyć papierem do pieczenia.
wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużym garnku
wymieszać obie mąki, wszystkie przyprawy, proszek do pieczenia,
cukier i płatki.
wymieszać obie mąki, wszystkie przyprawy, proszek do pieczenia,
cukier i płatki.
W drugiej misce
zmiksować puree z jajkami.
zmiksować puree z jajkami.
Przelać do miski
z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać.
z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać
rodzynki i posiekane orzechy i wymieszać.
rodzynki i posiekane orzechy i wymieszać.
Z masy formować
okrągłe ciasteczka (np. przy pomocy łyżki do nakładania lodów
lub zwykłej).
okrągłe ciasteczka (np. przy pomocy łyżki do nakładania lodów
lub zwykłej).
Piec 20-25 minut,
aż będą ładnie zarumienione.
aż będą ładnie zarumienione.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pumpkin cookies without fat.
Very easy cookies with wholewheat flour,
walnuts, raisins and oatmeal. Delicious and healthy.
walnuts, raisins and oatmeal. Delicious and healthy.
Preparation: 15 minutes.
Cooking: 25
minutes.
minutes.
All ready: 40
minutes.
minutes.
Serves:
25 cookies.
25 cookies.
-
1 cup wholewheat flour
-
1 white flour
-
a pinch of salt
-
1 ½ tsp ground cinnamon
-
¼ tsp spice
-
¼ tsp ground ginger
-
¼ tsp ground nutmeg
-
1 tsp baking powder
-
½ cup raw brown sugar
-
2 eggs
-
240 g pumpkin
puree ( canned or fresh) -
1 cup oatmeal
-
¾ cup walnuts
-
3/4 cup
raisins
Directions.
Preheat the oven to
175 degrees.
175 degrees.
Line a baking
sheet with parchment paper.
sheet with parchment paper.
In a
big bowl stir together both flours, all of the seasonings, sugar and
oatmeal. Set aside.
big bowl stir together both flours, all of the seasonings, sugar and
oatmeal. Set aside.
In the second bowl
whisk together eggs and pumpkin, then slowly add in the dry mixture, until it’s smooth.
whisk together eggs and pumpkin, then slowly add in the dry mixture, until it’s smooth.
Lastly add raisins
and walnuts, stir together.
and walnuts, stir together.
Using small scoop
form the cookies in the parchment paper.
form the cookies in the parchment paper.
Bake
20 – 25 minutes, until it’s gold.
20 – 25 minutes, until it’s gold.
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
Wyglądają smakowicie, a i są bardzo zdrowe 🙂 Orzechy, płatki owsiane – można pałaszować! 🙂