Zaznacz stronę

Pancakesy to błyskawiczny deser czy
przekąska, która zawsze smakuję równie dobrze. Tutaj w nieco
zdrowszej i jesiennej wersji: z mąką orkiszową, purée
z dyni i korzenną nutą. Przygotowanie purée
z dyni jest bardzo proste i pozostałe porcje można spokojnie
mrozić w lodówce, nawet do 3 miesięcy. Mąka orkiszowa nadaje
bardzo ciekawego smaku i poprawia walory odżywcze placuszków.
Podawać je można z ulubionymi dodatkami, u nas natomiast jest to
roztopiona, gorzka czekolada i bakalie. Są to jedne z
najsmaczniejszych pancakesów jakie udało nam się zrobić, polecamy
gorąco!


Ciasto:
  • 1 ¾ szklanki mleka
  • 1 szklanka purée
    z dyni
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • łyżeczka cynamonu i przyprawy
    korzennej
Purée
z dyni:
  • 1 dynia
Wykonanie.
Purée:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Duża blachę wyłożyć folią lub
papierem do pieczenia.
Dynię umyć, i przekroić na pół. Dokładnie wyciągnąć
wszystkie pestki. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut.
Zależy to od wielkości dyni, im większa tym dłuższy czas
pieczenia. Dynia jest gotowa kiedy bez problemu można nakłuć ją
widelcem.
Upieczoną dynie studzimy, a następnie łyżka wyciągamy dokładnie
cały miąższ. Na koniec blenderujemy tak aby powstało gładkie
purée. Jeżeli dynia jest duża to powinno wyjść około kilograma
purée. Można je spokojnie zamrozić i wykorzystać do innych
przepisów.
Placuszki:
Przygotować dwie miski. W jednej
wymieszać mleko, dynię, olej i jajko. W drugiej mąki, przyprawy,
cukier, proszek i sodę. Połączyć zawartość obu misek i
wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy.
Pancakesy smażyć bez tłuszczu.
Czas wykonania: około 120 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 12-14 placuszków.
Zapraszamy do komentowania:)