Zaznacz stronę

Dynia nieodłącznie kojarzy się z
jesienią, chłodnymi dniami i pysznymi deserami. Nasz sernik jest w
każdym calu idealny. Mieszanka przypraw nadaje mu wyjątkowego,
ostro słodkiego smaku. Spód jest klasyczny, zrobiony z ciasteczek
z dodatkiem cynamonu i imbiru. Polany gorzką czekoladą i
udekorowany orzechami. Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki
czemu jest puszysty i idealnie równy. Ten sernik jest idealny na jesienne
popołudnia – delikatny, wspaniale smakuje z czerwoną herbatą lub
grzanym winem.

Przygotowanie: 30
minut.
Czas pieczenia: 90
minut.
Studzenie: 4 – 12 godzin.
Ilość
porcji z przepisu: 12 -14 kawałków.
Spód:
  • 250 g kruchych ciasteczek
    czekoladowych
  • 100 g roztopionego masła
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru w proszku
Sernik:
  • 1 szklanka cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta goździków w proszku
  • szczypta soli
  • 450 g puree z dyni ( z tego
    przepisu )
  • 750 g sera białego ( użyłyśmy
    sera na sernik Piątnicy, bez żadnych dodatków)
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 5 jajek
  • 220 ml śmietany 12%
Dodatkowo :
  • tabliczka gorzkiej czekolady (lub
    mlecznej)
  • 50 ml mleka
  • orzechy włoskie
Wykonanie.
Spód:
Przygotować tortownicę o średnicy 22
centymetry.
Ciasteczka rozgnieść na miazgę, dodać cynamon, imbir i masło.
Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Masą
miasteczkową wyłożyć dokładnie spód tortownicy, dociskając
szklanką, a następnie włożyć na zamrażalnika na czas
przygotowania sera.
Ser:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Przygotować dużą, kwadratową blachę do pieczenia.
W garnku umieścić cukier wraz ze
wszystkimi przyprawami. Dodać 3-4 łyżki wrzątku i mieszać, aż
cukier się rozpuści. Odstawić.
W dużej misce zmiksować ser, na
niskich obrotach miksera tak aby nie było grudek. Dodać masę
cukrową i zmiksować. Następnie dodać wanilię, puree z dyni oraz
sok z cytryny, zmiksować.
Potem wbijamy jajka i znowu miksujemy.
Na koniec wlać śmietanę i połączyć dokładnie wszystkie
składniki aby powstała gładka masa.
Z zamrażalnika wyjąc tortownicę z
ciasteczkami i dokładnie wyłożyć zewnętrzną cześć obręczy
folią aluminiową*. Zagotować wodę. Tortownicę wsadzić do
blachy i zalać wrzątkiem do 2/3 wysokości. Do tak przygotowanej
tortownicy wlać masę serową. Wstawić do pieca. Zmniejszyć
temperaturę do 160 stopni. Piec 90 minut.
Po zakończeniu pieczenia, sernik
studzić najpierw w piekarniku , przy otwartych drzwiach 30 minut.
Potem delikatnie wyjąc tortownicę z pozostałej wody i zostawić
do całkowitego ostygnięcia. Chłodzić minimum 4 godziny przed
podaniem, a najlepiej całą noc.
Jeżeli chcemy udekorować go
czekoladą, to należy ją rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej, a
następnie polać sernik kiedy już będzie zimny, ale przed
włożeniem do lodówki.
*przed pieczeniem należy
sprawdzić czy tortownica nie przecieka. Jeżeli przecieka, to
radzimy zrezygnować z kąpieli wodnej i postępować dokładnie wg. podanych
wyżej wskazówek dotyczących czasu i sposobu chłodzenia. Sernik i
tak będzie smaczny, może jedynie trochę opaść bądź pęknąć.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)