Stali czytelnicy już pewnie wiedzą,
że jesteśmy miłośniczkami wszystkiego co czekoladowe. Teraz
publikujemy kolejny na to dowód. Przedstawiamy tartę z czekoladą i
masłem orzechowym. Spód zrobiony jest z kakao i
przypomina kruche ciasto. Jako dodatek występuje nieco soli co
bardzo fajnie komponuje się z czekoladą. Na cieście znajduje się
warstwa masła orzechowego, którą przykrywa czekoladowy mus. Tartę
ozdobiłyśmy polewą z białej czekolady i wiórkami czekoladowymi.
Ten przepis nie jest trudny a na pewno zrobi duże wrażenie,
wizualnie i smakowo:)
-
1 ½ szklanki mąki
-
75 g kakao do wypieków
-
pół łyżeczki soli
-
75 g cukru cukru
-
100 g masła
-
2 jajka
-
łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
3 łyżki śmietany 18%
Mus czekoladowy:
-
300 g czekolady ( może by gorzka,
mleczna lub pół na pół ) -
200 g śmietany 30 %
-
150 g masła orzechowego minimum
80% orzechów (my użyłyśmy marki Sante)
Wykonanie.
Ciasto:
W misce wymieszać mąkę, kakao i sól. W drugiej misce zmiksować
masło i cukier na średnich obrotach, do momentu, aż będą lekkie
i puszyste. Potem do masła i cukru dodać jajko i wanilię, miksować
na wolnych obrotach do połączenia. Na koniec dodać śmietanę a
potem mąkę. Kiedy ciasto będzie dobrze połączone wyjmujemy je z
pojemnika miksera, ugniatamy w kulę i w plastikowej folii wkładamy
do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto może leżeć w lodówce
nawet do dwóch dni.
masło i cukier na średnich obrotach, do momentu, aż będą lekkie
i puszyste. Potem do masła i cukru dodać jajko i wanilię, miksować
na wolnych obrotach do połączenia. Na koniec dodać śmietanę a
potem mąkę. Kiedy ciasto będzie dobrze połączone wyjmujemy je z
pojemnika miksera, ugniatamy w kulę i w plastikowej folii wkładamy
do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto może leżeć w lodówce
nawet do dwóch dni.
Przygotować tortownicę o średnicy 26 centymetrów. Posmarować
masłem i dobrze wysypać boki mąką. Ciasto wyjąc z lodówki.
Rozwałkować i przełożyć do tortownicy – spód oraz około 2-3
centymetry boków, tak ab krem nie wypłynął. Na dnie zrobić
dziurki widelcem. Tak przygotowane ciasto włożyć do zamrażalnika
na 30 minut.
masłem i dobrze wysypać boki mąką. Ciasto wyjąc z lodówki.
Rozwałkować i przełożyć do tortownicy – spód oraz około 2-3
centymetry boków, tak ab krem nie wypłynął. Na dnie zrobić
dziurki widelcem. Tak przygotowane ciasto włożyć do zamrażalnika
na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownice wyjąc z lodówki,
położyć na ciasto papier do pieczenia lub folię i wysypać np.
ryżem, aby ciasto nie urosło. Piec 20 minut. Potem ściągnąć
folię wraz z zawartością i piec kolejne 5 minut. Odstawić do
wystygnięcia.
położyć na ciasto papier do pieczenia lub folię i wysypać np.
ryżem, aby ciasto nie urosło. Piec 20 minut. Potem ściągnąć
folię wraz z zawartością i piec kolejne 5 minut. Odstawić do
wystygnięcia.
Mus
czekoladowy:
czekoladowy:
Masło orzechowe rozsmarować równo na
cieście.
cieście.
Śmietankę podgrzać. Gdy już będzie
gorąca dodać połamaną w kostkę czekoladę i mieszać do
uzyskania gładkiej masy. Gotowy mus wlać na warstwę masła i
pozostawić w lodówce do zastygnięcia.
gorąca dodać połamaną w kostkę czekoladę i mieszać do
uzyskania gładkiej masy. Gotowy mus wlać na warstwę masła i
pozostawić w lodówce do zastygnięcia.
Jeżeli ktoś decyduje się na polewę
to wystarczy rozpuścić pół tabliczki białej czekolady w kąpieli
wodnej.
to wystarczy rozpuścić pół tabliczki białej czekolady w kąpieli
wodnej.
Podawać dobrze zastygnięte , bez
żadnych dodatków.
żadnych dodatków.
Wykonanie: około 4 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 16-18 kawałków.
porcji z przepisu: 16-18 kawałków.
Zapraszamy do komentowania:)
Jej, ta tarta musi być obłędnie pyszna!
Dziewczyny próbowałam , jest pyszne, pięknie wygląda, na przyjęciu efekt smakowy dla najwybredniejszych smakoszów murowany.
Twórzcie dalej, będę odwiedzać waszą stronę regularnie.
Ala Sz
Bardzo dziękujemy i pozdrawiamy serdecznie. Cieszymy się, że smakowało 😉
Obłędnie czekoladowa;)
bardzo ładne zdjęcia.
a tarta? meeega! świetna.
Wspaniała! Piękna, pyszna i … czekoladowa!
Ale kalorie to chyba aż się na zębach osadzają, co? Już mi się podoba 🙂 pozdrawiam! Dorota
Bardzo lubię połączenie masła orzechowego z czekoladą. Pycha! Chociaż rzeczywiście do dietetycznych deserów to nie należy 🙂
takie nagromadzenie czekolady przyprawia mnie o zawrót głowy… Ale pyszny zawrót 🙂
Uwielbiam takie tarty. Narobiłyście mi smaku! 🙂
Tarta była boska! Głęboki smak gorzkiej czekolady w postaci musu z dodatkiem rumu, który tylko podkreśla ten smak i do tego masło orzechowe, nadające ciekawego, niespotykanego posmaku. Rewelacyjna tarta, bardzo wykwintna, nadaje się na wszelkie okazje! =)
Obłędna tarta 🙂
Łał, pychotka 🙂 I choć za masłem orzechowym nie przepadam, skusiłabym się na kawałek takiej tarty 🙂
mam pytanie, czego mogłabym użyć zamiast masła orzechowego?? czekam na odp, pozdrawiam, Justyna
Myślę że są dwa rozwiązania. Zamiast masła można na dno wlać cieniutką warstwę rozpuszczonej, białej czekolady. Albo jeśli nie chcesz mocno czekoladowej wersji, można spróbować dać konfiturę malinową (idealnie komponuje się z czekoladą!). Pozdrawiam, mam nadzieje, że pomogłyśmy.
bardzo pomogłyście 😀 i to w jak szybkim tempie :)))))
dziękuje!! Justyna
ps. wasz blog już jest w moich ulubionych 🙂
wyszło pysznie! pozdrawiam Justyna
Bardzo nam miło i pozdrawiamy gorąco:)
Super przepis 🙂 Właśnie mam ciasto w piekarniku. Mam nadzieję, że mi wyjdzie. Pozdrawiam! 🙂 J.