Zaznacz stronę

 Stali czytelnicy już pewnie wiedzą,
że jesteśmy miłośniczkami wszystkiego co czekoladowe. Teraz
publikujemy kolejny na to dowód. Przedstawiamy tartę z czekoladą i
masłem orzechowym. Spód zrobiony jest z kakao i
przypomina kruche ciasto. Jako dodatek występuje nieco soli co
bardzo fajnie komponuje się z czekoladą. Na cieście znajduje się
warstwa masła orzechowego, którą przykrywa czekoladowy mus. Tartę
ozdobiłyśmy polewą z białej czekolady i wiórkami czekoladowymi.
Ten przepis nie jest trudny a na pewno zrobi duże wrażenie,
wizualnie i smakowo:)

 


Spód:

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 75 g kakao do wypieków
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g cukru cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
Mus czekoladowy:
  • 300 g czekolady ( może by gorzka,
    mleczna lub pół na pół )
  • 200 g śmietany 30 %
  • 150 g masła orzechowego minimum
    80% orzechów (my użyłyśmy marki Sante)
Wykonanie.
Ciasto:
W misce wymieszać mąkę, kakao i sól. W drugiej misce zmiksować
masło i cukier na średnich obrotach, do momentu, aż będą lekkie
i puszyste. Potem do masła i cukru dodać jajko i wanilię, miksować
na wolnych obrotach do połączenia. Na koniec dodać śmietanę a
potem mąkę. Kiedy ciasto będzie dobrze połączone wyjmujemy je z
pojemnika miksera, ugniatamy w kulę i w plastikowej folii wkładamy
do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto może leżeć w lodówce
nawet do dwóch dni.
Przygotować tortownicę o średnicy 26 centymetrów. Posmarować
masłem i dobrze wysypać boki mąką. Ciasto wyjąc z lodówki.
Rozwałkować i przełożyć do tortownicy – spód oraz około 2-3
centymetry boków, tak ab krem nie wypłynął. Na dnie zrobić
dziurki widelcem. Tak przygotowane ciasto włożyć do zamrażalnika
na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownice wyjąc z lodówki,
położyć na ciasto papier do pieczenia lub folię i wysypać np.
ryżem, aby ciasto nie urosło. Piec 20 minut. Potem ściągnąć
folię wraz z zawartością i piec kolejne 5 minut. Odstawić do
wystygnięcia.
Mus
czekoladowy:
Masło orzechowe rozsmarować równo na
cieście.
Śmietankę podgrzać. Gdy już będzie
gorąca dodać połamaną w kostkę czekoladę i mieszać do
uzyskania gładkiej masy. Gotowy mus wlać na warstwę masła i
pozostawić w lodówce do zastygnięcia.
Jeżeli ktoś decyduje się na polewę
to wystarczy rozpuścić pół tabliczki białej czekolady w kąpieli
wodnej.
Podawać dobrze zastygnięte , bez
żadnych dodatków.
Wykonanie: około 4 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 16-18 kawałków.
Zapraszamy do komentowania:)