Zaznacz stronę

Prosty, szybki w wykonaniu, zdrowy i
pyszny, wypiek idealny. Kończymy dyniowy szał a wchodzimy w
świąteczny. Na pożegnanie dynia w połączeniu z
bananami,rodzynkami i słonecznikiem w delikatnym chlebku z chrupiącą
skórką. Bardzo zdrowy, z pełnowartościowym ziarnem i niezbyt
słodki.

Przygotowanie: 15
minut.
Czas pieczenia:
60 minut.
Gotowe do podania:
85 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 2 bochenki
Ciasto:
  • 1 szklanka
    mąki pszennej
  • 1 szklanka
    mąki orkiszowej
  • 1 szklanka
    mąki pełnoziarnistej
  • po 1
    łyżeczce: cynamonu i przyprawy korzennej
  • po ½
    łyżeczki: mielonych goździków, imbiru i gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • po 1 łyżeczce
    proszku do pieczenia i sody
  • 2/3 szklanki
    cukru brązowego
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 400 g puree z
    dyni
  • pól szklanki
    rodzynek
  • pół
    szklanki ziaren słonecznika
  • 3 banany,
    wcześniej rozgniecione
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować dwie średniej
wielkości foremki do chleba.
W rondelku rozpuścić masło.
W dużej misce zmieszać przesianą mąkę, wszystkie przyprawy.
Masło zmieszać z cukrem. Dodać jajka, banany i dynię.
Dokładnie zmieszane płynne składniki wlać do sypkiej mieszanki i
zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać ziarna słonecznika i
rodzynki. Wymieszać.
Ciasto przelać do foremek, piec 60 minut.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Pumpkin bread.


Let’s all say goodbye to pumpkin and
welcome Christmas season!! This bread is our farewell with pumpkin.
Healthy, easy, quick and tasty! Wholewheat flours and small amount of
sugar , the raisins and sunflower seeds – a perfect combination.
Preparation: 20
minutes.
Cooking: 60
minutes.
All ready: 85
minutes.
Serves:
2 loafs.
  • 1 cup white
    flour
  • 2 cups
    wholewheat flour
  • 1 tsp of:
    cinnamon and spice
  • ½ tsp of:
    nutmeg, clove and ginger
  • a pinch of
    salt
  • 1 tsp of:
    baking powder and baking soda
  • 2/3 cup
    firmly packed brown sugar
  • 200 g butter,
    melted
  • 3 eggs
  • 400 g canned
    of fresh pumpkin puree
  • ½ cup
    raisins
  • ½ cup
    sunflower seeds
  • 3 bananas,
    squashed
Directions:
Preheat an oven to 180C. Prepare two medium loaf pans.
In a big bowl stir together the flours with all the seasonings.
Combine melted butter with sugar. Then add eggs, squashed bananas
and pumpkin, whisk.
Add pumpkin mix to dry ingredients and combine.
 Lastly add raisins and sunflower seeds and mix till well combined.
Transfer mixture into loaf pans.
Bake 60 minutes.

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)