niedziela, 18 listopada 2012

Tort sernikowy.


Połączenie tortu czekoladowego i sernika? Czemu nie! Wyszło pysznie i zjawiskowo. Sernik to świetny „krem” do tortów, gdyż jest twardy i dobrze trzyma się całości – dzięki niemu cała konstrukcja jest stabilna i wytrzymała. Jako baza użyte zostały ciasta czekoladowe – bardzo wilgotne i miękkie. Całość udekorowana jest wiórkami z gorzkiej czekolady i ganache z sera. Jeżeli mamy ważna okazję i chcemy zachwycić gości wyglądem i smakiem zdecydowanie polecamy to ciasto.

 



Przygotowanie: 60 minut.
Czas pieczenia: 80 minut.
Gotowe do podania: około 4 godziny.


Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Ciasto:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 ½ szklanki białego cukru
  • 4 czubate łyżki kakao do wypieków
  • 1 ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka
  • 1 ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki

Sernik:

  • 500 g sera ( Piątnicy lub zwykłego dokładnie zmielonego)
  • 2/3 szklanki cukru
  • ł2 jajka
  • 1/3 szklanki śmietany 12%
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Ganache z serka:

  • 500 g sera ( Piątnicy lub zwykłego dokładnie zmielonego)
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 110 g niesolonego masła
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Sernik ( pieczony w kąpieli wodnej):

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Przygotować 1 tortownicę o średnicy 22 centymetry. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Zewnętrzną część tortownicy dokładnie obwinąć folią aluminiową. Tak przygotowaną formę włożyć do większej blaszki.

W misie miksera ubijać ser, aż będzie puszysty (ok. 3 minuty). Następnie dodać sól i cukier, ubijać około 5 minut. Potem wbijać po jednym jajku (miksować na małych obrotach miksera). Na koniec dodać śmietany oraz olejek i miksować do uzyskania gładkiej masy.

Masę serową wlać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na zewnątrz, do blaszki wlać wrzątek do 2/3 wysokości blachy. Piec 40 minut.

Studzić najpierw przy otwartym piekarniku, potem wyciągnięte z pozostałej wody.


Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować dwie 22 centymetrowe blaszki.

W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Potem dodać jajka, olej i maślankę i zmiksować do uzyskania gładkiej masy.

Ciasta rozlać po równo do dwóch blaszek. Piec 35 minut. Studzić najpierw w obręczach, potem luzem.


Ganache z serka:

W dużej misce zmiksować najpierw ser, do momentu, aż będzie gładkie. Potem dodać resztę składników i miksować do utworzenia gładkiej masy. Masę trzymać w lodówce, aż do momentu dekorowania ciasta.


Gdy ciasta będą już wystudzone należy je złożyć ( ciasto – ser - ciasto ). Całość posmarować połową ganache. Wstawić do lodówki aby zastygło (około 30 minut). Po tym czasie ciasto udekorować reszta serka. Posypać wiórkami czekolady.

Ciasto przechowywać z lodówce.


Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)





Cheesecake  gâteau.


Cheesecake and chocolate cake? Why not! It's very tasty and stunning composition. To create this cake you need plenty of time but it's totally wort it! Cheesecake it very good base for high cakes – all construction is stable and looks outstanding. Chocolate layers are very moist and delicate, also fits very nice with creamy ganache. This recipe is perfect for the special occasions, when You want to make an great impression on Your guests.


Preparation: 60 minutes.
Cooking: 80 minutes.
All ready: at least 4 hours.

Serves: 12 pieces.

Cake:
  • 2 ½ cups white flour
  • 1 ½ cups white sugar
  • 4 tbsp cocoa powder
  • 1 ½ tsp baking soda
  • 1 tsp salt
  • 2 eggs
  • 1 ½ cup canola oil
  • 1 cup plain buttermilk
Cheesecake:
  • 500 g cream cheese
  • 2/3 cup raw sugar
  • 2 eggs
  • 1/3 cup heavy cream
  • 1/3 whipping cream
  • 1 tsp vanilla extract
  • a pinch of salt
Ganache:
  • 500 g cream cheese
  • ¾ cup caster sugar
  • 110 g unsalted butter
  • 1 tsp vanilla extract

Directions:

Cheesecake:

  Preheat oven to 170C. Prepare round cake pan (22 cm). Bottom wrap with a parchment paper. The sides wrap tightly with a cooking foil. Prepared cake pan place into the bigger one.

Using electric beater, beat cheese until it's smooth and creamy.Then add a salt and sugar and beat 5 minutes. Nest beat in the eggs ( separately) and mix. Lastly add both creams and vanilla and mix till smooth.

Transfer cheesecake into round pan. Then pour hot water into the bigger pan ( ¾ high). Bake 40 minutes.

Chill firstly in the open oven, next transferred from remaining water.

 
Cake:

Preheat oven to 180C. Prepare two round cake pans (22 cm).

Ina a big bowl stir together all dry ingredients.Then add eggs, buttermilk and oil. Mix together until smooth and creamy.

Pour mix into pans (split it in two). Bake 35 minutes. Cool completely.

Ganache :

Ina a big bowl beat cheese until it's smooth and creamy. Then add the rest of ingredients and mix.
Set aside into a fridge.


When all the cakes will be cold completely place the first chocolate cake into a cake stand. The place the cheesecake layer. Lastly place 2nd chocolate layer on the top. Using a long spatula cover the cake with ½ ganache. Then place it into the fridge for 20 minuet. Then cover it with remaining ganache and decorate with chocolate.

The cake has to be keep into the fridge.

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

17 komentarzy:

  1. jeszcze 3 godzinki i będę degustować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest naprawdę niesamowite. Po pierwsze: dawno nie byłam tak urzeczona przepisem. Po drugie: przecudowne zdjęcia. Po trzecie: ciasto pieczone w kąpieli wodnej? Pierwsze słyszę, ale fajny pomysł :)
    Serdecznie pozdrawiam, na 100% kiedyś spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. This is a gorgeous cake! Whenever I get a dessert I always have this dilemma between chocolate and cheese cake. And now you resolved it :-). I certainly have to try this cake. And the photos are amazing!

    OdpowiedzUsuń
  4. tort prezentuje się bardzo smakowicie:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Imponujący i bardzo reprezentatywny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda, zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo, bardzo apetycznie i elegancko wygląda ten tort. Uwielbiam serniki i takie połączenie ciasta biało czekoladowe. Ten pieczony w kąpieli wodnej przypomina trochę sernik nowojorski (piekłam). A poza tym całość wygląda EXTRA. Przy najbliższej okazji upiekę go. I się pochwalę :). Pozdrawiam, Krys (Kuchnia u Krysi)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepięknie i bardzo smakowicie ! Świetny pomysł !

    OdpowiedzUsuń
  9. CZY MOŻNA PIEC CAŁE CIASTO W JEDNEJ TORTOWNICY? BO NIE MAM DWÓCH BLASZEK..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bezpieczniej będzie podzielić masę na pół i piec na dwa razy w jednej tortownicy. Pozdrawiam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...