Zaznacz stronę

Dzisiaj coś dla wielbicieli bakalii.
Oprócz kruchego ciasta cała jego zawartość to migdały, morele,
orzechy, daktyle figi, żurawina oraz sos śmietanowy. Mały
kawałeczek bakaliowca sprawi, że poczujemy się syci i wywoła
uśmiech na twarzy:) Gorąco polecamy to ciasto, gdyż jest naprawdę
wyjątkowe i niezwykle pyszne.

 

 

Przygotowanie:
30 minut.
Czas gotowania: 45
minut.
Gotowe do podania:
1 h 15 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Ciasto kruche:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • jajko
  • łyżka cukru
    pudru
  • aromat rumowy
Wypełnienie:
  • 100 g cukru
  • 100 g
    migdałów, suszonych moreli, orzechów włoskich
  • 150 g daktyli
    i suszonych fig
  • 50 g suszonej
    żurawiny
  • szklanka
    śmietany 18%
  • 50 g
    sklarowanego masła
Ponadto:
  • 1 żółtko

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać
do 200 stopni. Przygotować tortownicę o średnicy 22 centymetry.
Przesianą mąkę zagnieść z posiekanym masłem, jajkiem, cukrem i
olejkiem. Całość zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Wszystkie bakalie drobno posiekać.
Sklarować masło. Dodać posiekane orzechy i migdały. Trzymać na
patelni, aż będą lekko zarumienione. Wsypać cukier i cały czas
mieszając czekać, aż się skarmelizuje. Wlać śmietanę,
wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać resztę posiekanych
bakalii. Dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
2/3 ciasta dobrze wykleić dno o raz boki tortownicy. Do środka
wsypać przygotowane wcześniej bakalie. Całość przykryć
pozostałym ciastem. Wierzch posmarować żółtkiem.
Piec 45 minut.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Eccles Cake.

Something
delicious for the fans of the dried fruits. Contains dried apricot,
dates, figs, cranberry, almonds and walnuts. A small piece of this
cake will bring a smile to Your face. Absolutely perfect dessert.
Suits The Christmas very well.

Preparation: 30
minutes.
Cooking: 45
minutes.
All ready: 1 h
15 minutes.
Serves:
12 pieces.
Shortcrust pastry:
  • 300 g all
    purpose flour
  • 200 g butter
  • 1 egg
  • 1 tbsp caster
    sugar
  • rum flavor
  • 1 yolk
Filling:
  • 100 g sugar
  • 100 g almonds, dried apricot, walnuts
  • 150 g dried
    dates and figs
  • 50 g dried
    cranberry
  • 1 cup heavy
    cream
  • 50 g butter
Directions:
Preheat the oven
to 200C. Prepare 22 cm round spring form pan.
To the sifted
flour add chopped butter, egg, sugar and rum flavor. Knead the dough
and then wrap it with silver foil. Place it in the fridge.
Roughly chop all
of the dried fruits
Melt the butter in a pan. Then add chopped walnuts and almonds. Heat
until it’s glowing. Then add the sugar and wait until it’s caramelized, constantly stir. Then add the cream and stir. Set aside
and add remaining fruits. Stir well and set aside to chill.
Roll 2/3 of the dough into the sides and bottom of spring form pan.
Place inside prepared filling and cover with remaining dough. Brush
with the yolk.
Bake for 45 minutes.

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)