sobota, 22 grudnia 2012

Cynamonki.

Idealne połączenie ciasta drożdżowego, cynamonu i miodu. Drożdżówki są idealne na święta jak również na co dzień. Aby zrobić dobre ciasto drożdżowe trzeba się sporo namęczyć ale smak będzie niepowtarzalny. Ciasto, które dzisiaj podajemy może być bazą do wielu przepisów. Na blogu na pewno pojawi się z nim wiele kombinacji gdyż naprawdę zachwyca smakiem i konsystencją.

Polecamy gorąco!




 

 

Przygotowanie: 60 minut.
Czas gotowania: 25 minut.
Gotowe do podania: 1 h 30 minut.

Ilość porcji z przepisu: 10 drożdżówek

Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 30 g drożdży
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli
Wypełnienie:
  • 5 łyżeczek cynamonu
  • 5 łyżek miodu
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 żółtko
    300 g rodzynek 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Duża blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

W garnuszku podgrzać mleko. Gdy będzie dobre ciepłe wrzucić drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

W drugim garnuszku rozpuścić masło i odstawić.

Jajka rozbić z łyżeczką z solą i pozostałym cukrem.

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę. Wlać mieszankę jajeczną i wyrośnięte drożdże.

Ciasto zagniatać duża drewnianą łyżką, cały czas uderzając do ściany miski. Dzięki temu do ciasta wejdzie powietrze i lepiej wyrośnie.

Kiedy wszystkie składniki dobrze się połącza a ciasto odlepi się od miski i utworzy gładką kulę należy wlać masło. Potem tak samo trzeba je ugniatać łyżka do momentu, aż masło nie wsiąknie.
Kiedy już zagnieciemy ciasto należy spód miski i ciasto posypać mąką, odłożyć całość na 30 minut w ciepłe miejsce. Najlepiej na letni kaloryfer. Miska musi być przykryta szmatką.

5 minut przed końcem wyrastania ciasta na patelni należy rozpuścić masło. Potem dodać mód i cynamon. Trzymać na gazie, aż zabulgocze. Odstawić.

Ciasto rozkawałkować na duży kwadrat o średniej grubości. Masę cynamonową rozsmarować na całości i zwinąć ciasto w roladę. Całość posypać rodzynkami. Potem odkrawać około 2,5 centymetrowe kawałki. Cynamonki układać na papierze do pieczenia tak aby widać było nadzienie. Posmarować rozbitym żółtkiem i piec 25 minut.

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Cinnamon rolls.

Cinnamon rolls with a classic, polish yeast-dough.. It's really delicious and smooth. You'll never forget this taste. To make this recipe You'll need a lot of time but it's totally worth it!



Preparation: 60 minutes.
Cooking: 25 minutes.
All ready: 1 h 30 minutes.

Serves: 10 rolls.

Yeast dough
  • 500 g all purpose flour
  • 2 eggs
  • 30 g yeast
  • 1 cup milk
  • 3 tbsp sugar
  • 3 tbsp butter
  • ½ tsp salt
Filling:
  • 5 tsp ground cinnamon
  • 5 tbsp honey
  • 2 tbsp butter
  • 1 yolk
    300 g raisins

Directions:

Preheat the oven to 175C. A Large baking pan line with the parchment paper.

Heat the milk in a small pot. When it's hot turn off the heat and add 3 tablespoons of flour, one tablespoon of sugar and the yeasts. Mix and set aside for 10 minutes.

Melt the butter and set aside.

Lightly beaten eggs mix with the salt and remaining sugar.

In a big bowl place remaining flour. Then add egg mix and yeasts mix. Then knead the dough. It;s very important to knead the dough very well. Even if it's pretty painful :). You can use the wooden spoon instead of your own hand.

When all of the ingredients will be well combined and the dough stop stick to the bottom You have to add melted butter. Ten repeat the process of kneading until all of the butter disappear in the dough.

Spread prepared dough with the four and place in a bowl. Then put the bowl with the dough in a warm place for 30 minutes. The bowl has to be covered with a cloth.

5 minutes before removing dough from the bowl prepare the cinnamon filling. Melt the butter on the and add the honey and cinnamon. The simmer it until it perks. Set aside.

Roll the dough into a big rectangle. Then spread the cinnamon mix on the dough. Spread with the raisins. Then roll it into a tight log and slice the roll into 10 pieces.

Place the cinnamon rolls on the parchment paper and brush it with yolk.

Bake for 25 minutes.




Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



3 komentarze:

  1. Chcę je zrobić od dłuższego czasu i do tej pory się nie zabrałam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam ich wieki, mniam ;))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...