Zaznacz stronę

Idealne połączenie ciasta
drożdżowego, cynamonu i miodu. Drożdżówki są idealne na święta
jak również na co dzień. Aby zrobić dobre ciasto drożdżowe
trzeba się sporo namęczyć ale smak będzie niepowtarzalny. Ciasto,
które dzisiaj podajemy może być bazą do wielu przepisów. Na
blogu na pewno pojawi się z nim wiele kombinacji gdyż naprawdę
zachwyca smakiem i konsystencją.

Polecamy gorąco!

 

 

Przygotowanie:
60 minut.
Czas gotowania: 25
minut.
Gotowe do podania:
1 h 30 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 10 drożdżówek
Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 30 g drożdży
  • szklanka
    mleka
  • 3 łyżki
    cukru
  • 3 łyżki
    masła
  • pół
    łyżeczki soli
Wypełnienie:
  • 5 łyżeczek
    cynamonu
  • 5 łyżek
    miodu
  • 2 czubate
    łyżki masła
  • 1 żółtko
    300 g rodzynek 
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Duża blachę do pieczenia wyłożyć
papierem.
W garnuszku podgrzać mleko. Gdy będzie dobre ciepłe wrzucić
drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze zamieszać i
pozostawić do wyrośnięcia.
W drugim garnuszku rozpuścić masło i odstawić.
Jajka rozbić z łyżeczką z solą i pozostałym cukrem.
Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę. Wlać mieszankę jajeczną
i wyrośnięte drożdże.
Ciasto zagniatać duża drewnianą łyżką, cały czas uderzając do
ściany miski. Dzięki temu do ciasta wejdzie powietrze i lepiej
wyrośnie.
Kiedy wszystkie składniki dobrze się połącza a ciasto odlepi się
od miski i utworzy gładką kulę należy wlać masło. Potem tak
samo trzeba je ugniatać łyżka do momentu, aż masło nie wsiąknie.
Kiedy już zagnieciemy ciasto należy spód miski i ciasto posypać
mąką, odłożyć całość na 30 minut w ciepłe miejsce. Najlepiej
na letni kaloryfer. Miska musi być przykryta szmatką.
5 minut przed końcem wyrastania ciasta na patelni należy rozpuścić
masło. Potem dodać mód i cynamon. Trzymać na gazie, aż
zabulgocze. Odstawić.
Ciasto rozkawałkować na duży kwadrat o średniej grubości. Masę
cynamonową rozsmarować na całości i zwinąć ciasto w roladę. Całość posypać rodzynkami.
Potem odkrawać około 2,5 centymetrowe kawałki. Cynamonki układać
na papierze do pieczenia tak aby widać było nadzienie. Posmarować
rozbitym żółtkiem i piec 25 minut.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Cinnamon rolls.

Cinnamon rolls with a classic, polish
yeast-dough.. It’s really delicious and smooth. You’ll never forget
this taste. To make this recipe You’ll need a lot of time but it’s
totally worth it!

Preparation: 60
minutes.
Cooking: 25
minutes.
All ready: 1 h
30 minutes.
Serves:
10 rolls.
Yeast dough
  • 500 g all
    purpose flour
  • 2 eggs
  • 30 g yeast
  • 1 cup milk
  • 3 tbsp sugar
  • 3 tbsp butter
  • ½ tsp salt
Filling:
  • 5 tsp ground
    cinnamon
  • 5 tbsp honey
  • 2 tbsp butter
  • 1 yolk
    300 g raisins
Directions:
Preheat the oven to 175C. A Large baking pan line with the parchment
paper.
Heat the milk in a small pot. When it’s hot turn off the heat and add
3 tablespoons of flour, one tablespoon of sugar and the yeasts. Mix
and set aside for 10 minutes.
Melt the butter and set aside.
Lightly beaten eggs mix with the salt and remaining sugar.
In a big bowl place remaining flour. Then add egg mix and yeasts mix.
Then knead the dough. It;s very important to knead the dough very
well. Even if it’s pretty painful :). You can use the wooden spoon instead of your own hand.
When all of the ingredients will be well combined and the dough stop
stick to the bottom You have to add melted butter. Ten repeat the process of kneading until all of the butter disappear in the dough.

Spread prepared dough with the four and place in a bowl. Then put
the bowl with the dough in a warm place for 30 minutes. The
bowl has to be covered with a cloth.
5 minutes before removing dough from the bowl prepare the cinnamon
filling. Melt the butter on the and add the honey and cinnamon. The
simmer it until it perks. Set aside.
Roll the dough into a big rectangle. Then spread the cinnamon mix on
the dough. Spread with the raisins. Then roll it into a tight log and slice the roll into 10
pieces.
Place the cinnamon rolls on the parchment paper and brush it with
yolk.
Bake for 25 minutes.

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)