Zaznacz stronę

Zapiekanka, która zwali z nóg
wszystkich miłośników warzyw i zdrowej żywności. Jest pełna
pełnowartościowych składników, zapewni energię na cały dzień.
Składa się z warstwy ryżu, cukinii, brokuła, łososia i sosu
jogurtowego. Danie nie zajmuje wiele czasu a przy tym jest przepyszne
i zdrowe. Zawiera mnóstwo błonnika,białka i zdrowych tłuszczy.
Dla osób na diecie będzie to idealny posiłek, który może
urozmaicić nudną dietę. 

 

 

Przygotowanie: 20
minut.
Czas pieczenia:
30 minut.
Gotowe do podania:
55 minut.
Ilość porcji z
przepisu: 2 porcje.
  • 100 g
    ulubionego ryżu
  • 1 młoda
    cukinia
  • 1 mały
    brokuł
  • średni filet
    z łososia
  • 400 ml
    jogurtu naturalnego
  • 50 g startego
    sera żółtego
    opakowanie kiełków brokuła
  • po łyżeczce
    bazylii, oregano, ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
    do smaku
  • łyżka soku
    z cytryny
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Przygotować średniej wielkości naczynie do
zapiekania.
W
osolonej wodzie zagotować ryż. 7 minut przed zakończeniem
gotowania wrzucić brokuła podzielonego na różyczki. Po czasie
gotowania wyjąc ryż i brokuła, przelać zimną wodą.
Cukinie
pokroić na drobne plasterki. Łososia pokroić w cienkie plastry i
skropić sokiem z cytryny.
Jogurt
wymieszać z przyprawami i serem żółtym.
Na
dnie naczynia wyłożyć ryż, zalać go połową sosu jogurtowego.
Na to położyć plasterki cukinii, potem brokuła, kiełki i łososia, zalać
pozostałym sosem. Całość obwinąć folia aluminiową i włożyć
do piekarnika. Piec przez 35 minut.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Vegetable pie.

Absolutely delicious and healthy pie with broccoli, zucchini, rice and salmon. Served with a yoghurt sauce.
It’s very nutritious and low calories. Perfect for people on the diet.
There is a lot of vitamins and fiber.

Preparation: 20
minutes.
Cooking: 30
minutes.
All ready: 55
minutes.
Serves:
2.
  • 100
    g rice
  • 1
    small zucchini
  • 1 small
    broccoli
  • 1 medium
    salmon fillet
  • 400 ml plain,
    low-fat yoghurt
  • 50 g grated
    cheese
    50 g broccoli sprouts
  • 1 tsp:
    oregano, basil, mixed herbs
  • pepper and
    salt
  • 1 tbsp fresh
    lemon juice
Directions:

Preheat the oven to 180C. Prepare the medium baking dish.

Boil the rice in salty water. 7 minutes before end of the boil add the broccoli to the rice. The set aside to chill.

Slice the zucchini and salmon.

Stir the yoghurt with all the seasonings.

On the bottom of the baking dish place rice, 1/2 yoghurt sauce, zucchini, broccoli, sprouts and salmon. Lastly add remaining yoghurt sauce. Wrap the top with foil. Bake for 35 minutes. 

Bon Appetit!