piątek, 28 grudnia 2012

Orzech i czekolada.

Ciasto z DING DONGA stało się podstawą naszych przepisów na torty i ciasta czekoladowe ( patrz: Czarny Las). Nie jest suche jak klasyczny biszkopt i bardzo dobrze trzyma masy. Dzisiaj proponujemy kolejne ciasto tym razem przekładane masami. To ciasto jest bardzo mocno orzechowe. Prócz ciasta czekoladowego składa się z masy pralinowej oraz orzechowej. Jak to zwykle bywa z czekoladą robi ogromne wrażenie, Jednak zdecydowanie trzeba je jeść z małych dawkach, gdyż przyprawia o zawrót głowy:) Polecamy gorąco kolejną propozycję, która zwali z nóg nawet najbardziej opornych smakoszy. 



 

 

 


Przygotowanie: 40 minut.
Czas gotowania: 30 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.


Ilość porcji z przepisu: 30 kawałków.

Ciasto czekoladowe( z tego przepisu):

  • 3 szklanki cukru
  • 2 ¾ szklanki mąki
  • 1 ¼ szklanki kakao do wypieków
  • 3 łyżeczki sody
  • 1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczka soli
  • 1 ½ szklanka maślanki naturalnej
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 duże jajka
  • 1 ½ szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 4 łyżeczek rozpuszczalnej)
Orzechowe ganache:

  • 1 ½ szklanki śmietany 30%
  • 1 szklanka włoskich orzechów, bardzo drobno posiekanych
  • ½ łyżeczki soli
  • 300g masła
Mus Pralinowy:

  • 300g gorzkiej czekolady
  • 300g masła orzechowego
  • 5 łyżek masła
  • 2 1/3 szklanki śmietany 30%

Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować 3 blachy (22x26) – wyłożyć papierem.
W dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i ekstrakt a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.

Gotowe ciasto przelać po równo do 3 blach i piec przez 30-35 minut, do suchego patyczka.

Po zakończenia pieczenia, ciasta najpierw studzić w blachach (około 10 minut), a potem luzem.

Ganache:

W dużym garnku dobrze wymieszać śmietanę, orzechy oraz sól. Postawić na gaz i podgrzać, ciągle mieszając. Zostawić do wystygnięcia. Kiedy masa będzie już zimna, miksować dodając po jednej łyżce masła.

Mus pralinowy:

Masło orzechowe wymieszać z ¾ szklanki śmietany, dodać masło,czekoladę i postawić na gaz. Podgrzewać dopóki wszystkie składniki się nie rozpuszczą, cały czas mieszając. Zostawić do ostygnięcia.

Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru. Do przygotowanej masy orzechowo-czekoladowej dodajemy ubitą śmietanę, mieszając drewnianą łyżką.

Do jednej z blach (trzeba usunąć papiery do pieczenia) włożyć pierwsze ciasto. Posmarować 1/3 musu pralinowego i 1/3 ganache. Przyłożyć drugim plackiem i powtórzyć. Kiedy ciasto będzie złożone należy je wstawić do lodówki na całą noc.

Smacznego!!







Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Choc - nut cake.

Absolutely delicious chocolate cake ( from Black Forest  recipe) with nut filling: nut ganache and praline mousse.


Preparation: 40 minutes.
Cooking: 30 minutes.
All ready: second day

Serves: 30 pieces.

Cake :

  • 2 ¾cup white flour
  • 3 cups raw sugar
  • 1 ¼ cup dark cocoa
  • 3 tsp baking soda
  • 1 ½ tsp baking powder
  • 1 ½ tsp salt
  • 1 ½ cup plain buttermilk
  • 3/4 cup canola oil
  • 3 tsp vanilla essence
  • 3 big eggs
  • 11/2 cup coffee
Nut ganache:
  • 1 ½ cup whipping cream
  • 1 cup walnuts, roughly chopped
  • ½tsp salt
  • 300g butter
Praline mousse:
  • 300g dark chocolate
  • 300g peanut butter
  • 5 tbsp butter
  • 2 1/3 cup whipping cream

Directions:


Cake:
Preheat the oven to 180C. Line 3 spring form pans ( 22x26 each) with the parchment paper.

In a big bowl stir together flour, sugar,cocoa, baking soda, baking powder and salt. Then add butter milk, oil, vanilla essence, eggs and coffee. Blend it together using electric beaters.

Prepared dough transfer from bowl to pans: 1/3 for each one. Bake for 30 minutes.

Stand cake in pans for 10 minutes. Then set aside to chill.

Ganache:

Place in a big pot whipping cream, walnuts and salt, stir well. Ten heat it until it's well melted and combined, stir constantly. Set aside to chill.

When ganache is cold beat it adding the butter.

Praline mousse:

In a big pot place peanut butter, ¾ whipping cream and butter. Then heat it until it's well melted an combined, stir constantly. Set aside do chill.

Remaining whipping cream beat with sugar until it's stiff.

Add whipped cream to the mouse, stir well.

Remove the parchment paper from cakes. Place one cake on the pan and spread 1/3 of the praline mousse then 1/3 of the ganache. Repeat it with remaining 2 cakes.

Cake have to stay one night in the fridge.

Bon apetit!!









Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



11 komentarzy:

  1. Przepiękny! Wygląda naprawdę uroczyście ; ) Zapraszam http://cynamon.blogujaca.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne ciasto, bardzo, bardzo efektowne, a smak mogę sobie tylko wyobrazić mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciacho wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności! wygląda świetnie i mega wilgotnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudnie. Chyba sobie takie zrobię na urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Masło orzechowe wymieszać z ¾ ilości śmietany, to ile tej smietany 3/4 szklanki czy trzeba matematycznie obliczyc 3/4 z 2 1/3 szklanki. Prosze o sprostowanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko poprawione, teraz powinno być klarowniej . Dziękujemy za uwagę ^^

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...