Zaznacz stronę

Tort naleśnikowy z lemon curd i kokosem.

Deser jest bardzo prosty a na pewno
zrobi wrażenie, Pomysł z przekładaniem naleśników masą i
układanie ich w formie tortu to istny geniusz. Niezbyt wiele pracy a
efekt murowany. Naszą propozycją są naleśniki z kokosową nutą i
lemon curd. Kokos bardzo fajnie komponuje się z lekko kwaskowym
lemon curdem a całość jest naprawdę delikatna.

 


 

Przygotowanie:
30 minut.
Gotowe do podania:
40 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 4 kawałki.
Naleśniki:
  • szklanka mąki
  • ½ szklanki
    mleka
  • 375 ml mleka
    kokosowego
  • 2 jajka
  • cukier puder
    do posypania
Lemon curd:
  • 3 całe jajka
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki
    cukru pudru
  • sok z 4
    dużych cytryn
  • skórka
    starta z 4 dużych cytryn
Wykonanie:
Wszystkie
składniki na naleśniki dobrze zmiksować, do utworzenia gładkiej
masy.
Rozgrzać
patelnię i smażyć naleśniki. Powinno ich wyjść 10-12 sztuk, w
zależności od wielkości patelni.
W
dużym garnku zmieszać trzepaczką składniki na lemon curd. Gdy już
dobrze się połącza postawi na gaz i gotować od 5 – 8 minut, aż
masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Przygotowany lemon curd
przykryć folią i odstawić na 10 minut.
Przygotować
tortownicę która pomieści nasze naleśniki ( moje miały 20 cm
średnicy).
Układać
kolejno jeden naleśnik i lemon curd. Wierz posypać cukrem pudrem.
Całość odstawić na 10 minut do lodówki aby całość się
stężała.
Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Crepe cake.

Preparation: 30
minutes.
All ready: 40
minutes.
Serves:
4 pieces.
Crepes:
  • 1 cup all
    purpose flour
  • ½ cup skim
    milk
  • 375 ml coconut
    milk
  • 2 eggs
  • caster sugar
    to sprinkle
Lemon curd:
  • 3 whole eggs
  • 3 egg yolks
  • ¾ cup caster
    sugar
  • juice from 4
    big lemons
  • finely grated
    lemon rind from 4 big lemons
Directions:
Mix together all
of the ingredients for crepes until well combined.
Heat non sticky
pan ( I used 20 cm base). Cook the crepes until gold, on the medium
heat.
In a big bowl mix
the lemon curd ingredients. Then set on the medium heat and heat for
5-8 minutes, stirring constantly. When it’s done set aside to chill
for 10minutes ( cover the top of the bowl with baking foil).
Prepare
20 cm base round spring form pan. Place on the bottom one crepe then
spread on it 1 spoon of the lemon curd. Repeat the process. Sprinkle
the top of the cake with caster sugar. Before serving place in the
fridge for 10 minutes,
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)