Zaznacz stronę

Cupcakes czekoladowe z kremem
karmelowym.

 

To najbardziej czekoladowe i
rozpływające się w ustach muffinki jakie jadłam. Baza opiera się
na maśle i czekoladzie co nadaje im wyjątkowo kremowego smaku.
Wierzch bardzo fajnie się spieka co powoduje, że z zewnątrz są
chrupiące a w środku idealnie miękkie. Na górę proponuję krem
karmelowy, który wykorzystałam w Torcie Karmelowym. Połączenie
czekolady i tego kremu jest naprawdę niepowtarzalne, gorąco polecam
wypróbować ten przepis:)


 


 

Przygotowanie:
30 minut.
Pieczenie: 20
minut.
Gotowe do podania:
około godziny
Ilość
porcji z przepisu: 12 babeczek.
Muffinki:
  • 125
    g masła
  • 100
    g gorzkiej czekolady
  • 3
    łyżeczki kawy rozpuszczone w pół szklanki wrzątku
  • 1
    szklanka cukru muscovado
  • 140
    g mąki pszennej
  • 2
    łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2
    łyżki kakao do wypieków
  • 1 jajko
Krem:
  • 100 g masła
  • 2 białka
    jajek
  • szczypta soli
  • kilka kropel
    soku z cytryny
  • 20 g cukru
  • 2 łyżki
    gotowej masy karmelowej ( krówkowej)
Wykonanie:
Babeczki:
Piekarnik nagrzać
do 180 stopni. Przygotować foremkę na muffiny.
Masło
rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Kiedy już się połączą
dodać kawę i cukier i mieszać. Trzymać na gazie dopóki cukier
się nie rozpuści. Dodać jajko i zmiksować.
W
misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać czekoladową masę
i zmiksować do połączenia się składników. Masę przekładać do
papilotek (około ¾ wysokości).
Piec
20 minut.
Krem:
Do
dużej miski wlać wrzątek i postawić na gazie. Do drugiej
(mniejszej) wbić białka i położyć na wrzątek. Podgrzewać, aż
będą ciepłe. Następnie dodać szczyptę soli i sok z cytryny.
Zmiksować na sztywną pianę. Dodać cukier i zmiksować. W drugiej
misce ubić masło na puch. Dodać białka i zmiksować do
połączenia. Na końcu dodać masę korówkową i miksować dopóki
masa nie będzie sztywna. Może to chwile potrwać.
Zimne
babeczki udekorować masą. Posypać kakaem.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Cupcakes.

Chocolate mud
cupcakes with caramel butter cream from Caramel Cake recipe. 

 

Preparation: 30
minutes.
Baking: 20
minutes.
All ready:
about 1 hour.
Serves:
12 muffins.
Cupcakes:
  • 125
    g unsalted bitter
  • 100
    g dark chocolate
  • 3
    tsp of instant coffee melted in ½ cup boiling water
  • 1
    cup muscovado sugar
  • 140
    g all purpose flour
  • 2
    tsp baking powder
  • 2
    tbsp dark baking cocoa
  • 1 egg
Cream:
  • 100 g unsalted butter
  • 2 egg whites
  • a pinch of
    salt
  • ½ tsp lemon
    juice
  • 20 g raw
    sugar
  • 2
    tbsp ought fudge
Directions:
Cupcakes.
Preheat the oven
to 180C. Prepare muffins baking pan.
Melt the butter
with chocolate. When it’s melted add coffee and sugar. Still heating,
stir constantly until the sugar is well melted. Add beaten egg and
stir. Set aside.
In a big bowl mix
all of the dry ingredients. Then add chocolate mousse and mix until
well combined. Divide between muffin pans.
Bake
for 20 minutes.
Caramel butter cream.
Place big pot with
boiling water on the heat. Ina second bowl place the egg whites. Heat
the whites till it’s hot. Then add the salt and lemon juice and beat
until stiff and shiny. Add the sugar and beat until it’s combined. On
the second bowl beat the butter until it’s fluffy. Add the whites to
the butter and mix. Lastly add the fudge and mix. The butter cream
has to be stiff.
When
cupcakes are cold decorate them with caramel cream and sprinkle with
cocoa.
Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)