wtorek, 12 lutego 2013

Pesto i Prosciutto.


Pełnoziarnista pizza z pesto bazyliowym, szynka parmeńską, suszonymi pomidorami i rukolą. 

 

 

Mimo to, że dzień pizzy był w sobotę to nie miejcie za złe, że przepis na pizzę pojawia się dopiero dzisiaj:) Jest to pierwsza pizza na blogu i chciałam żeby było nieco inna niż to co możemy kupić w sklepie czy w pizzerii. Bazą jest ciasto z mąki pełnoziarnistej : bardzo chrupiące i cienkie. Zamiast sosu pomidorowego użyłam pesto z bazylii a resztę dodatków stanowią: szynka parmeńska, suszone pomidory oraz świeża rukola. Jako zamiennik sera żółtego pojawia się mozzarella. Można równie dobrze użyć fety lub pół na pół. Jeżeli ktoś na diecie ma ochotę na coś z zakazanej listy spokojnie może spróbować tego przepisu – jest o wiele zdrowsza i ma mniej kalorii od klasycznej pizzy z dużą ilością sera żółtego. 

Przygotowanie: 15 minut.
Pieczenie: 15 - 20 minut.
Gotowe do podania: 40 minut.

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 50 g drożdży
  • szklanka mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • łyżeczka cukru
Dodatki:
  • 3 łyżki pesto z bazylii
  • 150 g pomidorów suszonych
  • 5 plasterków szynki parmeńskiej
  • dwie kulki mozzarelli lub opakowanie sera feta
  • garść świeżej rukoli

Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

W rondelku podgrzać mleko. Gdy będzie już ciepłe dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać i zostawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypać obie mąki. Wbić żółtko i dodać rozczyn. Ciasto zagniatać, aż będzie gładkie. Uformować kulę i posmarować ją oliwą. Ciasto umieścić w dużym garnku, przykryć ścierką i odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut.

Ciasto rozwałkować w duże koło. Posmarować je pesto zostawiając, około 3 centymetry wolnego ciasta po bokach. Na pesto pookładać pomidory, szynkę parmeńską i pokrojony ser. Piec przez 15 – 20 minut, aż boki będą zarumienione. Gotową pizzę posypać rukolą.

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Healthy pizza.


Pizza with basil pesto, sun dried tomatoes, prosciutto and fresh arugula.



Preparation: 15 minutes.
Baking: 15-20 minutes.
All ready: 40 minutes.
Serves: 8 pieces.

Dough:
  • 1 cup wholewheat flour
  • 1 ½ cup all purpose flour
  • 1 yolk
  • 50 g fresh yeast
  • 1 cup milk
  • 1 tbsp canola oil
  • 1 tsp raw sugar
Toppings:
  • 3 tbsp basil pesto
  • 150 g sun dried tomatoes
  • 5 slices prosciutto
  • 200 g mozzarella cheese
  • fresh arugula

Directions:


Preheat the oven to 180C. Line square baking pan with parchment paper.

Place the milk in a simmering pan and heat. When it;s hot add yeast and sugar and stir until it's melted. Then set aside for 10 minutes.

Ina a big bowl mix both flours. Then add yolk and yeast mixture and knead the dough till it's smooth and well combined. Brush prepared sough with canola oil, place in a bowl and set aside into a warm place for 30 minutes.

Roll the dough out. Spread the pesto on dough then add tomatoes, prosciutto and mozzarella. Bake for 15-20 minutes, or till it's gold and crispy. Lastly decorate with fresh arugula.



Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...