Zaznacz stronę

Ptysie z kremem mascarpone i czekoladą z rumem.

Ten deser jest idealny dla osób
zapracowanych lub nie mających czasu gotować. Ptysie są naprawdę
proste i szybkie w wykonaniu a gwarantuję, że każdemu kto jest
spróbuje przypadną do gustu. Dzisiaj na blogu dwie wersje: z
czekoladowym kremem mascarpone oraz zamoczone w czekoladzie. Nie
zwlekajcie i spróbujcie wykonać własne ptysie:)


 

Przygotowanie:
30 minut.
Pieczenie: 25
minut.
Gotowe do podania:
około godziny
Ilość
porcji z przepisu: 40 sztuk.
Ptysie:
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 100 g masła
  • ½ łyżeczki
    soli
  • 1 łyżka
    cukru pudru
  • 150 g mąki
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
    roztrzepane z łyżka mleka
Krem mascarpone:
  • 100 g
    czekolady gorzkiej
  • 250g serka
    mascarpone
Czekolada:
  • 3 łyżki
    rumu
  • 50 gram
    sklarowanego masła
  • 100 g
    czekolady
Wykonanie:
Ptysie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą
blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W rondelku wymieszać masło, mleko,
wodę sól i cukier. Całość podgrzewać na wolnym ogniu. Kiedy
zacznie wrzeć zdjąć z gazu. Wsypać mąkę i drewnianą łyżką
mieszać do osiągnięcia gładkiej masy. Z powrotem położyć na
małym gazie i cały czas mieszać podgrzewać aby osuszyć ciasto.
Przenieść przygotowane ciasto do
miski i wbijając po jednym jajku, cały czas energicznie mieszając.
Ciasto powinno by gładkie i błyszczące.
Gotowe ciasto umieścić w rękawie do
dekorowania i na papier wyciskać około 3 centymetrowe kapki. Gdy
już wyciśniemy całe ciasto należy ptysie posmarować mlekiem z
żółtkiem.
Piec około 25 minut.
Nadzienie:
Na krem mascarpone
należy czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie dodać
ją do mascarpone i zmiksować. Aby nadziać ptysie należy u dołu
zrobić mały otworek i rękawem do dekorowania umieszczać w nich
masę.
Na
dekorację z czekolady należy rozpuścić czekoladę ze sklarowanym
masłem i rumem. Górną cześć ptysiów zamaczać w czekoladzie i
zostawić do stężenia.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Puffs.

Classic puffs
with chocolate and mascarpone filling covered with chocolate ganache.
Preparation: 30
minutes.
Baking: 25
minutes.
All ready:
about 1 hour.
Serves:
40 puffs.
Puffs:
  • 125 ml milk
  • 125 ml water
  • 100 g butter
  • ½ tsp of
    salt
  • 1 tbsp caster
    sugar
  • 150 g flour
  • 4 eggs
  • 1 yolk beaten
    with 1 tbsp of milk
Mascarpone and chocolate cream:
  • 100 g dark
    chocolate
  • 250g
    mascarpone cheese
Chocolate ganache:
  • 3 tbsp of rum
  • 50 g unsalted
    butter
  • 100 g dark
    chocolate
Directions:
Puffs.
Preheat the oven
to 170C. Line large baking pan with parchment paper.
Bring the butter, water, salt and milk
to a simmer in a medium saucepan, in a low heat. Whisk it until it’s
well melted and combined. When it boils set aside from the heat. Add
flour and stir very fast with wooden spoon, until it’s creamy and
combined. The once again place on the heat for 2 – 3 minutes. Then
set aside.
Place prepared pastry in a big bowl and
beat the eggs in one at time. This is very important too add one egg
at time. You have to stir the pastry very fast. It should be shiny and
creamy.
Using a pastry bag create the puffs
(about 3 centimeters each). Spread the pastry on the parchment
paper. Brush the puffs with beaten yolk with milk. Bake for 25
minutes.
Filling:
For the mascarpone
cream melt the chocolate in a hot bath. The and melted chocolate to
the mascarpone cheese and mix until well combined. The place the
cream in the puffs using a pastry bag.
For the chocolate ganache melt the
butter with chocolate and rum. The dip the top of the puffs with
ganache. Set aside to cool.
Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)