Zaznacz stronę


Bardzo prosty i szybki torcik
orzechowy. Całość jest mocno nasączona kawą co świetnie
kontrastuje się z orzechami. Do śmietany dodałam tylko jedną
łyżeczką cukru więc torcik nie jest nazbyt słodki. W zimie,
kiedy nie ma wielu świeżych składników a mamy ochotę na coś
słodkiego takie ciasta są najlepsze. Nie jest bardzo ciężkie i
spokojnie może służyć jako przekąska do popołudniowej herbaty
czy kawy. Torcik wyszedł nie spodziewanie dobrze więc zamieszczam
go dzisiaj na blogu:)

Przygotowanie:
30 minut.
Pieczenie:
20-25 minut.
Gotowe do podania:
60 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 8 kawałków.
Ciasto:
  • 150 g
    miękkiego masła
  • 150 g cukru
    pudru
  • 3 duże jajka
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki
    proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki
    kawy rozpuszczone w ¼ szklanki wody
  • 100 g
    mielonych orzechów
Syrop kawowy:
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 3
    łyżkach wody
Krem kawowy:
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki
    kawy rozpuszczone w pół szklanki wody
Ponadto:
  • 300 ml
    śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki
    żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki wrzątku
  • łyżeczka
    cukru
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dna
dwóch tortownic (20 centymetrów) wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło
zmiksować z cukrem pudrem, aż będzie gładkie i puszyste. Potem
dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać mąkę z
proszkiem do pieczenia, zmiksować. Na koniec wlać kawę i wsypać
zmielone orzechy, zmiksować. Ciasto przelać po pół do obu
tortownic. Piec 20-25 minut, do suchego patyczka. Ciasta wystudzić.
Przełożenie:
Śmietanę
ubić na sztywno, w połowie ubijania dodać cukier. Na koniec wlać
rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, zmiksować. Odstawić do
lodówki.
Na
syrop kawowy: w szklance rozpuścić kawę i cukier. Naponczować oba
ciasta.
We
wrzątku rozpuścić kawę i cukier puder. Jeżeli nie będzie chciał
się rozpuścić, można postawić na gaz i lekko podgrzewać. Całość
wlać do masła i ubijać do połączenia składników.
Naponczowane
ciasta przełożyć kremem kawowym. Odstawić na 10 minut do lodówki
do stężenia. Potem przełożyć bitą śmietana a wierzch
udekorować orzechami.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Walnuts and coffee cake.

Delicious cake with whole walnuts,
whipping cream, coffee syrup and delicate coffee sponge cake.
Preparation: 30
minutes.
Baking: 20-25
minutes.
All
ready: 60 minutes.
Serves:
8 pieces.
Cake:
  • 150 g soft
    butter
  • 150 g caster
    sugar
  • 3 big eggs
  • 150 g all
    purpose flour
  • 2 tsp baking
    powder
  • 2 tsp instant
    coffee dissolved in ¼ cup hot water
  • 100 g
    grounded walnuts
Coffee syrup:
  • 2 tsp sugar
  • 2 tsp instant
    coffee dissolved in ¼ cup hot water
Coffee cream:
  • 50 g soft butter
  • 50 g caster sugar
  • 2 tsp instant
    coffee dissolved in ½ cup hot water

Moreover:

  • 300 ml
    whipping cream
  • 2
    tsp gelatine dissolved in ¼ cup hot water
  • 1 tsp raw
    sugar
Directions:
Cake:
Preheat the oven
to 180C. Line bottoms of two 20 cm round baking pans with parchment
paper.
Beat the butter with caster sugar until
it’s creamy and fluffy. Then beat the eggs in one at time, still
mixing. Stiff in flour mixed with baking powder. Lastly stir in the
coffee and walnuts. Separate prepared mixture into the two pans. Bake
20-25 minutes, then chill them.
Filling:
Beat
the whipping cream, adding 1 tsp of sugar in the middle. Then add
dissolved gelatine, mix and set aside into the fridge.
Coffee syrup: Dissolve the coffee and add sugar. Brush chilled cakes with
prepared syrup.
Place
dissolved coffee in a simmering pan, add sugar and heat it until the
sugar isn’t melted, stirring constantly. Prepared mixture add to the
butter and beat. Spread coffee cream on two cakes. The set aside into
the fridge to chill. Then spread the whipping cream on one cake and
bottom with another one, Decorate with walnuts. 
 
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)