poniedziałek, 18 lutego 2013

Tort czekoladowo malinowy.



Absolutnie zjawiskowy tort malinowo czekoladowy. Bazą tortu jest biszkopt nasączany czekoladowym kremem. Całość przełożona jest malinowa bitą śmietaną. Gwarantuję, ze ten tort posmakuje naprawdę każdemu. Biszkopt jest niesamowicie miękki i delikatny a krem czekoladowy ledwo wyczuwalny, nadaje mu niezwykłego smaku. Cierpkie maliny idealnie łączą się z lekko słodkawą bitą śmietaną. Tort dosłownie rozpływa się w ustach i robi naprawdę ogromne wrażenie. Szczególnie dumna jestem z dekoracji, który tym razem wyszły mi bardzo dobrze: zarówno walor smakowy jak i wizualny. Nie będę dłużej przynudzać i napartej gorąco polecam przygotowanie tego tortu – gwarantuję, że smak nie zawiedzie najbardziej wybrednych smakoszy. 

Na zakończenie zapraszam do polubienia tylife na facebook'u : wtedy będziecie z przepisami na bieżąco a zdjęcia pysznych dań umilą Wam dzień:)




Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 30 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • ¼ szklanki kakao do wypieków

Krem czekoladowy:
  • ¼ szklanki śmietanki 30%
  • łyżka koniaku
  • 100 g gorzkiej czekolady

Krem malinowy:
  • 500 g mrożonych malin
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/8 szklanki wrzątku
  • 600 ml śmietanki 30%
  • ¼ szklanki cukru

Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy 20 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Potrzebna będzie jeszcze druga tortownica o szerokości 23 centymetry.

Jajka i żółtka włożyć do dużej miski i zmiksować. Dodać sól i cukier, całość postawić na większej misce wypełnionej wrzątkiem. Składniki ubijać na parze przez około 5-7 minut. Potem zdjąć miskę z wrzątku i ubijać jeszcze 5 minut.

Wymieszać obie mąki i kakao. Następnie przesiać je do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewnianą łyżką, do połączenia się składników. Całość przelać do tortownicy. Piec 30 minut, zostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu przekroić ciasto: jeden blat powinien mieć ¾ grubości drugi natomiast ¼.

Krem czekoladowy.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, alkohol i śmietankę. Posmarować wierzch obu blatów kremem.

Krem malinowy.

Na dużej patelni podgrzewać zamrożone maliny. Kiedy zaczną puszczać sok, zgnieść je na miazgę i dodać cukier. Całość gotować do 10 minut, aż zgęstnieje. Potem ostudzić i przelać przez sitko aby pozbyć się pestek . Na koniec dodać żelatynę i wymieszać.

Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać mus malinowy i delikatnie wymieszać.

Pierwszy, grubszy biszkopt ułożyć w tortownicy o szerokości 23 centymetry. Wyłożyć na niego krem, tak aby pokryć całość tortownicy, łącznie z pozostałymi bokami. Na to nałożyć drugi blat i wykończyć pozostałym kremem malinowym. Całość włożyć do lodówki na minimum 12 godzin. Udekorować malinami i czekoladą.


Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)





Raspberry and chocolate torte. 

 

Layers of very delicate cocoa sponge cake,chocolate mousse with cognac and raspberry cream. It's very delicious and looks totally stunning. This cake is perfect for the special occasions. Surprisingly it's not very sweet: the raspberries are very great contrast to chocolate and cocoa.Personally I totally love this cake and I'm very proud of the decorations which i prepared:)

 

If You like this blog please like us on facebook: You will receive a hint when new recipe will appear:)


Preparation: 60 minutes.
Baking: 30 minutes.
All ready: second day
Serves: 12 pieces.

Sponge cake:
  • 3 whole eggs
  • 3 egg yolks
  • ¾ sup raw sugar
  • a pinch of salt
  • 1/3 cup all purpose flour
  • 1/3 cup cornflour
  • ¼ cup baking cocoa
Chocolate creme:
  • ¼ cup whipping cream
  • 1 tbsp cognac
  • 100 g unsweetened/ dark chocolate

Raspberry creme:
  • 500 g frozen raspberries
  • 1 tsp of gelatine dissolved in 1/8 cup of boiling water
  • 600 ml whipping cream
  • ¼ cup sugar

Directions:

Cake:

Mix eggs with yolks in bowl with thick bottom. Add salt and sugar, and place the bowl on a simmering pan with hot water. Place both on a heat a mix it, 5-7 minutes. Then remove the simmering pan with water and beat the mixture without heating it for 5 minutes.

In the second bowl mix both flours and cocoa. Then stiff it into the egg mixture and stir very gently till it's well combined. Prepared dough pour into 20 centimeters pan. Bake for 30 minutes. After baking remove the pan and parchment paper, set aside to chill. When it's cooled completely level the cake: one has to be ¾ thick and the second one ¼. Set aside.


Chocolate mousse.

Place the chocolate with cream and alcohol on a thick bowl. Then place the bowl on the simmering pan with hot water. Mix the ingredients till it's well melted and combined. Spread the chocolate mixture on the tops of the cakes.

Raspberry mousse.

Place the frozen raspberries on a simmering pan and heat until they are well melted. Then crush them and add the sugar. Boil it for 10 minutes until it's stiff. The chill and filter it to remove the seeds. Lastly add dissolved gelatine.

Beat the cream: has to be stiff and shiny. Add to the cream raspberry mousse and stir gently.

Place the thicker piece of cake on the bottom of 23 cm pan. Then pour on it raspberry mousse. Top with second cake and remaining mousse. Ready cake place in the fridge for at least 12 hours before serving. Decorate with raspberries and chocolate.






Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

15 komentarzy:

  1. Zjawiskowy torcik ! A czekoladę do dekoracji zrobiłaś sama, czy gdzieś kupiłaś ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ozdoby wykonałam własnoręcznie :) Niedługo na blogu pojawi się wpis, w którym pokaże jak samodzielnie wykonać ozdoby z czekolady, czekam tylko na słoneczny dzień.

      Usuń
  2. Oh no, I can't read your posts! :) those cakes in your pictures are so good that I just want to eat them :)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie miałam okazję skosztować dzieła...NIEBO W GĘBIE!
    Dziękuję, gratuluję i polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda wspaniale piękna dekoracja, od dłuższego czasu się do niej przymierzam ale brak odwagi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz się przełamać i spróbować, bo naprawdę warto:) Pozdrowienia:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...