Banalnie prosta i szybka przekąska na
słodko. Trójkąty robi się dosłownie w 15 minut a potrzebne są
nam tylko produkty i dwie miski. Kiedy macie ochotę na coś
słodkiego a nie macie czasu lub wymyślnych produktów są idealne.
Maliny można pominąć lub dać jakiekolwiek inne owoce.
Przygotowanie:
10 minut.
10 minut.
Pieczenie: 25
minut.
minut.
Gotowe do podania:
40 minut.
40 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 8 sztuk.
porcji z przepisu: 8 sztuk.
-
2 szklanki
mąki pełnoziarnistej -
1 szklanka
płatków owsianych -
1/3 szklanki
cukru -
1 łyżeczka
proszku do pieczenia -
1 jajko
-
1/3 szklanki
mleka -
120 g masła
-
150 g malin
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą
blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać wszystkie suche
składniki. W drugiej misce jajko roztrzepać z mlekiem. Do suchych
składników dodać pokrojone masło i ugniatać rękami dopóki
dobrze się nie połączy. Potem wlać mleko z jajkiem i mieszać do
połączenia. Na koniec dodać maliny i wymieszać.
składniki. W drugiej misce jajko roztrzepać z mlekiem. Do suchych
składników dodać pokrojone masło i ugniatać rękami dopóki
dobrze się nie połączy. Potem wlać mleko z jajkiem i mieszać do
połączenia. Na koniec dodać maliny i wymieszać.
Ciasto wyłożyć na papier do
pieczenia i uformować koło. Pokroić na pół, potem na ćwiartki,
tak aby powstały trójkąty (powinno ich być 8). Przygotowane trójkąty delikatnie
umieszczać na blasze do pieczenia.
pieczenia i uformować koło. Pokroić na pół, potem na ćwiartki,
tak aby powstały trójkąty (powinno ich być 8). Przygotowane trójkąty delikatnie
umieszczać na blasze do pieczenia.
Piec 20 minut lub do momentu kiedy
będą ładnie zarumienione.
będą ładnie zarumienione.
Piec około 20 minut.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Wholewheat raspberry scones.
Preparation: 10
minutes.
minutes.
Baking: 25
minutes.
minutes.
All ready: 45
minutes.
minutes.
Serves:
8 scones.
8 scones.
-
2 cups whole
wheat flour -
1 cup oatmeal
-
1/3 cups
sugar -
1 tsp baking
powder -
1 egg
-
1/3 cup of
milk -
120 g butter
-
150 g
raspberries
Directions:
Preheat the oven
to 180C. Line large baking pan with parchment paper.
to 180C. Line large baking pan with parchment paper.
In a big bowl mix all dry ingredients.
Ina a second bowl beat the egg with the milk. To the dry mixture add
chopped butter and knead the dough until it’s well combined. Then add
milk with egg an mix. Lastly add the raspberries.
Ina a second bowl beat the egg with the milk. To the dry mixture add
chopped butter and knead the dough until it’s well combined. Then add
milk with egg an mix. Lastly add the raspberries.
Transfer the dough on the parchment
paper. Form a circle and cut it into 8 triangles. Then place them on
the baking pan.
paper. Form a circle and cut it into 8 triangles. Then place them on
the baking pan.
Bake the scones for 20 minutes.
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
Mniam, muszą być świetne!:D
Mmm porywam przepis 😉