niedziela, 10 lutego 2013

Żurawina i biała czekolada.


Tort żurawinowy z kremem brandy i białą czekoladą. 

 

Wyjątkowy tort łączący w sobie wiele różnych smaków. W cieście znajduje się mrożona żurawina, która nadaje mu ciekawe y lekko kwaskowy smak. Piętra przełożone są konfiturą malinową oraz kremem z białej czekolady z dodatkiem brandy. Jest to jeden z najciekawszych tortów jakie miałam okazje spróbować: połączenie kwaśnej żurawiny i słodkiego kremu naprawdę potrafi zaskoczyć.







Przygotowanie: 120 minut.
Pieczenie: 25 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków .

Ciasto:
  • 1 ½ szklanki mrożonej żurawiny
  • 3 łyżki cukru
  • ¾ szklanki wody
  • ¾ szklanki mleka
  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 ¼ szklanki mąki
  • 1 ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g masła
Krem:
  • 240 g masła
  • 360 g białej czekolady
  • 360 g serka kremowego
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 2 łyżki stołowe brandy
Ponadto:
  • 350 g malinowej konfitury
  • 50 g suszonej żurawiny

Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować 2 tortownice ( 20cm) : dna wyłożyć papierem do pieczenia.

W dużym garnku umieścić mrożoną żurawinę, wodę i cukier. Wymieszać i gotować 5 minut. Przygotowaną żurawinę przecedzić przez sitko a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić na 10 minut do ostygnięcia.

W garnku wymieszać ostudzoną żurawinę z mlekiem, białkami jaj i wanilią. Odstawić.

W misie miksera wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodać masło i miksować do połączenia. Dodać mleczną mieszankę i zmiksować.

Przygotowane ciasto przelać po równo do dwóch tortownic i piec 20 minut. Po zakończeniu pieczenia ostudzić ciasto.

Krem:

W kąpieli wodnej rozpuścić biała czekoladę. Odstawić do ostygnięcia na 20 minut.

W misie miksera umieścić masło o raz serek i ubijać do momentu kiedy będzie puszyste. Dodać roztopioną czekoladę, miód z brandy i zmiksować. Gotowy krem odstawić na minimum 30 minut do lodówki.


Ciasta przekroić na pół tak aby powstały 4 równe blaty. Wierzch ciast posmarować konfiturą malinową i wyłożyć na nie krem. Całość złożyć i wierzch posypać żurawiną.

Ciasto powinno stać w lodówce przed podaniem minimum 4 godzin ( najlepiej całą noc).

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Cranberry cake with white chocolate.


Cranberry sponge cake layered with raspberry preserve and white chocolate cream with brandy.



Preparation: 120 minutes.
Baking: 25 minutes.
All ready: second day.

Serves: 12 pieces.

Cake:
  • 1 ½ cup frozen cranberry
  • 3 tbsp sugar
  • ¾ cup water
  • ¾ cup milk
  • 6 egg whites
  • ½ tsp vanilla essence
  • 2 ¼ cup all-purpose flour
  • 1 ¾ cup sugar
  • 4 tsp baking powder
  • 180 g unsalted butter
Cream:
  • 240 g butter
  • 360 g white chocolate
  • 360 g cream cheese
  • 2 tbsp honey
  • 2 tbsp brandy
Moreover:
  • 350 g raspberry preserve
  • 50 g dried cranberry

Directions:

Cake:

Preheat the oven to 180C. Line two 20 cm baking pans with parchment paper.

In a simmering pan place frozen cranberry, water and 3 tbsp of sugar. Stir and heat the ingredients for 5 – 10 minutes. Then blend it and pour the mixture into a strainer pushing with a spoon, discard a solids.

In a small bowl mix together cranberry mixture with milk, whites and vanilla essence. Set aside,

Ina a big bowl mix flour, baking powder and sugar. Add the butter an beat until it's well combined. Stir in milk and cranberry mixture.

Spread the mixture into the two pans. Bake 20 minutes, set aside to chill.

Cream:

Place the simmering pan on the big bowl with hot water. Then place on the pan white chocolate and melt it, stirring from time to time. Set aside to chill for 20 minutes.

In a big bowl beat the butter with cream cheese, until it's creamy. Add melted chocolate, honey with brandy and mix. Prepared cream place in the fridge for at least 30 minutes.

Cut the cakes in a half to create for pieces in all. The spread the raspberry preserve on the top of cakes, the cover the raspberry layers with cream. Sprinkle with dried cranberry.

Cake has to stay in the fridge for at least 4 hours.



Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

10 komentarzy:

  1. Świetne połączenie! Koniecznie muszę kiedyś zrobić taki torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam. Wygląda super, z chęcią bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo artystycznie i wyrafinowanie ;) I smacznie. Tak, smacznie przede wszystkim ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale ślicznie wygląda, a jak musi smakować...

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszny musi być;) Piękne zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  6. How lovely! Sweet cake with sour cranberries!

    OdpowiedzUsuń
  7. Hi! I’m new follower of your blog and would like to invite you to join me at my weekly Clever Chicks Blog Hop:

    http://www.the-chicken-chick.com/2013/02/clever-chicks-blog-hop-21-and-chocolate.html



    I hope you can make it!

    Cheers,

    Kathy Shea Mormino

    The Chicken Chick

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma to jak zwarzony krem...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...