Zaznacz stronę

 

To już drugi przepis na Wielkanoc.
Gdyby ktoś zapytał mnie bez czego nie mogło by odbyć się te
święto, powiedziałabym, że bez jajek i babki. Tak więc dzisiaj
serwujemy właśnie babkę:) Nie jest to klasyczna babka: wprawdzie
zawiera drożdże, ale jej konsystencja nieco różni się od tej
klasycznej. Jako dodatek polewa czekoladowa, a w środku kawałki
czekolady. Zachęcam do spróbowania, na pewno nie będziecie
zawiedzeni:)

 

Przygotowanie:
około 3 godziny.
Pieczenie: 60
minut.
Gotowe do podania:
około 4 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Babka:
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g
    suszonych
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 250g stopionego i schłodzonego
    masła
  • 4 duże jajka
  • 100 g drobno pokrojonej czekolady
    gorzkiej
  • 100 g posiekanych migdałów
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
Wykonanie:
Babka:
Formę
na babkę o średnicy 23 centymetry, dokładnie wysmarować masłem,
oprószyć mąką.
W
rondelku drożdże rozetrzeć ze śmietanką. Odstawić w ciepłe
miejsce, przykryte ścierką, do wyrośnięcia.
Do
dużej miski przesiać mąkę. Dodać sól , cukier, olejek, skórkę
z cytryny i dokładnie wymieszać. Dodać drożdże, masło i jajka.
Ciasto zagniatać do momentu utworzenia gładkiej kuli. W gotowe
ciasto wgnieść czekoladę i migdały. Ciasto włożyć do garnka
oprószonego mąką i odstawić w ciepłe miejsce, na czas 1 godziny.
Potem ciasto przełożyć do formy na babkę i ponownie odstawić w
ciepłe miejsce, tym razem na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180
stopni. Babkę piec przez około godzinę. Przed wyjęciem babki z
pieca, należy wykałaczką sprawdzić czy ciasto jest dobrze
dopieczone. Babka musi stygnąć w formie przed około 10 minut.
Potem należy wyjąc babkę z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Polewa:
W
kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą. Polać wystudzoną
babkę.
Przepis
pochodzi z książki kucharskiej „Czekolada” (Carla Bardi). 
 
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Vienna
Bundt cake.

Delicious
bundt cake with almonds and chocolate.
Preparation: 3
hours.
Baking: 60
minutes.
All
ready: 4 hours.
Serves:
12 pieces.
Bundt cake:
  • 150 ml whipping cream
  • 25 g fresh yeast or 7g instant
    yeast
  • 450 g all purpose flour
  • 1 tsp salt
  • 200 g raw sugar
  • 1 tsp vanilla flavor
  • lemon rind from 1 lemon
  • 250g melted butted
  • 4 big eggs
  • 100 g chopped dark chocolate
  • 100 g chopped almonds
Icing:
  • 100 g dark chocolate
  • 1 tbsp butter
Directions:
Bundt cake:
Spread some butter
on the bundt cake form a sprinkle it with flour.
In
small jug mix the yeast with whipping cream. Set aside to the warm
place to growth.
In a
big bowl mix stiffed flour. Add salt, sugar, vanilla flavor, lemon
rind and mix. Add yeasts, eggs and butter. Knead the dough until it’s
smooth. Then add chopped chocolate and almonds, and knead once again.
Place prepared dough on a bowl and set aside into warm place for one
hour. Then place the dough on prepared form and set aside for another
30 minutes. Preheat the oven to 180C. Bake the cake for 60 minutes.
Before taking the cake out the oven check with a toothpick if it’s
ready. Leave the cake on the pan for 10 minutes then take it out and
set aside to chill.
Chocolate icing:
Melt
the chocolate with butter then decorate chilled bundt cake.
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)