Zaznacz stronę

Dzisiaj proponuję wykorzystanie
majonezu z ostatniego wpisu. Ta sałatka nie ma zbyt wielu składników
i jest szybka w przygotowaniu. Podczas Świąt w kuchni panuje zamęt,
a wykonujemy zwykle bardzo pracochłonne przepisy. Ta sałatka może
stanowić miłą alternatywę:) Uważam, że idealnie pasuje na
świąteczne śniadanie.

Przygotowanie:
20 minut.
Gotowe do podania:
od razu po podaniu.
Ilość
porcji z przepisu: 4 duże porcje.
Sałatka:
  • duży por ( biała i zielona
    część, bez liści )
  • duże pęczek rzodkiewek
  • pół puszki ananasa lub połowa
    świeżego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • duża pierś z kurczaka
  • sól i pieprz
  • łyżka oleju
Wykonanie:
Majonez wykonać zgodnie z tym
przepisem. Nie sugeruję ilości, której powinno się użyć, gdyż
każdy woli mniej lub bardziej „majonezowe” sałatki.
Jajka ugotować na twardo, w osolonej
wodzie.
Na patelni rozgrzać olej. Kurczaka
pokroić w dość drobne kawałki i oprószyć pieprzem i solą.
Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć do uzyskania złotego koloru,
do 7 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Pora i rzodkiewkę umyć, oderwać
liście. Pora bardzo drobno pokroić i wrzucić do dużej miski.
Rzodkiewkę utrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do pora.
Ugotowane jajka pokroić w małą kosteczkę. Jajka, ananasa oraz
wystudzonego kurczaka dodać do reszty składników i wymieszać.
Dodać majonez według uznania i pomieszać. Dosolić i dopieprzyć
do smaku.

Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Delicious salad
with fresh vegetables and home made mayonnaise.

Preparation: 20
minutes.
All
ready: right after preparing.
Serves:
4.
Salad:
  • big leek ( white and green part,
    without leaves)
  • bunch of radish
  • 70 g canned or fresh pineapple
  • 4 hard boiled-eggs
  • 120 g chicken breasts, boneless
    and skinless
  • salt and pepper
  • 1 tbsp canola oil
Directions:
Prepare the mayo according to this recipe.
Boil the eggs then chop them roughly.
Place them in a big bowl.
Heat the canola oil on frying pan. Cut
the chicken into small cubes, add salt and pepper for the taste.
Fry the chicken until it’s gold and
moist. Set aside to chill.
Chop roughly leek and radish. Add it to
the eggs and stir. Then stir in the chicken and chopped pineapple.
Lastly add salt, pepper and mayo, of course. Stir well.
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)