Zaznacz stronę

Dzisiejszy tort powstał z okazji
imienin mojego Taty. Jak to zwykle bywa na rodzinne okazje, zostaje
mi zlecone przygotowanie „jakiegoś ciasta”. Opis „jakieś
ciasto” nie jest zbyt precyzyjny i zawsze mam problem z tym co
upiec, aby każdemu smakowało. Na szczęście się udało i wszyscy
byli zachwyceni, a efektami jak zwykle dzielę się z Wami na blogu.
Podstawowy przepis na ciasto i krem pochodzi z książki „Ciasta”
Michaela Roux. Tort ten był pieczony na dworze austro-węgierskim,
stąd też nazwa. Poza tym dodałam czekoladę z koniakiem oraz bitą
śmietanę aby nieco urozmaicić przepis. Zapraszam do oglądania, a
najlepiej do pieczenia. 

 

Przygotowanie:
60 minut.
Pieczenie: 45
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Ciasto:
  • 6 jajek
  • 150 g cukru
    pudru
  • 1 łyżeczka
    skórki startej z cytryny (1 cytryna)
  • 1 łyżeczka
    olejku waniliowego
  • 120 g mąki
    pszennej
Czekoladowy krem maślany:
  • 200 g miękkiego masła
  • 400 g cukru pudru
  • 75 g kakao w proszku
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
Ponadto:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • łyżka koniaku
  • 500 ml śmietanki 30%
  • łyżeczka żelatyny rozpuszczona
    w 50 ml wrzątku
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dna 5
tortownic*
o średnicy 21 centymetrów wyłożyć papierem do
pieczenia.
Żółtka
oddzielić od białek. Białka włożyć do lodówki, do schłodzenia.
W misce zmiksować żółtka z połową cukru, skórką oraz olejkiem
na jednolitą, puszystą masę.
Białka
ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostały cukier.
Jedną czwartą piany wymieszać energicznie z żółtkami. Potem
dodać pozostałe białka i delikatnie wymieszać do połączenia
składników. Na koniec przesiać mąkę i znowu delikatnie
wymieszać.
Masę
przelać po równo do 5 tortownic i każdą piec przez około 8
minut, aż wierzch będzie złocisty. Po upieczeniu pozostawić do
wystygnięcia, przykryć ściereczką aby nie wyschły.
Krem czekoladowy.
W
dużej misce zmiksować miękkie masło na puch. Dodawać po 2-3
łyżki cukru, cały czas miksując. Potem dodać kakao i zmiksować.
Powoli wlewać do masy mleko, miksując na wolnych obrotach. Dodać
olejek, potem cukier i zmiksować, aż utworzą gładką masę.
Czekolada i śmietana.
Czekoladę
roztopić w kąpieli wodnej z alkoholem. W dużej misce ubić na
sztywno śmietanę, pod koniec dodając rozpuszczoną żelatynę.
Odstawić na 10 minut do lodówki.
Blaty
ciasta posmarować czekoladą, potem kremem maślanym. Następnie
złożyć w całość, smarując każdy blat śmietaną (najlepiej
składać w tortownicy aby ciasto dobrze się trzymało). Włożyć
na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc do lodówki do stężenia.
*
Jeżeli
ktoś nie posiada 5 takich samych tortownic albo mniejszą
ilość, trzeba piec do skutku w takiej ilości jaką posiadamy.
Ciasta nie wolno piec „na jeden raz” w jednej tortownicy, bo
wyjdzie zakalec.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Princess
Sissi Torte.



 Delicious layered
cake with chocolate, butter cream and whipped cream.

Preparation: 60
minutes.
Baking: 45
minutes.
All
ready: second day
Serves:
12 pieces.
Cake:
  • 6 eggs
  • 150 g caster
    sugar
  • 1 tsp finely grated lemon rind
  • 1 tsp vanilla
    essence
  • 120 g all
    purpose flour
Chocolate butter cream:
  • 200 g softened butter
  • 400 g caster sugar
  • 75 g dark cocoa
  • 3-4 tbsp milk
  • 1 tsp vanilla
    essence
Moreover:
  • 150 g dark chocolate
  • 1 tbsp cognac
  • 500 ml double cream
  • 1 tsp of
    gelatine dissolved in 50 ml boiling water
Directions:
Cake:
Preheat the oven
to 200C degrees. Line five 21 cm each round pan with parchment
paper.
Separate the yolks
from whites. Place the whites on the fridge. Mix the yolks with half
of the sugar, lemon rind and vanilla flavor until it’s creamy and
well combined.
Beat
the whites until it;s still and shine. At the end of the beating add
rest of the sugar.
¼ of
the whites add to yolk mixture and stir roughly. The add rest of the
whites and mix very delicate and slow. Then stiff in the flour and
mix.
Pour
the mixture onto 5 tins and bake for 8 minutes, until it’s gold. Then
set aside to cool.
Chocolate butter cream.
In a
big bowl beat the butter until it’s creamy and fluffy. Stir in caster
sugar. Then add cocoa and mix. Slowly pour in the milk, still mixing.
Lastly add flavor, sugar and mix until it’s well combined.
Melt
the chocolate with cognac in a bowl set over a pan of hot water,
stirring from time to time. Set aside to cool. Beat the double
cream until its stiff. Then add dissolved gelatine and mix. Set aside
to fridge for 10 minutes.
Spread
the chocolate, then butter cream on the 5 cakes. Then pour some
whipped cream on one cake and cover it with another one, repeat until
the cake is all set. Place on the fridge for one night.
Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)