Z racji Świąt Wielkanocnych życzymy
Wam wszystkiego dobrego oraz udanego czasu spędzonego przy stole z
rodziną i bliskimi. No i oczywiście wielu udanych wypieków:)
A dzisiaj już odbiegając od mazurków,
serników i sałatek coś słodkiego, idealnego na co dzień. Ciasto,
które można przyrządzić z tego co mamy w szafkach lub w lodówce,
bez wychodzenia do sklepu. Jest bardzo proste i błyskawiczne w
wykonaniu. Klasyczna Zebra jest pieczona z bakaliami lub bez żadnych
dodatków. Ja wierzch posypałam pokrojonymi w kostkę jabłkami oraz
cynamonem. Jabłka po upieczeniu mają chrupiącą skórkę a
wewnątrz są miękkie i wilgotne. Polecam ze względu na prostotę
oraz smak, oczywiście:)
Przygotowanie:
20 minut.
20 minut.
Pieczenie: 50
minut.
minut.
Gotowe do podania:
od razu po upieczeniu.
od razu po upieczeniu.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
porcji z przepisu: 12 kawałków.
-
5 jajek
-
1 szklanka cukru
-
1 szklanka wody
-
1 szklanka oleju
-
3 szklanki mąki pszennej plus 2
łyżki -
2 łyżki kakao
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 jabłka
-
łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę
o średnicy 22 cm posmarować masłem.
o średnicy 22 cm posmarować masłem.
W misce zmiksować jajka z cukrem, aż
będą jasne i błyszczące. Dodać olej i wodę, zmiksować.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie
łyżką. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich
dodać kakao i zamieszać. Do drugiej dodać 2 łyżki mąki i
również zamieszać. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
będą jasne i błyszczące. Dodać olej i wodę, zmiksować.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie
łyżką. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich
dodać kakao i zamieszać. Do drugiej dodać 2 łyżki mąki i
również zamieszać. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Do tortownicy wlewać kolejno po dwie
łyżki masy białej i ciemnej naprzemiennie. Zaczynając od środka
tortownicy najpierw dwie łyżki białej, potem na środek 2 łyżki
ciemnej. Czynność powtarzać do skończenia się mas, czekając
chwilę, aby się rozlały. Wierzch posypać jabłkami i cynamonem.
łyżki masy białej i ciemnej naprzemiennie. Zaczynając od środka
tortownicy najpierw dwie łyżki białej, potem na środek 2 łyżki
ciemnej. Czynność powtarzać do skończenia się mas, czekając
chwilę, aby się rozlały. Wierzch posypać jabłkami i cynamonem.
Ciasto piec 50 minut, sprawdzając
patyczkiem.
patyczkiem.
Przepis zaadaptowany z książki Ewy Wachowicz.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Zebra.
Quick and easy cake with apples and
cinnamon.
Preparation: 20
minutes.
minutes.
Baking: 50
minutes.
minutes.
All
ready: right after preparing
ready: right after preparing
Serves:
12 pieces.
12 pieces.
-
5 eggs
-
1 cup water
-
1 cup canola oil
-
1 cup raw sugar
-
3 cups all purpose flour ( and 2
more spoons) -
2 tbsp dark cocoa
-
2 tsp baking powder
-
2 granny smith apples
-
1 tsp ground
cinnamon
Directions:
Preheat the oven to 180C degrees. Brush
22 cm round baking pan with small amount of butter.
22 cm round baking pan with small amount of butter.
Beat the eggs with sugar, until creamy
and pale. Stir in water and oil. Stiff in flour with baking powder
and mix gently. Separate the sough into two. To the first on stir in
2 tbsp of flour. To the second one add cocoa and mix. Chop the
apples.
and pale. Stir in water and oil. Stiff in flour with baking powder
and mix gently. Separate the sough into two. To the first on stir in
2 tbsp of flour. To the second one add cocoa and mix. Chop the
apples.
Place in the middle of the pan 2 tbsp
of white dough. Wait a few second and add 2 tbsp of the black one, in
the middle of white. Then once again add 2 of the white one and so.
Continue until dough is finished. Then add chopped apples on
the top and sprinkle with cinnamon.
of white dough. Wait a few second and add 2 tbsp of the black one, in
the middle of white. Then once again add 2 of the white one and so.
Continue until dough is finished. Then add chopped apples on
the top and sprinkle with cinnamon.
Bake for 50 minutes.
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
Zebra wygląda znakomicie! A to drugie zdjęcie to…? Wesołych!
Wygląda rewelacyjnie! Bardzo piękne ciasto, aż żal jeść, hehe 🙂
Hello,
We showcase Mouthwatering Collection of World's Best Recipes to our readers daily.
We would like to invite you to join our food community and want to feature some of your best recipes on our website.
Our Members content is displayed on http://www.worldsrecipeshub.com in this format:
http://www.worldsrecipeshub.com/2013/03/shamrock-shakes.html
And Your Recipes Gallery will be displayed like this : Cinnamon Spice and Everything Nice where we link the full recipe back to your site.
Interested to join? Then,
Register your blog here http://www.worldsrecipeshub.com
Warm Regards
Worlds Recipes Hub Team
zamiast wody proponuję colę i bez jabłek a mąka krupczatka