niedziela, 14 kwietnia 2013

Gâteau Noir-Blanche i 100 post.

Po ciężkich przemyśleniach i dyskusjach, udało Nam się z Kasią złożyć ten tort do przysłowiowej „kupy”. Składa się on dwóch musów: z gorzkiej i białej czekolady z dodatkiem jogurtu. Aby utrzymać biały i czarny kontrast zdecydowałyśmy się na ciemny i jasny biszkopt. Całości dopełnia czerwona galaretka z malin.

Tort ten powstał nie bez okazji: jest to już 100 post na blogu. Niedawno też dobiłyśmy do 100 000 tysięcy wyświetleń, dziś już jest więcej. Nie wiem czy to dużo czy mało, ale Nas każde wyświetlenie, każdy post i oczywiście każdy komentarz bardzo cieszy. Prowadzenie bloga to ciężki kawałek chleba ale za to jaki satysfakcjonujący:) Z tymi słowami i podziękowaniami pozostawiamy Was z tortem. 

 

Przygotowanie: 90 minut.
Pieczenie: 45 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Biszkopt ciemny:

  • 3 duże jajka
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki kakao do wypieków

Biszkopt jasny:
  • 3 jajek
  • 75 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczka skórki startej z cytryny (1 cytryna)
  • 1/2 łyżeczka olejku waniliowego
  • 60 g mąki pszennej

Krem z białej czekolady:
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 150g białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wody

Krem z gorzkiej czekolady:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 400 ml śmietany 30%

Galaretka malinowa:
  • 200 g konfitury malinowej
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 4 łyżkach wody

Wykonanie:

Ciemny biszkopt:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy 25 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka i żółtka włożyć do dużej miski i zmiksować. Dodać sól i cukier, całość postawić na większej misce wypełnionej wrzątkiem. Składniki ubijać na parze przez około 5-7 minut. Potem zdjąć miskę z wrzątku i ubijać jeszcze 5 minut.

Wymieszać obie mąki i kakao. Następnie przesiać je do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewnianą łyżką, do połączenia się składników. Całość przelać do tortownicy. Piec 30 minut, zostawić do ostygnięcia.

Jasny biszkopt:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dno tortownicy 20 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.

Żółtka oddzielić od białek. Białka włożyć do lodówki, do schłodzenia. W misce zmiksować żółtka z połową cukru, skórką oraz olejkiem na jednolitą, puszystą masę.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostały cukier. Jedną czwartą piany wymieszać energicznie z żółtkami. Potem dodać pozostałe białka i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Na koniec przesiać mąkę i znowu delikatnie wymieszać.

Piec 15 minut, do suchego patyka. Pozostawić do ostygnięcia.

Kremy.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia. To samo zrobić z czekoladą gorzką. Śmietanę ubić na sztywno. Kiedy będzie już dobrze ubita dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować. Całą śmietanę podzielić na dwa garnki, po połowie. Do jednego dodać rozpuszczoną i schłodzoną gorzką czekoladę i zamieszać. Do czekolady białej dodać jogurt i dobrze wymieszać. Całość przelać do pozostałej śmietany i zmiksować. Kremy wstawić na 30 minut do lodówki.

Galaretka:

Konfiturę dobrze podgrzać na patelni. Kiedy będzie bulgotać, zdjąć z gazu i dodać żelatynę. Dokładnie zamieszać. Pozostawić do ostygnięcia, potem włożyć do lodówki na 30 minut.


Na dnie tortownicy 25 centymetrów położyć ciemny biszkopt. Wyłożyć na niego ciemny krem i delikatnie rozsmarować galaretkę. Przykryć białym biszkoptem i dokładnie posmarować kremem z białej czekolady. Ciasto musi stać w lodówce całą noc.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Gâteau Noir-Blanche.




White and black sponge cakes with two mousses and raspberry sauce. This is 100 recipe on tylife, so we wanna thanks for all comment and views.


Preparation: 90 minutes.
Baking: 45 minutes.
All ready: second day.
Serves: 12 pieces.


Dark sponge cake:
  • 3 whole eggs
  • 3 egg yolks
  • ¾ sup raw sugar
  • a pinch of salt
  • 1/3 cup all purpose flour
  • 1/3 cup cornflour
  • 3 tbsp baking cocoa

White sponge cake:
  • 75 g caster sugar
  • 3 eggs
  • ½ tsp finely grated lemon rind
  • ½ tsp vanilla essence
  • 60 g all purpose flour

White chocolate and dark chocolate mousse:
  • 150 g white chocolate
  • 100 g plain yoghurt
  • 300 ml double cream
  • 1 tsp of gelatine dissolved in 2 tbsp of hot water
  • 200 g dark chocolate
Raspberry sauce:

  • 200 g raspberry preserve
  • 3 tsp of gelatine dissolved in 4 tbsp of hot water

Directions:

Dark sponge cake:

Mix eggs with yolks in bowl with thick bottom. Add salt and sugar, and place the bowl on a simmering pan with hot water. Place both on a heat a mix it, 5-7 minutes. Then remove the simmering pan with water and beat the mixture without heating it for 5 minutes.

In the second bowl mix both flours and cocoa. Then stiff it into the egg mixture and stir very gently till it's well combined. Prepared dough pour into 25 cm round baking pan. Bake for 30 minutes. After baking remove the pan and parchment paper, set aside to chill. When it's cooled completely cut it into a half.

White sponge cake:


Preheat the oven to 200C degrees. Line 20 cm round baking pan with parchment paper.


Separate the yolks from whites. Place the whites on the fridge. Mix the yolks with half of the sugar, lemon rind and vanilla flavor until it's creamy and well combined.

Beat the whites until it's still and shine. At the end of the beating add rest of the sugar.

¼ of the whites add to yolk mixture and stir roughly. The add rest of the whites and mix very delicate and slow. Then stiff in the flour and mix. Pour it into pan and bake for 15 minutes. Set aside to chill.


Mousses:

Melt the white chocolate in a bowl set over a pan of hot water, stirring from time to time. Set aside to cool. Do the same with dark chocolate. When white chocolate is cooled completely add yoghurt in mix. Beat the double cream. When it's stiff and gelatine and mix. Separate whipped cream into two bowls. Pour in chocolate with yoghurt and mix until well combined to the first one. Do the same with dark chocolate and remaining cream. Place in the fridge for 30 minutes.

Sauce:

Heat the preserve on simmering pan. When it boils, add dissolved gelatine stir well, and set aside to chill. Then place in the fridge for 30 minutes.


On 25 cm round pan place dark sponge cake. Then pour into it dark mousse and raspberry sauce. Top with white sponge cake and white cream. Place in the fridge for one night.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

12 komentarzy:

  1. życzę kolejnych setek tak wspaniałych przepisów!
    a przepis na tort zapisuję, przyda się niedługo :) lubię takie z owocową nutą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort piękny, kolejnych stu pysznych postów życzę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratulacje! :) A tort wygląda obłędnie:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ten tort jest prześliczny. gratuluję setki, życzę kolejnych:-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha torcik :) Powodzenia dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale, ogromnie podoba mi się ta dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki wykwintny i elegancki tort - piękny :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh yum, your gateau looks absolutely divine!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudownie udekorowany, tak na prawdziwą celebrację, gratuluję :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...