Zaznacz stronę

Ciemny biszkopt przekładany kremami
orzechowo – czekoladowym i caffe latte. Całość udekorowana bitą
śmietaną ze słodką niespodzianką w środku: cukierkami Shoko
Bons. Dzisiejszy tort na prawdę może przyprawić o zawrót głowy:
zarówno wizualnie jaki i smakowo. Załączamy dzisiaj
rysunek Kasi: projekt tortu, oczywiście wykonany własnoręcznie. 

 

Przygotowanie:
90 minut.
Pieczenie: 30
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki kakao do wypieków
Krem caffe latte
  • 3 żółtka 
  • 100ml mleka
  • 80gr cukru
  • 3 pełne łyżeczki kawy
    rozpuszczalnej
  • płaska łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki koniaku
  • 300 ml ubitej śmietany
Krem orzechowo – czekoladowy:
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżeczki masła
  • 100 g masła orzechowego (ja
    użyłam Sante)
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 250 ml śmietany 30% ubitej z 3
    łyżkami cukru
Ponadto: paczka cukierków Shoko Bons.
Wykonanie:
Biszkopt:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy 20 centymetrów wyłożyć
papierem do pieczenia.

Jajka i żółtka włożyć do dużej
miski i zmiksować. Dodać sól i cukier, całość postawić na
większej misce wypełnionej wrzątkiem. Składniki ubijać na parze
przez około 5-7 minut. Potem zdjąć miskę z wrzątku i ubijać
jeszcze 5 minut.

Wymieszać obie mąki i kakao. Następnie
przesiać je do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewnianą
łyżką, do połączenia się składników. Całość przelać do
tortownicy. Piec 30 minut, zostawić do ostygnięcia. Po całkowitym
ostygnięciu tort przekroić na 2 części: ¾ całości i ¼
całości.

Krem caffe latte:
Żółtka
wymieszać z cukrem, podgrzewać na wolnym ogniu cały czas
mieszając. Zestawić z gazu. W drugim garnuszku podgrzać mleko,
dodać kawę i dobrze wymieszać. Kawową mieszankę wlać do żółtek
z cukrem i wymieszać. Całość podgrzać do 85 stopni – masa musi
się ściąć. Po ostygnięciu dodać koniaku i znowu zamieszać.
Śmietanę ubić na sztywno. Odłożyć kilka łyżek na dekorację.
Pozostałą śmietanę wmieszać w masę, schłodzić w lodówce,
15-30 minut.
Krem Orzechowo – czekoladowy.
W dużym garnku
umieścić 250 ml śmietany, masło, masło orzechowe, połamaną
czekoladę. Wszystko podgrzewać, cały czas mieszając. Wszystkie
składniki muszą się rozpuścić i dobrze połączyć w gęsty
krem. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dodać do
ostudzonej masy i delikatnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce,
15-30 minut.
W tortownicy
umieścić grubszy biszkopt. Posmarować kremem orzechowym, wyłożyć
cukierkami shoko bons, przykryć drugim blatem ciasta, posmarować
kremem kawowym a całość ozdobić odłożoną bitą śmietaną.
Tort musi na całą noc pozostać w lodówce.


Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Nut and coffee torte.

Dark sponge cake layered with nut and
caffe latte mousse. Topped with whipped cream and have a nice
surprise in the middle: Shoko Bons sweets.

Preparation: 90
minutes.
Baking: 30
minutes.
All
ready: second day.
Serves:
12 pieces.
Dark sponge cake:
  • 3 whole eggs
  • 3 egg yolks
  • ¾ sup raw
    sugar
  • a pinch of
    salt
  • 1/3 cup all
    purpose flour
  • 1/3 cup
    cornflour
  • 3 tbsp baking cocoa
Caffe latte mousse:
  • 3 yolks
  • 100ml skim milk
  • 80gr caster sugar
  • 3 tbsp instant coffee
  • 1 tsp gelatine
  • 2 tbsp cognac
  • 300 ml double cream
Nut and choc mousse:
  • 250 ml double cream
  • 2 tsp unsalted butter
  • 100 g creamy peanut butter
  • 200 g dark chocolate
  • 250 ml double
    cream whipped with 3 tbsp of sugar
Moreover: 1
package of Shoko Bons sweets
Directions:
Dark sponge cake:
Mix eggs with
yolks in bowl with thick bottom. Add salt and sugar, and place the
bowl on a simmering pan with hot water. Place both on a heat a mix
it, 5-7 minutes. Then remove the simmering pan with water and beat
the mixture without heating it for 5 minutes.
In
the second bowl mix both flours and cocoa. Then stiff it into the egg
mixture and stir very gently till it’s well combined. Prepared dough
pour into 25 cm round baking pan. Bake for 30 minutes. After baking
remove the pan and parchment paper, set aside to chill. When it’s
cooled completely cut it into 2 pieces: ¾ and ¼.
Caffe Latte mousse:
Mix
the yolks with sugar and heat, stirring constantly. Set aside from the
heat. Dissolve coffee in hot milk and add this into yolk mix. Heat it
to 85C degrees, stirring constantly. Set aside. When it’s cooled completely add cognac and mix. Beat double cream until it’s stiff. Set
aside a few spoons for the decoration. Remaining cream stir into the
yolk mix and place in the fridge for 15-30 minutes.
Choc and nut mousse:
Ina a simmering
pan place 250 ml of double cream, butter, peanut butter, chocolate
and heat it, stirring constantly. When it;’s melted and well combined
set aside from heat. 25 of double cream beat with sugar until it’s
stiff. Add to mousse and stir. Place in the fridge for 15-30 minutes.
Place in the
bottom of pan thicker sponge cake, then caffe latte mousse and Shoko
Bons, then second sponge cake and choc-nut mousse. Decorate with
remaining whipped cream. Place in the fridge for one
night before serving.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)