Zaznacz stronę

Kurczak smażony w pomarańczach z
purée z kalafiora. Kalafior
z dodatkiem mleka i masła jest bardzo kremowy i lekki. Kurczak
natomiast ma ciekawy smak dzięki dodatku świeżej pomarańczy.

Przygotowanie:
20 minut.
Gotowanie: 20
minut.
Gotowe do podania:
około 40 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 2 porcje
  • 2 podwójne
    piersi z kurczaka
  • 2 duże
    pomarańcze
  • 1 ząbek
    czosnku
  • ¼ kostki
    rosołowej
  • 2 łyżki
    masła
  • 1 łyżka
    oleju
  • 1 średni
    kalafior
  • 50 ml mleka
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Kalafiora
podzielić na różyczki, zalać wodą, dodać łyżkę soli i gotowa
do miękkości, 8-10 minut. Po zagotowaniu wodę odcedzić, dodać 50
ml mleka oraz łyżkę masła i zmiksować na gładką masę.
Pomarańcze
sparzyć, wycisnąć sok a skórkę zetrzeć na tarce. Czosnek obrać
i drobno posiekać. Kurczaka podzielić na kawałki. Oprószyć solą,
pieprzem i natrzeć skórką z pomarańczy oraz czosnkiem. Na patelni
rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć kurczaka z obu stron. Wlać
sok z pomarańczy, dodać masło, kostkę rosołową i dusić około
10 minut. Po spróbowaniu sosu pomarańczowego doprawić solą i
pieprzem. Podawać z sosem pomarańczowym i purée z kalafiora
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Orange chicken.

 

Chicken stewed in orange juice with
smooth cauliflower purée.

Preparation: 20
minutes.
Baking: 20
minutes.
All
ready: 40 minutes.
Serves:
2 serves.
  • 2 large
    chicken breasts, skinless and boneless
  • 2 big oranges
  • 1 garlic
    clove
  • ¼ stock cube
  • 2 tbsp butter
  • 1 tbsp oil
  • florets from
    1 medium cauliflower
  • 50 ml skim
    milk
  • salt and
    pepper
Directions:
Boil the cauliflower florets for 8-10, until it’s tender. Then drain the
florets, add milk and 1 tbsp of butter, salt and pepper. Blend it
until it’s creamy.
Zest oranges, then
squeeze them out. Chop garlic. Cut the chicken into small parts then
coat it into orange zest, garlic and seasonings. Heat 1 tbsp of
oil in a pan. When it’s hot place the chicken on the oil and fry
until it’s gold. Then add orange juice, butter and stock cube. Stew
for 10 minutes. Serve hot with cauliflower purée.

Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)