Klasyczny
sernik na kruchym spodzie wyłożony brzoskwiniami i posypany
kruszonką z kokosu.
Przygotowanie:
40 minut.
40 minut.
Pieczenie: 70
minut.
minut.
Gotowe do podania:
około 3 godziny. ( jeżeli kruszonkę przygotujemy wcześniej)
około 3 godziny. ( jeżeli kruszonkę przygotujemy wcześniej)
Ilość
porcji z przepisu: 30 kawałków.
porcji z przepisu: 30 kawałków.
Kruche ciasto:
-
300 g mąki pszennej
-
100 g cukru pudru
-
200 g masła
-
2 żółtka
-
puszka brzoskwiń
Ser:
-
1200 g sera
białego, trzykrotnie zmielonego -
1 1/2 szklanki
cukru pudru -
250 g masła
-
9 jajek
-
sok z 1
cytryny -
2 łyżki
mąki ziemniaczanej -
szczypta soli
Kruszonka:
-
100g cukru pudru
-
130 g masła
-
200 g wiórek kokosowych
Wykonanie:
Kruszonka:
Masło utrzeć z
cukrem, dodać wiórki kokosowe. Powstałą masę owinąć w folię i
włożyć na 3 godziny do zamrażalnika. Kruszonkę można
przygotować dzień wcześniej.
cukrem, dodać wiórki kokosowe. Powstałą masę owinąć w folię i
włożyć na 3 godziny do zamrażalnika. Kruszonkę można
przygotować dzień wcześniej.
Ciasto.
Piekarnik nagrzać do 200C. Blachę
22×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
22×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać
masło pokrojone w kostkę i wyrabiać, aż masło będzie
rozdrobnione. W garnku zmiksować żółtka z cukrem i wylać do mąki
i masła. Wyrobić ciasto i wyłożyć nim blachę. Piec 10 minut. W
tym czasie odsączyć brzoskwinie z syropu i pokroić w plastry. Po
zakończeniu pieczenia wyłożyć je na ciasto.
masło pokrojone w kostkę i wyrabiać, aż masło będzie
rozdrobnione. W garnku zmiksować żółtka z cukrem i wylać do mąki
i masła. Wyrobić ciasto i wyłożyć nim blachę. Piec 10 minut. W
tym czasie odsączyć brzoskwinie z syropu i pokroić w plastry. Po
zakończeniu pieczenia wyłożyć je na ciasto.
Ser:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
W dużym garnku żółtka zmiksować z
masłem i cukrem. Kiedy utworzą gładką masę dodać ser, sok z
cytryny, mąkę i miksować do połączenia składników. Delikatnie
wmieszać ubite białka. Masę przelać na brzoskwinie i zatrzeć na
wierzch kruszonkę, na tarce o grubych oczkach.
masłem i cukrem. Kiedy utworzą gładką masę dodać ser, sok z
cytryny, mąkę i miksować do połączenia składników. Delikatnie
wmieszać ubite białka. Masę przelać na brzoskwinie i zatrzeć na
wierzch kruszonkę, na tarce o grubych oczkach.
Sernik piec godzinę w nagrzanym do
180C piekarniku. Pozostawić
do ostygnięcia.
180C piekarniku. Pozostawić
do ostygnięcia.
Przepis
z drobnymi zmianami, pochodzi z książki „Słodki Świat” Ewy
Wachowicz.
z drobnymi zmianami, pochodzi z książki „Słodki Świat” Ewy
Wachowicz.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Grandma’s Cheesecake.
Very soft cheesecake with shortcrust
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Grandma’s Cheesecake.
Very soft cheesecake with shortcrust
pastry, peaches and coconut crumble. This cheesecake is a kind of traditional dessert in Poland for Easter or Christmas. I hope You
will like it:)
Preparation: 40
minutes.
minutes.
Baking: 70
minutes.
minutes.
All
ready: 3 hours. ( if you will prepare the crust earlier)
ready: 3 hours. ( if you will prepare the crust earlier)
Serves:
30 pieces.
30 pieces.
Shortcrust pastry:
-
300 g all purpose flour
-
100 g caster sugar
-
200 g unsalted butter
-
2 yolks
-
1 can of peaches, drained and
sliced
Cheesecake:
-
1200 g cream
cheese -
1 ½ cup of
caster sugar -
250 g
unsalted butter -
9 eggs
-
juice from 1
lemon -
2 tbsp
cornmeal -
a pinch of
salt
Crumble:
-
100g caster sugar
-
130 g unsalted butter
-
200 g
desiccated coconut
Directions:
Crumble:
Beat the butter
with sugar. Then stir in the coconut. Mix until it’s well combined.
Wrap with foil and place in the fridge for at least 3 hours. You can
prepare the crumble day before.
with sugar. Then stir in the coconut. Mix until it’s well combined.
Wrap with foil and place in the fridge for at least 3 hours. You can
prepare the crumble day before.
Pastry:
Preheat the oven to 200C degrees. Line
22 x 36 cm baking pans with parchment paper.
22 x 36 cm baking pans with parchment paper.
Stiff the flour on a pastry board, add
chopped butter and knead. In a bowl beat yolk with sugar and add to
butter. Knead the dough. When it smooth roll it out and place on the
paper. Bake for 10 minutes, then top it with prepared peaches.
chopped butter and knead. In a bowl beat yolk with sugar and add to
butter. Knead the dough. When it smooth roll it out and place on the
paper. Bake for 10 minutes, then top it with prepared peaches.
Cheesecake:
Beat the whites.
It has to be stiff and shiny.
It has to be stiff and shiny.
In a big bowl beat
the butter with sugar and yolks. When it’s creamy add cheese, lemon
juice, flour i mix until well combined. Softly stir in beaten whites.
Pour it on the peaches and grate the crubmle on the top.
the butter with sugar and yolks. When it’s creamy add cheese, lemon
juice, flour i mix until well combined. Softly stir in beaten whites.
Pour it on the peaches and grate the crubmle on the top.
Bake for 1 hour in
180C degrees. Set aside to chill.
180C degrees. Set aside to chill.
Like us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
Wieki już nie jadłam sernika z brzoskwiniami. 🙂
Mi podoba się ta kokosowa kruszonka. Mniam. 🙂
Moja mama piekła podobny, bardzo dawno go nie jadłam a to jeden z lepszych tradycyjnych serników:)
kocham taki sernik:) obłędny!
Wyglada bardzo apetycznie
Oh yes.. I used to love this ckae when I was a kid 🙂
Wygląda wyjątkowo apetycznie 🙂
Mam pytanie, czy ten sernik w konsystencji jest typu piankowego czy taki bardziej zbity? 🙂
Powiedziałabym ,że coś pomiędzy: nie jest bardzo piankowy ale wilgotny . Jeżeli chodzi o bardzo puszysty sernik polecam ten : http://www.tylife.pl/2013/01/sernik-klasyczny.html – dosłownie rozpada się w palcach. Pozdrawiam gorąco:)