Zaznacz stronę
chocolate cake

Blok czekoladowy z herbatnikami na
kakaowo migdałowym spodzie. To ciasto wymaga dłuższej chwili
jednak na pewno warto poświecić mu ten czas. Dla miłośników
czekolady jest to wypiek wprost idealny. Pokruszone herbatniki
sprawiają, że czekolada nie jest bardzo zwarta i nadają przyjemny
efekt „chrupania”. W skład ciasta wchodzą migdały i kakao –
jest bardzo miękkie i niezbyt słodkie.


Przygotowanie:
90 minut.
Pieczenie: 30
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Spód:
  • 75 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 2 roztrzepane jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao do wypieków
  • 50 g mielonych migdałów
Trufla:
  • 250 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 75 g pokruszonych herbatników (
    np. Petit Beurre )
Ponadto:
  • owoce maczane
    w czekoladzie do ozdoby
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Tortownicę 20 cm wysmarować masłem i
oprószyć mąką.

Miękkie masło
ubić z cukrem, musi być białe i puszyste. Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i kakao, dobrze wymieszać. Do masy maślanej
dodać jajka i zmiksować. Dodać sypkie składniki i migdały,
dobrze wymieszać. Przelać do tortownicy i piec przez 30 minut.
Pozostawić do ostygnięcia.
Trufla:
W
kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem oraz śmietanką.
Najlepiej w garnku o grubym dnie, aby masa się nie ścięła.
Mieszać do momentu całkowitego połączenia składników. Odstawić
do ostygnięcia. Kiedy masa będzie zimna wstawić do lodówki na 30
minut. Po 30 minutach dobrze przemieszać masę i wstawić do lodówki
na kolejne 30 minut. Po tym czasie ponownie wyjąć masę, dodać
herbatniki i dobrze wymieszać. Wstawić na kolejne 30 minut. Po tym
czasie wyłożyć truflę na wystudzone ciasto ( na tortownicy w
obręczy). Ozdobić owocami i wstawić do lodówki na minimum 4
godziny, najlepiej na całą noc. Przetrzymywać w lodówce.
Przepis autorstwa Jacqueline Bellefontaine.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
chocolate triffle

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Chocolate truffle cake.

sponge chocolate cake

Chocolate with biscuits and almond
cake.

Preparation: 90
minutes.
Baking: 30
minutes.
All
ready: second day.
Serves:
12 pieces.
Cake:
  • 75 g softened butter
  • 75 g caster sugar
  • 2 lightly beaten eggs
  • 75 g all purpose flour
  • 1 tsp baking powder
  • 25 g dark cocoa
  • 50 g ground almonds
Truffle:
  • 250 g milk chocolate
  • 100 g dark chocolate
  • 100 g unsalted butter
  • 300 ml double cream
  • 75 g crushed biscuits
Directions:
Cake:
Preheat the oven
to 200C degrees. Butter 20 cm round baking pan.
Beat soft butter
with sugar until it’s pale and fluffy. Stiff flour with baking powder
and cocoa, mix well. Add to the butter mixture and beat. Add dry ingredients with almonds and mix. Pour into the pan and bake for 30
minutes. Set aside to cool completely.
Truffle:
Melt the
chocolate, butter and cream in a bowl set over a pan of hot water,
stirring from time to time.
When it’s well
combines set aside to chill. Then stir well and place on the fridge
for 30 minutes. Then again stir and place in the fridge for another
30 minutes. After this time stir in biscuits and place in the fridge
for 30 minutes. Pour the truffle into chilled cake and place in the
fridge for at least 4 hours.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)