Zaznacz stronę

 

Przekładane ciasto pieczone na jedną
blachę. Z dużą ilością śliwek, orzechami i bakaliami. Kolejne
ciasto z zeszytu domowego, mam nadzieję, że przypadnie Wam do
gustu.

 

Przygotowanie: 30
minut.
Pieczenie: 30
minut.
Gotowe do podania:
80 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 36 kawałków.
Ciasto kruche:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto ucierane:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka
    proszku do pieczenia
  • 100 g
    zmielonych orzechów włoskich
Ponadto:
  • 300 g śliwek suszonych
  • 150 g mieszanki studenckiej
  • 200 g powideł śliwkowych
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać
do 200 stopni. Blachę 30×35 wysmarować masłem.
Śliwki namoczyć
i zagotować. Kiedy ostygną drobno posiekać razem z mieszanką
studencką.
Ciasto kruche.
Mąkę wymieszać
z proszkiem do pieczenia. Masło posiekać, dodać do mąki i
dokładnie wymieszać. W garnuszku zmieszać żółtka, cukier i
cukier waniliowy. Wlać do mąki i zagnieść ciasto. Włożyć do
zamrażalnika na czas przygotowywania ucieranego.
Ciasto ucierane.
Białka ubić na
sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na gładką masę.
Dodać mąkę i orzechy, zamieszać. Na koniec dodać białką i
delikatnie mieszając, połączyć.
Blachę wyłożyć kruchym ciastem.
Posmarować powidłem, wyłożyć na nie śliwki i bakalie. Całość
przykryć ciastem ucieranym. Piec przez 30 minut. Zostawić do
ostygnięcia.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Plum cake.

 

Layered cake with plums, dried fruits
and walnuts.

Preparation: 30
minutes.
Baking: 30
minutes.
All
ready: 80 minutes.
Serves:
36 pieces.
First layer (shortcrust pastry):
  • 300 g all purpose flour
  • 150 g unsalted butter
  • 10 g vanilla sugar
  • 100 g caster sugar
  • 1 egg
  • 1 yolk
  • 1 tsp baking powder
Second layer:
  • 300 g dried plums
  • 150 g dried fruits mix
  • 200 g plum
    stew
Third layer:
  • 200 g
    unsalted butter
  • 200 g raw
    sugar
  • 200 g flour
  • 5 eggs
  • 1 tsp baking
    powder
  • 100 g
    ground walnuts
Directions:
Preheat the oven
to 200C degrees. Brush 30×35 cm baking pan with butter.
Boil dried plums
for 10 minutes, then chill. Chop plums with dried fruits.
Shortcrust pastry:
Mix the flour with
baking soda. Add chopped butter and knead. In a small bowl mix eggs,
sugar and vanilla sugar. Pour into flour mixture and knead the dough. Place in the fridge.
Third layer:
Separate whites
from yolks. Beat the whites until stiff and shiny. Mix yolks with
sugar and butter, till it’s creamy and well combined. Add flour and
ground walnuts, mix. Lastly stir in whites.
Line baking pan with shortcrust pastry.
Then spread plum stew and sprinkle with dried plums and fruits.
Lastly pour third layer on plums. Bake for 30 minutes, set aside to
chill.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)