Zaznacz stronę
ciasro z rabarbarem i kruszonką, ciasto z migdałami i rabarbarem, szybkie ciasto z rabarbarem, rhubarb cake, rhubarb crumble,

Ciasto z dodatkiem cynamonu, orzechów
włoskich, migdałów i rabarbaru, posypane kruszonką. Bardzo lekki
i ciekawy w smaku deser. Dodatek cynamonu i mielonych orzechów
włoskich nadaje mu nieco zimowego charakteru, jednak lekko kwaskowy
rabarbar przełamuje te smaki. Nie jest to typowe ciasto ucierane ze
względu na dużą ilość białek oraz niewiele mąki.

Przygotowanie:
15 minut.
Pieczenie: 40
minut.
Gotowe do podania:
nieco ponad godzinę.
Ilość
porcji z przepisu: 25 kawałków.
Ciasto:
  • 550 g
    rabarbaru
  • 240 g cukru
    pudru
  • 50 g mąki
    pszennej
  • 1 ½ łyżeczki
    cynamonu
  • 125 g
    mielonych orzechów włoskich
  • 185 g
    stopionego masła
  • 6 białek
  • 100 g płatków
    migdałów
Kruszonka:
  • 40 g cukru
  • 60 g mąki
  • 40 g masła
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać
do 190 stopni. Blaszkę 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto:
Rabarbar umyć,
obrać ze skóry i pokroić na około 2 centymetrowe słupki.
Odłożyć.
W dużej misce
zmieszać mąkę, cynamon, orzechy i cukier puder. Wlać masło i
dodać białka, całość dokładnie wymieszać, do połączenia
składników. Dodać rabarbar i połowę migdałów, dobrze
zamieszać. Ciasto przelać do blaszki.
Kruszonka:
W misce zmieszać
cukier z mąką. Dodać masło i wyrabiać palcami aby powstały
niewielkie grudki.
Kruszonkę wysypać
na ciasto i posypać pozostałymi migdałami. Piec przez 40 minut.
Pozostawić do ostygnięcia.
Przepis
pochodzi z magazynu
Vogue Entertaining + Travel,
autorka przepisu Sophia Young
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

ciasro z rabarbarem i kruszonką, ciasto z migdałami i rabarbarem, szybkie ciasto z rabarbarem, rhubarb cake, rhubarb crumble,

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Rhubarb and almond.

Crumble cake with rhubarb, cinnamon,
ground walnuts, almonds. Very quick and delicious!

Preparation: 15
minutes.
Baking: 40
minutes.
All
ready: 1 hour
Serves:
25 pieces.
  • 550 g rhubarb
  • 240 g caster
    sugar
  • 50 g all
    purpose flour
  • 1 ½ tbsp
    cinnamon
  • 125 g ground
    walnuts
  • 185 g melted
    butter
  • 6 whites
  • 100 g sliced
    almonds
Crumb:
  • 40 g raw
    sugar
  • 60 g plain
    flour
  • 40 g unsalted
    butter
Directions:
Preheat the oven
to 190C degrees. Line 20×30 cm baking pan with parchment paper.
Cut the trimmed rhubarb into small pieces ( 2 cm each). Set aside.
In a big bowl mix
flour, cinnamon, walnuts, caster sugar. Pour in the butter and
whites, mix until it’s well combined. Add cut rhubarb and half of
the almonds, stir. Pour the dough into pan.
Crumb:
Mix sugar with flour. Add butter and rub it till resemble crumbs.
Sprinkle the dough with crumb and remaining almonds. Bake for 40
minutes. Set aside to chill.
Inspired
from Vogue Entertaining + Travel magazine.
Like
us on facebook!

ciasro z rabarbarem i kruszonką, ciasto z migdałami i rabarbarem, szybkie ciasto z rabarbarem, rhubarb cake, rhubarb crumble,
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)