wtorek, 21 maja 2013

Rolada szpinakowa z mozzarellą.


Brokuły i mozzarella owinięte w delikatne ciasto szpinakowe. Ta rolada jest bardzo prosta w wykonaniu. Jest to kolejne lekkie i wiosenne danie, które najlepiej smakuje na ciepło, kiedy ser jest roztopiony.

Przygotowanie: 15 minut.
Pieczenie: 25 minut.
Gotowe do podania: 40 minut.

Ilość porcji z przepisu: około 8 grubych plastrów

  • 450 g mrożonego lub dwa duże pęczki świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • sól, pieprz,
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • połowa dużego brokuła
  • 250 g sera mozzarella

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Mrożony szpinak wrzucić na patelnię i podgrzewać dopóki nie będzie całkowicie rozmrożony. Jeżeli używamy świeżego należy szpinak umyć, oderwać łodyżki, wrzucić na gorącą patelnię do momentu, aż zwiędnie. Pozostawić do przestudzenia i drobno posiekać. Dodać sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir i gałkę. Dobrze zamiesza, skosztować i ewentualnie doprawić.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać z zimnym szpinakiem. Dodać białka i delikatnie wymieszać, masę równo rozłożyć na papierze do pieczenia.

Piec przez 15 minut.

W tym czasie brokuła podzielić na różyczki i gotować w solonej wodzie przez 5-7 minut. odcedzić. Mozzarellę pokroić w paski.

Na ciasto wyłożyć mozzarellę oraz brokuły, pozostawiając wolne miejsce po bokach. Roladę zwinąć wzdłuż krótszego końca i włożyć do piekarnika na 10 minut. Podawać na ciepło.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Spinach roulade.

Light and fluffy spinach sponge cake with broccoli and mozzarella.


Preparation: 15 minutes.
Baking: 25 minutes.
All ready: 40 minutes.
Serves: 8 pieces.

  • 450 g frozen or fresh spinach
  • 4 eggs
  • salt, pepper
  • 2 cloves of garlic
  • ½ tsp ground nutmeg
  • ¼ tsp ground ginger
  • 100 g broccoli florets
  • 250 g mozzarella cheese

Directions:

Preheat the oven to 180C degrees. Line square baking pan with parchment paper.

Wash the spinach and remove stems. Place simmering pan on the heat. When it's hot put the spinach on it and heat for 1-2 minutes. Set aside to cool down completely. When it's cold chop roughly. When You use frozen spinach place it on a simmering pan and heat until completely melted. Add all seasonings, squashed garlic and stir well.

Separate the yolks from whites. Beat the whites until it's stiff and shiny. Add yolks to the cold spinach and stir well. Stir inn whites. Pour mixture into pan. Bake for 15 minutes.


Slice the mozzarella. Boil broccoli florets for 5-7 minutes.

Place sliced mozzarella and broccoli florets on spinach sponge cake and roll it, starting from shorter side. Bake for 10 minutes. Serve hot.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

8 komentarzy:

  1. najlepiej! mój niecny plan na sobotę :>

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczna!
    robię taką tylko dodaję łososia, też jest pyszna:)
    dobry pomysł na małą zmianę u mnie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda! Jaki kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie wygląda! Będę obserwować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny przepis :) Rewelacyjnie się prezentuje :) Zapisuję koniecznie do wykonania, a tymczasem zapraszam Cię z tą potrawą do mojej zabawy „Czas na szpinak 3" http://kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2013/05/Zaproszenie-do-akcji-kulinarnej-Czas-na-szpinak-3.html Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Greetings from Serbia, Novi Sad. Thank you for this wonderful recipe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank You so much, I'm glad You like it :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...