Zaznacz stronę
orange mousse cake

Delikatne ciasto czekoladowe
przekładane musem pomarańczowym. Ciasto czekoladowe przypomina
bardziej brownie niż biszkopt dlatego, że zawiera w sobie
roztopioną czekoladę. Mus natomiast jest bardzo puszysty i kremowy,
niezbyt słodki. Połączenie czekolady oraz pomarańczy sprawdza się
w każdym wydaniu, również w tym torcie. 

 

Przygotowanie:
90 minut.
Pieczenie: 40
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Ciasto czekoladowe:
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g cukru pudru
  • 4 roztrzepane jajka
  • 1 łyżka kakao do wypieków
  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • pół łyżeczki olejku
    pomarańczowego
Mus pomarańczowy:
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 200 ml soku ze świeżych
    pomarańczy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 300 ml śmietanki 30%, dobrze
    schłodzonej
  • plastry pomarańczy do dekoracji
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy 20 centymetrów wyłożyć
papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem na puszysta
masę. Kiedy będzie gładka i jasna, dodawać roztrzepane jajka,
cały czas miksując. Wmieszać przesianą mąkę, proszek do
pieczenia oraz kakao. Na koniec dodać roztopiona czekoladę i dobrze
wymieszać.
Ciasto przelać do
tortownicy i piec przez 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy nic się
nie obiera. Ciasto wyjąć i ostudzić, najpierw w obręczy, potem
bez. Kiedy będzie całkiem zimne przekroić na dwa równe blaty.
Mus pomarańczowy:
Białka oddzielić
od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, odstawić do
lodówki. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, wmieszać sok
pomarańczowy. W rondelku umieścić żelatynę i zalać wodą,
odstawić aby spęczniała. Następnie rondelek włożyć do miski z
ciepłą wodą i cały czas mieszać, aż żelatyna się rozpuści.
Wlać do masy i wymieszać.
Śmietanę ubić
na sztywno. Śmietana oraz miska muszą być dobrze schłodzone, aby
śmietana dobrze się ubiła. Trochę śmietany odłożyć do
dekoracji, resztę wmieszać w mus pomarańczowy. Na koniec dodać
ubite białka, delikatnie mieszając. Mus odstawić na 30 minut do
stężenia.
Blaty ciasta
przełożyć musem ( najlepiej w tortownicy z założoną obręczą,
aby podczas chłodzenia ciasto zachowało ładny kształt).
Udekorować odłożoną bitą śmietana oraz kawałkami pomarańczy.
Pozostawić na noc w lodówce. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Ze względu na
zawartość surowych jajek w masie, ciasto powinno by zjedzone jak
najszybciej, maks 1-2 dni.

Przepis autorstwa Jacqueline Bellefontaine.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
orange mousse cake

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Chocolate cake with orange mousse.

 

orange mousse cake,

Delicious and delicate chocolate cake
layered with orange mousse.

Preparation: 90
minutes.
Baking: 40
minutes.
All
ready: second day.
Serves:
12 pieces.
Chocolate cake:
  • 175 g softened butter
  • 175 g icing sugar
  • 4 lightly beaten eggs
  • 1tbsp dark cocoa
  • 200g plain flour
  • 2 tsp baking powder
  • 50 g dark chocolate, melted
  • ½ tsp orange flavor
Orange mousse:
  • 2 eggs
  • 4 tbsp raw sugar
  • 200 ml fresh orange juice
  • 2 tsp gelatine
  • 3 tbsp cold water
  • 300 ml double cream
  • slices of
    orange for decoration
Directions:
Chocolate cake:
Preheat the oven
to 200C degrees. Line 20 cm round baking pan with parchment paper.
Beat sugar with
butter, until pale and creamy. Slowly add eggs, mixing constantly.
When it’s well combined stir int stiffed cocoa, baking powder and
flour. Finally sir in melted chocolate.
Pour the dough
into pan and bake for 40 minutes. Then set aside to chill. When it’s
cooled completely cut into two parts.
Mousse:
Separate yolks from whites. Beat whites
with a pinch of salt, until stiff and shiny. Place in the fridge.
Yolks beat with sugar, until well combined. Then stir in orange
juice. On a small jug place gelatine and water, set aside for 5
minutes. Then place the jug over a pot with hot water and stir gelatine, until it’s dissolved. Add to the mousse and stir.
Beat double cream until it’s stiff. Set
aside some cream for the decoration ( place it on the fridge).
Rest of the cream stir into the mousse.
Lastly stir in beaten whites. Set aside to the fridge for 30 minutes.
Spread mousse on
the first cake ( placed in baking pan) and top with another one.
Decorate with cream and slices of orange. Place in the fridge for one
night before serving. Cake has to stay in the fridge. It should be
eaten in 1-2 days because of raw eggs in the mousse.
An author of the recipe: Jacqueline Bellefontaine.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
orange cake

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)