Zaznacz stronę
frittata with spinach and zucchini

Frittata z cukinią, bazylią oraz
szpinakiem – niskokaloryczna i zdrowa. Sezon na zielone zaczął się na całego, także trzeba
to wykorzystać. Młoda cukinia i świeża bazylia to idealna
kombinacja, a do tego młody szpinak… Masa błonnika i białka w
tym jednym daniu, sprawia, że jest idealna dla osób na diecie.
Kawałek takiej fritatty zapewni, że żołądki będą pełne, a nie
ma on w sobie zbyt wielu kalorii. Gorąco polecam to danie, gdyż jest
naprawdę lekkie, pożywne i przepyszne.

Przygotowanie:
15 minut.
Pieczenie: 35-40
minut.
Gotowe do podania: około godzinę.
Ilość
porcji z przepisu: 4 duże kawałki.
  • dwa duże
    pęczki młodego szpinaku
  • 2 średnie,
    młode cukinie
  • pół pęczka
    świeżej bazylii
  • 2 łyżki
    oliwy
  • 1 ząbek
    czosnku
  • 4 całe jajka
  • 4 białka
  • 130 g ricotty
  • sól, pieprz,
    gałka muszkatołowa
  • pomidorki
    koktajlowe do ozdoby
Wykonanie:
Ciemny biszkopt:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Przygotować tortownicę o średnicy 20 cm.
Szpinak umyć i
oderwać łodyżki. Wrzucić na suchą i rozgrzaną patelnię,
podgrzewać dopóki szpinak nie zwiędnie, dosłownie kilka sekund.
Szpinak ściągnąć z patelni i po ostudzeniu bardzo drobno
posiekać.
Cukinię zetrzeć
na tarce o dużych oczkach, czosnek bardzo drobno posiekać. Na
patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek, tak aby się
zarumienił. Dodać cukinię i podsmażać dopóki cała woda nie
odparuje, a cukinia będzie ładnie zarumieniona. Dodać posiekany
szpinak i dobrze wymieszać. Dodać szczyptę gałki, sól i pieprz.
Skosztować i ewentualnie dodać więcej przypraw, pamiętając że
dodajemy jeszcze ser, bazylię oraz jajka.
Bazylię posiekać.
Do dużego garnka
wbić całe jajka oraz białka i dobrze wymieszać. Dodać ricottę i
wymieszać. Wrzucić wszystkie zielone warzywa i dokładnie wymieszać
całość. Masę przelać do tortownicy i zapiekać przez 35-40 minut
(wierzch musi być twardy, nie „zapadać” się). Podawać na
ciepło z pomidorkami.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Green frittata.

Frittata with ricotta cheese, zucchini,
basil and spinach. Low calories and delicious!

Preparation: 15
minutes.
Baking: 35-45
minutes.
All
ready: 1 hour
Serves:
4 pieces.
  • 2 big bunches
    of fresh spinach
  • 2 medium
    zucchinis
  • half bunch of
    basil
  • 2 tbsp olive
    oil
  • 1 clove of garlic
  • 4 whole eggs
  • 4 whites
  • 130 g ricotta
    cheese
  • salt, pepper,
    nutmeg
  • cherry
    tomatoes
Directions:
Preheat the oven
to 200C degrees. Prepare 20 cm round baking pan.
Wash
the spinach and remove stems. Place simmering pan on the heat. When
it’s hot put the spinach on it and heat for 1-2 minutes. Set aside to
cool down completely. When it’s cold chop roughly.
Heat olive oil in
a pan. Grate the zucchini. Chop roughly the garlic and fry it for 1
minutes, until gold, then add grated zucchini and fry for 5 minutes.
The add spinach stir well and add the seasonings.
Chop the basil.
In a big bowl mix
eggs, whites and ricotta. Then stir in the vegetables. Pour it into
the pan and bake for 35-40 minutes. Serve hot with tomatoes.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)