Zaznacz stronę

Ciasto na kruchym spodzie z rabarbarem,
truskawkami, jabłkami i kruszonką. To już chyba ostatnia
rabarbarowa propozycja w tym roku – zaczął się sezon truskawkowy
i trzeba to wykorzystać:) To ciasto jest na prawdę szybkie i
wyjątkowo proste. 


Przygotowanie:
45 minut.
Pieczenie: 40
minut.
Ilość
porcji z przepisu: około 30 kawałków.
Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody
Nadzienie:
  • duża wiązka rabarbaru
  • 3 duże jabłka
  • 250 g truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
Kruszonka:
  • 80 g cukru
  • 80 g masła
  • 120 g mąki
Wykonanie:
Kruche:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać masło
pokrojone w kostkę i wyrabiać palcami, do utworzenia grudek. Potem
dodać żółtka wraz z wodą i zarobić ciasto. Niezbyt długo, aby
nie było twarde. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki
na 30 minut.
Owoce:
Rabarbar, jabłka i truskawki umyć, obrać a potem
pokroić na małe kawałki. Wszystkie owoce wrzucić do dużego
garnka dodać cukier i wodę. Trzymać na gazie, od czasu do czasu
mieszając. Owoce muszą dobrze się rozpiec i utworzyć gładką
masę. Odstawić do ostygnięcia.
Kruszonka:
W misce wymieszać mąkę z cukrem i masłem, aż
utworzy grudki.
Piekarnik rozgrzać do 180 C. Dużą blachę 30×36
wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na rozmiar
blachy. Wyłożyć ciastem blachę i nakłuć widelcem. Całość
przykryć papierem i obciążyć ryżem lub grochem. Piec 10 minut z
obciążeniem i 10 bez. Potem wyłożyć owoce i posypać kruszonką.
Piec przez 15-20 minut.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
crumble, kruszonka, kruche ciasto, shortcrust pastry, kruche z truskawkami, kruche z rabarbarem, ciasto z kruszonką i rabarbarem, ciasto z kruszonką i truskawkami, crumble
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Rhubarb ans strawberry squares.

crumble, kruszonka, kruche ciasto, shortcrust pastry, kruche z truskawkami, kruche z rabarbarem, ciasto z kruszonką i rabarbarem, ciasto z kruszonką i truskawkami, crumble

Crumble squares with strawberries,
rhubarb and apple filling.

Preparation: 45
minutes.
Baking:
40 minutes.
Serves:
30 squares.
Pastry:
  • 3 cups all purpose flour
  • 4 tbsp caster sugar
  • 250 g butter
  • 2 yolks
  • 2 tbsp water
Filling:
  • 300 g rhubarb
  • 3 big apples
  • 250 g hulled strawberries
  • 3 tbsp sugar
  • 3 tbsp water
Crumble:
  • 80 g sugar
  • 80 g butter
  • 120 g flour
Directions:
Pastry: 
 
Stiff
the flour on a pastry board, mix with caster sugar, add chopped
butter and knead. When it resembles crumble add yolks and water and
knead until smooth. Wrap with baking foil and place in the fridge for
30 minutes.
Filling:
Cut
the trimmed rhubarb into small pieces. Chop apples and slice
strawberries. Place everything in a big simmering pan, add water and
sugar and heat until smooth, mixing from time to time.
Crumble:
Mix
sugar with flour. Add butter and rub it till resemble crumbs. 

Preheat
the oven to 190C. Prepare 36×30 baking pan.
Roll
the pastry out and place it on the pan. Line it with baking paper and
fill with beans. Bake for 10 minutes with beans, then another 10 without it. Pour fruits on the pastry and sprinkle with crumble. Bake
for another 15-20 minutes.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
crumble, kruszonka, kruche ciasto, shortcrust pastry, kruche z truskawkami, kruche z rabarbarem, ciasto z kruszonką i rabarbarem, ciasto z kruszonką i truskawkami, crumble
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)