Zaznacz stronę
suflet czekoladowy, czekolada, ramekiny, chocolate souffle, deser czekoladowy,

Klasyczny czekoladowy suflet. Po
zakupie ramekinów to było pierwsze co wpadło mi do głowy.
Przyznam się, że pierwszy raz w życiu robiłam suflet i wyszedł
zaskakująco dobrze. Polecam gorąco bo to naprawdę przepyszny
deser. 

 

Przygotowanie:
15 minut.
Pieczenie: 12
minut.
Gotowe do podania:
około 30 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 2 suflety.
  • masło do wysmarowania ramekinów
  • 2 czubate łyżki cukru pudru plus
    jedna łyżeczka do wysypania ramekinów
  • 15 g masła, minimum 80 procent
    zawartości tłuszczu
  • pół łyżki mąki pszennej
  • 90 ml mleka
  • 3 jajka
  • 80 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Ramekiny wysmarować masłem i wysypać
cukrem pudrem lub kakaem.

W
garnku rozgrzać wodę. Do drugiego garnka z grubym dnem wsypać
połamaną w kostkę czekoladę. Położyć na wrzącą wodę i
rozpuścić czekoladę. Gdy będzie płynna odstawić do ostygnięcia.

Białka
oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec
ubijania dodając cukier puder. Wstawić do lodówki na czas
przygotowywania masy.
Na
patelni rozpuścić masło. Kiedy będzie bulgotać dodać mąkę i
bardzo energicznie mieszać. Trzymać na ogniu około 2 minuty, aż
będzie bulgotać. Zdjąć z ognia i powoli wlewać mleko, cały czas
mieszając. Znowu postawić na gaz, na 2-3 minuty, mieszając od
czasu do czasu. Masę dodać do czekolady, wbić żółtka i
dokładnie wymieszać. Wmieszać w masę połowę białek. Dodać
resztę białek i mieszać okrężnymi ruchami, bardzo powoli.
Masę
przelać po równo do ramekinów. Potem należy palcem oczyścić
wewnętrzny brzeg ramekinów z ciasta i mocno uderzyć o blat, aby
zeszło z nich powietrze. Wsadzić do piekarnika i piec około 12
minut. Jeść od razu po wyjęciu z pieca.
Przepis
zaadaptowany z magazynu
Super Food
Ideas.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

suflet czekoladowy, czekolada, ramekiny, chocolate souffle, deser czekoladowy, suflet czekoladowy, czekolada, ramekiny, chocolate souffle, deser czekoladowy,

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Chocolate souffles.

suflet czekoladowy, czekolada, ramekiny, chocolate souffle, deser czekoladowy,

Classic chocolate souffles.

Preparation: 15
minutes.
Baking: 12
minutes.
All
ready: 30 minutes
Serves:
2 souffles.
  • Some butter to brush ramekins
  • 2 tbsp of caster sugar plus 1 tsp
    to sprinkle ramekins
  • 15 g unsalted butter
  • 1/2 tbsp  flour
  • 90 ml milk
  • 3 eggs
  • 80 g dark
    chocolate
Directions:
Preheat the oven
to 180C degrees. Brush the ramekins with butter and sprinkle with
caster sugar.
Separate
the yolks from whites. Beat the whites with caster sugar until stiff
and shiny. Place in the fridge.
Melt
the chocolate in a bowl set over a pan of hot water, stirring from
time to time. Set aside.
On a
simmering pan melt the butter until foaming. Add flour and stir
roughly , cook for 2-3 minutes. Remove from heat and gradually odd
milk, keep stirring. One again place on heat and boil for 3 minutes.
Add to melted chocolate and stir. Add yolks and stir again. Set aside from heat and slowly stir in whites. Pour into
two ramekins and clean the sides. Tap the ramekins gently on the
surface, to remove bubbles. Bake for 12 minutes, serves hot.
Recipe
adapted from Super Food Ideas magazine.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)