Klasyczny czekoladowy suflet. Po
zakupie ramekinów to było pierwsze co wpadło mi do głowy.
Przyznam się, że pierwszy raz w życiu robiłam suflet i wyszedł
zaskakująco dobrze. Polecam gorąco bo to naprawdę przepyszny
deser.
Przygotowanie:
15 minut.
15 minut.
Pieczenie: 12
minut.
minut.
Gotowe do podania:
około 30 minut.
około 30 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 2 suflety.
porcji z przepisu: 2 suflety.
-
masło do wysmarowania ramekinów
-
2 czubate łyżki cukru pudru plus
jedna łyżeczka do wysypania ramekinów -
15 g masła, minimum 80 procent
zawartości tłuszczu -
pół łyżki mąki pszennej
-
90 ml mleka
-
3 jajka
-
80 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Ramekiny wysmarować masłem i wysypać
cukrem pudrem lub kakaem.
nagrzać do 180 stopni. Ramekiny wysmarować masłem i wysypać
cukrem pudrem lub kakaem.
W
garnku rozgrzać wodę. Do drugiego garnka z grubym dnem wsypać
połamaną w kostkę czekoladę. Położyć na wrzącą wodę i
rozpuścić czekoladę. Gdy będzie płynna odstawić do ostygnięcia.
Białka
oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec
ubijania dodając cukier puder. Wstawić do lodówki na czas
przygotowywania masy.
oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec
ubijania dodając cukier puder. Wstawić do lodówki na czas
przygotowywania masy.
Na
patelni rozpuścić masło. Kiedy będzie bulgotać dodać mąkę i
bardzo energicznie mieszać. Trzymać na ogniu około 2 minuty, aż
będzie bulgotać. Zdjąć z ognia i powoli wlewać mleko, cały czas
mieszając. Znowu postawić na gaz, na 2-3 minuty, mieszając od
czasu do czasu. Masę dodać do czekolady, wbić żółtka i
dokładnie wymieszać. Wmieszać w masę połowę białek. Dodać
resztę białek i mieszać okrężnymi ruchami, bardzo powoli.
patelni rozpuścić masło. Kiedy będzie bulgotać dodać mąkę i
bardzo energicznie mieszać. Trzymać na ogniu około 2 minuty, aż
będzie bulgotać. Zdjąć z ognia i powoli wlewać mleko, cały czas
mieszając. Znowu postawić na gaz, na 2-3 minuty, mieszając od
czasu do czasu. Masę dodać do czekolady, wbić żółtka i
dokładnie wymieszać. Wmieszać w masę połowę białek. Dodać
resztę białek i mieszać okrężnymi ruchami, bardzo powoli.
Masę
przelać po równo do ramekinów. Potem należy palcem oczyścić
wewnętrzny brzeg ramekinów z ciasta i mocno uderzyć o blat, aby
zeszło z nich powietrze. Wsadzić do piekarnika i piec około 12
minut. Jeść od razu po wyjęciu z pieca.
przelać po równo do ramekinów. Potem należy palcem oczyścić
wewnętrzny brzeg ramekinów z ciasta i mocno uderzyć o blat, aby
zeszło z nich powietrze. Wsadzić do piekarnika i piec około 12
minut. Jeść od razu po wyjęciu z pieca.
Przepis
zaadaptowany z magazynu Super Food
Ideas.
zaadaptowany z magazynu Super Food
Ideas.
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Chocolate souffles.
Classic chocolate souffles.
Preparation: 15
minutes.
minutes.
Baking: 12
minutes.
minutes.
All
ready: 30 minutes
ready: 30 minutes
Serves:
2 souffles.
2 souffles.
-
Some butter to brush ramekins
-
2 tbsp of caster sugar plus 1 tsp
to sprinkle ramekins -
15 g unsalted butter
-
1/2 tbsp flour
-
90 ml milk
-
3 eggs
-
80 g dark
chocolate
Directions:
Preheat the oven
to 180C degrees. Brush the ramekins with butter and sprinkle with
caster sugar.
to 180C degrees. Brush the ramekins with butter and sprinkle with
caster sugar.
Separate
the yolks from whites. Beat the whites with caster sugar until stiff
and shiny. Place in the fridge.
the yolks from whites. Beat the whites with caster sugar until stiff
and shiny. Place in the fridge.
Melt
the chocolate in a bowl set over a pan of hot water, stirring from
time to time. Set aside.
the chocolate in a bowl set over a pan of hot water, stirring from
time to time. Set aside.
On a
simmering pan melt the butter until foaming. Add flour and stir
roughly , cook for 2-3 minutes. Remove from heat and gradually odd
milk, keep stirring. One again place on heat and boil for 3 minutes.
Add to melted chocolate and stir. Add yolks and stir again. Set aside from heat and slowly stir in whites. Pour into
two ramekins and clean the sides. Tap the ramekins gently on the
surface, to remove bubbles. Bake for 12 minutes, serves hot.
simmering pan melt the butter until foaming. Add flour and stir
roughly , cook for 2-3 minutes. Remove from heat and gradually odd
milk, keep stirring. One again place on heat and boil for 3 minutes.
Add to melted chocolate and stir. Add yolks and stir again. Set aside from heat and slowly stir in whites. Pour into
two ramekins and clean the sides. Tap the ramekins gently on the
surface, to remove bubbles. Bake for 12 minutes, serves hot.
Recipe
adapted from Super Food Ideas magazine.
adapted from Super Food Ideas magazine.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
Wyglądają obłędnie 🙂 Jadłam suflet czekoladowy raz w życiu, a bardzo mi smakował.
A ja mam ramekiny od bardzo dawna i jeszcze nie robiłam sufletów. Czas to nadrobić:)
Uwielbiam je, koniecznie jeszcze z płynnym środkiem 🙂
I love your pictures and recipes, they are mouth watering. Would love for you to share them with us at foodieportal.com. Over at foodieportal.com we are not photography expert snobs, we are just foodies, so pretty much all your pictures will get accepted.
Mmm, wygląda cudnie!
Przy moim pierwszym suflecie okazało się, że największym wyzwaniem jest zrobienie mu zdjęcia, póki jest w najwyższej formie 😉
U mnie jak widać opadł, ciężko jest w pośpiechu zrobić dobre zdjęcie. Ale na szczęście wygląd nadrabiał smakiem:)
Your food photos are amazing. You can share your mouth watering photos with us at http://www.foodienewz.com. foodienewz.com is a new food sharing site and we actually try our best to promote your food photos. At foodienewz.com all your food photos will be published without any editorial review so I really hope you come and join us.