Zaznacz stronę
homemade bread

Chleb pełnoziarnisty z dodatkiem maku,
siemienia lnianego, słonecznika i sezamu.

Po raz kolejny okazuje się to co
oczywiste: produkty zrobione samodzielnie przewyższają te kupione w
sklepie, nawet jeżeli nie wyjdą idealnie. Ostatnio robiłam
granolę, a tym razem chleb. Wyszedł naprawdę fantastycznie: skórka
jest chrupiące a środek bardzo miękki i delikatny. Dodatki ziaren
sprawiają, że chleb jest bardzo pożywny i ma ciekawy smak.
Wykonanie jest dosyć pracochłonne, ale naprawdę warto poświecić
czas.

Przygotowanie:
około 120 minut.
Pieczenie: 25
minut.
Gotowe do podania:
około 3 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 1 duży bochenek.
  • 500 g mąki pszennej lub
    pełnoziarnistej
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 350 ml letniej wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżeczki maku
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki łuskanego
    słonecznika
  • 40 g sezamu
Wykonanie:
W rondelku dobrze zmieszać drożdże z 50 ml wody.
Odstawić na 5 minut lub do momentu spienienia. Mąkę wraz z solą
przesiać do dużej miski. Dodać rozpuszczone drożdże, miód,
oliwę oraz pozostałą wodę. Całość energicznie wymieszać
drewnianą łyżką do otworzenia kuli. Następnie ciasto wyłożyć
na oprószony mąką blat i wyrabiać 5 minut dopóki nie będzie
gładkie.
Potem ciasto włożyć z powrotem do miski, na środek
wsypać ziarna i zagniatać ciasto dopóki nie będą równomiernie
rozłożone. Tak przygotowane ciasto włożyć do miski lekko
posmarowanej oliwą i potrząsnąć nią parę razy, aby ciasto się
natłuściło. Miskę przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut (ciasto powinno podwoić
swoją objętość).
Po 30 minutach należy ciasto uderzyć pięścią, aby
pozbawić go nadmiaru powietrza. Następnie wyjąc na czysty blat i
uformować bochenek. Chleb położyć na wysmarowanej oliwą blasze i
przykryć czysta ściereczką. Odstawić na kolejne 30 minut.
Piekarnik
nagrzać do 220 stopni. Na bochenku zrobić delikatne nacięcia nożem
i włożyć do piekarnika. Piec przed 10 minut, następnie obrócić
na drugą stronę i piec kolejne 15 minut. Zostawić do ostygnięcia.
Chleb może leżeć w woreczku przed 3-4 dni. Zamrożony może być
przetrzymywany do dwóch miesięcy.
Przepis pochodzi z książki „Wypieki” Anneki
Manning.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

bread with seeds
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Three seeds bread. 

 

wholemeal bread

Wholemeal bread with three different
types of seeds.

Preparation: 120
minutes.
Baking: 25
minutes.
All
ready: about 3 hours.
Serves:
1 loaf.
  • 500 g wholemeal flour or maida
    flour
  • 1 ½ tsp salt
  • 350 ml lukewarm water
  • 7 g dry yeast
  • 1 tsp honey
  • 1 tsp olive oil
  • 2 tsp poppy seeds
  • 2 tsp flax seed
  • 2 tsp sunflower seeds
  • 40 g sesame
Directions:
In a small pot mix
together 50 ml of water and dried yeast. Set aside for 5 minutes.
Stiff flour and salt into a bog bowl. Then add yeast, olive, honey
and remaining water. Mix well with a wooden spoon.
Place the dough
onto floured working surface. Knead the dough until it’s smooth. Then
place the dough again on the bowl and add the seeds. Knead the dough until seeds are well combined. Then place dough in the second bowl,
sprinkled with some olive. Set aside into war place for 30 minutes (
dough has to double the volume).
After this time
punch the the dough into the center to get rid of the air. Then form
nice round loaf from the dough. Place on the oiled baking pan and
again place in the warm place for 30 minutes.
Preheat the oven to 220 degrees. Bake the loaf for 10
minutes, then turn it on the other side and bake for another 15
minutes. Set aside to chill.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)