Zaznacz stronę

Proste ciasteczka czekoladowe z nutą
wanilii.

Dzisiejszy wypiek jest banalnie prosty
i wyjątkowo pyszny. Ciasteczka robi się bardzo szybko, ich czas
pieczenia jest krótki i potrzeba niewiele składników. Idealnie
nadają się tez na spody do wypieków: już niedługo pojawi się
deser z nimi i karmelem w roli głównej. Smacznego!

Przygotowanie:
10 minut.
Pieczenie: 30
minut.
Gotowe do podania:
około 40 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 30 ciasteczek.
  • 225g mąki pszennej
  • 75g ciemnego kakao do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 250 g miękkiego masła
  • 300 g cukru
  • 1 jajko
  • ziarna z 3 lasek wanilii lub pół
    łyżeczki olejku waniliowego
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do
pieczenia.
Masło ubić w misie miksera z cukrem: ubijać dopóki
nie będzie puszyste i jasne ( od 5 – 7 minut, zależy od mocy
miksera). Następnie wmieszać jajko i nasiona lub olejek. Na koniec
dodać szczyptę soli oraz przesiane kakao i mąkę. Miksować dopóki
nie powstanie bardzo gęsta masa.
W rękach formować małe kuleczki (1 łyżeczka masy) i
układać na papierze do pieczenia, zachowując 3 centymetrowe
odstępy. Piec około 10 minut. Wyjąc i przez 2 minuty pozostawić
do stężenia ciastek. Następnie usunąć je z papieru i nałożyć
kolejna partię. Piec do skutku.
Przepis pochodzi z książki „Wypieki” Anneki
Manning.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Chocolate cookies.

Simple chocolate cookies with vanilla.

Preparation: 10
minutes.
Baking: 30
minutes.
All
ready: about 40 minutes.
Serves:
30 cookies.
  • 225g all purpose flour
  • 75g dark cocoa
  • 1 tsp baking powder
  • ½ tsp salt
  • 250 g softened butter
  • 300 g sugar
  • 1 egg
  • ½ tsp vanilla flavor or beans
    from 3 vanilla sticks
Directions:
Cake:
Preheat the oven to 180 degrees. Line large baking pan
with parchment paper.
Beat softened butter with sugar, until
it’s pale and fluffy. Then stir in egg and vanilla. Lastly mix in
stiffed cocoa, flour and salt, until it’s very thick.
Form small balls ( one tsp of mixture
by each) and place on the parchment paper, leaving 3 cm of spare.
Bake about 10 minutes. Then left for 3 minutes to form, then remove
from paper. Place another balls and bake. Repeat until the no dough
is left.
Recipe adapted from Anneka’s Manning book.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)