Pizzeta na grubym cieście z sosem
pomidorowym i mozarellą.
Wszyscy kochamy pizzę, a margarita to
klasyka, której nikt nie jest w stanie się oprzeć. Ciasto, które
znajduje się w przepisie to ciasto idealne. Wspaniale wyrasta, jest
miękkie i puszyste, piecze się maksymalnie 10 minut. Sos
pomidorowy jest bardzo uniwersalny i prosty w wykonaniu. Proste
dodatki sprawiają, że pizza będzie smakować nawet najbardziej
wybrednym smakoszom. Mozzarellę można zamienić na ser żółty lub
parmezan, wedle upodobań.
Przygotowanie:
80 minut.
80 minut.
Pieczenie: 10
minut.
minut.
Gotowe do podania:
około 2,5 godziny.
około 2,5 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 4 duże kawałki.
porcji z przepisu: 4 duże kawałki.
Ciasto
-
350 g mąki
typu 00 lub chlebowej ( plus około 50 g do wyrobienia) -
7 g świeżych
drożdży -
200 ml wody
-
1 łyżka
cukru -
pół
łyżeczki soli -
30 ml oliwy z
oliwek -
25 ml mleka
Sos pomidorowy:
-
400 g
pomidorów z puszki -
3 łyżki
oliwy -
1 cebula
-
2 ząbki
czosnku -
płaska
łyżeczka cukru -
sól i pieprz
do smaku
Dodatki:
-
2 łyżki
oliwy -
łyżeczka
ziół prowansalskich -
200 g
pomidorków koktajlowych -
50 g czarnych
oliwek -
200 g
mozzarelli -
garść
świeżej bazylii -
łyżeczka
kaparów
Wykonanie:
Ciasto:
W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Do
dużej miski przesiać mąkę oraz wsypać sol. Dodać rozpuszczone
drożdże, oliwę i mleko. Krótko wyrabiać ciasto póki składniki
się nie połączą. Ciasto oprószyć mąką i położyć w ciepłe
miejsce, przykryte szmatką, na czas 30 minut. Po 30 minutach wyłożyć
je na oprószony mąką blat i wyrobić. Ciasto będzie kleiste,
należy dodawać po trochę mąki, aby stało się bardziej zwarte i
lekko kleiło się do rąk. Ciasto z powrotem włożyć do miski i
odstawić na 30 minut.
dużej miski przesiać mąkę oraz wsypać sol. Dodać rozpuszczone
drożdże, oliwę i mleko. Krótko wyrabiać ciasto póki składniki
się nie połączą. Ciasto oprószyć mąką i położyć w ciepłe
miejsce, przykryte szmatką, na czas 30 minut. Po 30 minutach wyłożyć
je na oprószony mąką blat i wyrobić. Ciasto będzie kleiste,
należy dodawać po trochę mąki, aby stało się bardziej zwarte i
lekko kleiło się do rąk. Ciasto z powrotem włożyć do miski i
odstawić na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 150C, duża blachę wyłożyć
papierem do pieczenia.
papierem do pieczenia.
Pomidorki pokroić na polówki, skropić oliwą i
posypać ziołami. Piec przez 30 minut.
posypać ziołami. Piec przez 30 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać pokrojony czosnek i
cebulą. Podsmażać bardzo krótko, aby się zeszkliły. Następnie
dodać pomidory oraz wszystkie przyprawy. Dobrze zamieszać i dusić
przez około 10 minut. Skosztować i ewentualnie doprawić solą i
pieprzem.
cebulą. Podsmażać bardzo krótko, aby się zeszkliły. Następnie
dodać pomidory oraz wszystkie przyprawy. Dobrze zamieszać i dusić
przez około 10 minut. Skosztować i ewentualnie doprawić solą i
pieprzem.
Temperaturę podwyższyć do 200C. Na blasze położyć
nowy arkusz papieru.
nowy arkusz papieru.
Z wyrośniętego ciasta uformować pizzetę. Posmarować
sosem, pozostawiając boki wolne od sosu. Posypać pokrojonymi
oliwkami. Boki posmarować oliwą i piec przez 8-10 minut.
sosem, pozostawiając boki wolne od sosu. Posypać pokrojonymi
oliwkami. Boki posmarować oliwą i piec przez 8-10 minut.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Margarita pizza.
Classic margarita pizza with mozzarella
and tomato sauce.
Preparation: 80
minutes.
minutes.
Baking: 10
minutes.
minutes.
All
ready: about 2,5 hour.
ready: about 2,5 hour.
Serves:
4..
4..
Dough:
-
350 g mąki
type 00 flour -
7 g fresh
yeast -
200 ml lukewarm water
-
1 tsp sugar
-
½ tsp salt
-
30 ml olive
oil -
25 ml milk
Tomato sauce:
-
400 g canned
tomatoes -
3 tbsp olive
oil -
1 onion
-
2 cloves of
garlic -
1 tsp of
sugar -
salt and
pepper for the taste
Toppings:
-
2 tbsp olive
oil -
1 tsp mixed
herbs -
200 g cherry
tomatoes -
50 g black
olives -
200 g
mozzarella -
pinch of
fresh basil -
1 tsp capers
Directions:
Dough:
Melt yeast and sugar in lukewarm
water. Place stiffed flour and sugar in a big bowl. Then add yeast,
milk and olive. Knead the dough until it’s well combined and smooth.
Place the bowl on warm place for 30 minutes. After 30 minutes place
the dough on a working surface and knead, adding some flour until
it’s more thick. Then again place in the bowl and warm place for
another 30 minutes.
water. Place stiffed flour and sugar in a big bowl. Then add yeast,
milk and olive. Knead the dough until it’s well combined and smooth.
Place the bowl on warm place for 30 minutes. After 30 minutes place
the dough on a working surface and knead, adding some flour until
it’s more thick. Then again place in the bowl and warm place for
another 30 minutes.
Preheat the oven to 150C, line large baking pan with a parchment paper.
Halve the cherry tomatoes and place on the pan. Brush
with olive and sprinkle with herbs. Bake for 30 minutes.
with olive and sprinkle with herbs. Bake for 30 minutes.
Heat the olive on a frying pan. Place chopped onion and
garlic on it and fry for a few seconds. Then add the tomatoes and
seasonings. Stir well and heat for then minutes.
garlic on it and fry for a few seconds. Then add the tomatoes and
seasonings. Stir well and heat for then minutes.
Set the temperature on 200C and change parchment paper.
From the dough form pizza shape and spread tomato sauce
on it, leaving sides free. Sprinkle with the olives. Bake for 8-10
minutes. Place tomatoes, capers, basil and mozzarella on the top.
Serves hot.
on it, leaving sides free. Sprinkle with the olives. Bake for 8-10
minutes. Place tomatoes, capers, basil and mozzarella on the top.
Serves hot.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
bardzo ładne zdjęcia :]
czegóż chcieć więcej? tylko wspaniałego towarzystwa! jeść tak dobre rzeczy w samotności to grzech.
Dziękujemy! Chyba, że ktoś jest bardzo głodny, wtedy w pojedynkę raźniej… 🙂
jakie sreduszko z niej wyszło:)
Faktycznie, nawet nie zwróciłam uwagi:) Pozdrowienia!
Piękne zdjęcia i bardzo fajny przepis. Muszę sama spróbować takiego w domu, ale chyba wolałabym na cieście takim, jakie można dostać w Dominium. Mój narzeczony zawsze oskubuje mi kawałki pizzy, bo tak bardzo je lubi 😉
Wiesz może jak zrobić podobne? Bo pizzerzy nie chcą się podzielić tą tajemnicą 😀
Dziękujemy. Co do grubości ciasta, to z założenia miała być pizzeta więc ciasta wcale nie rozwałkowywałam, tylko rozłożyłam je palcami w odpowiedni kształt. Gdyby ciasto bardzo cienko rozwałkować wtedy wyszła by bardzo cienka pizza. Nie wiem czy ten przepis sprosta wymaganiom z Dominium, ale wypróbowałam już kilka receptur na ciasto do pizzy i ten jest najlepszy. Pozdrawiam:)