niedziela, 1 września 2013

Drożdżowe ze śliwkami.

plum cake

Proste drożdżowe ciasto z dodatkiem śliwek i kruszonki. 

Proste drożdżowe ciasto z dodatkiem śliwek i kruszonki. Idealne na każdą okazję i niezbyt pracochłonne. Śliwki można zastąpić dowolnymi owocami jakie mamy w domu. Przepis na ciasto drożdżowe dostałam od mojej babci i wykorzystałam go na przykład w cynamonkach.




Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 50 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 30 kawałków.


Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 30 g drożdży
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli

Ponadto:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 100g cukru pudru
  • 130 g masła
  • 200 g wiórek kokosowych

Wykonanie:


W garnuszku podgrzać mleko. Gdy będzie dobre ciepłe wrzucić drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

W drugim garnuszku rozpuścić masło i odstawić.

Jajka rozbić z łyżeczką z solą i pozostałym cukrem.

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę. Wlać mieszankę jajeczną i wyrośnięte drożdże.

Ciasto zagniatać duża drewnianą łyżką, cały czas uderzając do ściany miski. Dzięki temu do ciasta wejdzie powietrze i lepiej wyrośnie.

Kiedy wszystkie składniki dobrze się połącza a ciasto odlepi się od miski i utworzy gładką kulę należy wlać masło. Potem tak samo trzeba je ugniatać łyżka do momentu, aż masło nie wsiąknie.
Kiedy już zagnieciemy ciasto należy spód miski i ciasto posypać mąką, odłożyć całość na 30 minut w ciepłe miejsce. Najlepiej na letni kaloryfer. Miska musi być przykryta szmatką.

Masło utrzeć z cukrem, dodać wiórki kokosowe. Powstałą masę owinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Duża blachę do pieczenia ( 36x30 cm) wyłożyć papierem.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrabiać i rozłożyć równo w blasze. Na wierzch pookładać przekrojone i wypestkowane śliwki, skórką do dołu. Kruszonkę wyjąc z zamrażalnika i zetrzeć na tarce prosto na śliwki.

Piec przez 50 minut.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!
 

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Plum cake. 

Easy cake with plums and coconut crumble.


Preparation: 60 minutes.
Baking: 50 minutes.
All ready: 2 hours.
Serves: 30.

Yeast dough:
  • 500 g all purpose flour
  • 2 eggs
  • 30 g yeast
  • 1 cup milk
  • 3 tbsp sugar
  • 3 tbsp butter
  • ½ tsp salt

Moreover:
  • 1 kg plums, pitted
  • 100g caster sugar
  • 130 g unsalted butter
  • 200 g desiccated coconut


Directions:

Dough:

Heat the milk in a small pot. When it's hot turn off the heat and add 3 tablespoons of flour, one tablespoon of sugar and the yeasts. Mix and set aside for 10 minutes.

Melt the butter and set aside.

Lightly beaten eggs mix with the salt and remaining sugar.

In a big bowl place remaining flour. Then add egg mix and yeasts mix. Then knead the dough. It's very important to knead the dough very well. Even if it's pretty painful :). You can use the wooden spoon instead of your own hand.

When all of the ingredients will be well combined and the dough stop stick to the bottom You have to add melted butter. Ten repeat the process of kneading until all of the butter disappear in the dough.

Spread prepared dough with the four and place in a bowl. Then put the bowl with the dough in a warm place for 30 minutes. The bowl has to be covered with a cloth.

Crumble:

Beat the butter with sugar. Then stir in the coconut. Mix until it's well combined. Wrap with foil and place in the fridge for 30 minutes. You can prepare the crumble day before.

Preheat the oven to 175C. A Large baking pan ( 36x30cm) line with the parchment paper.

Once again knead the dough shortly and place it on baking pan. On the top stick plums and sprinkle with crumble.

Bake for 50 minutes.


Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :)
    Do tego kubek pysznej zielonej herbaty i niczego więcej mi nie trzeba :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...