Zaznacz stronę
 onion tart

Pyszna tarta z cebulą, tymiankiem i
rozmarynem.

Tym razem coś dla miłośników tart i
oczywiście cebuli. Nie przerażajcie się jej ilością: jest bardzo
miękka a smak jest słodko słony. Tarta jest delikatna i wbrew
pozorom nie ma w niej przeważających smaków.

Jeżeli ktoś nie przepada za cebulą, a
ma ochotę na tartę to polecamy inne wytrawne propozycje z bloga:
trzy sery z tuńczykiem, tartę sycylijską lub z serem gruyere i warzywami.

Przygotowanie:
60 minut.
Pieczenie: 90
minut.
Gotowe do podania:
około 3 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 8 kawałków.

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła,
    pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 40 ml zimnej wody
Ponadto:
  • 1 kg cebuli, obranej i pokrojonej
    na ćwiartki
  • 90 ml oliwy
  • 1 ¼ łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 225 ml śmietanki
  • 225 ml mleka
  • 100 g parmezanu lub sera gruyere (
    lub innego ulubionego)
  • świeży tymianek i rozmaryn

Wykonanie:
W misie miksera
zmieszać przesianą mąkę i sól. Dodać masło i wyrabiać to
utworzenia grudek. Następnie dodać jajko i wodę. Zagnieść
ciasto, niezbyt długo aby nie było zbyt twarde. Uformować kule,
zawinąć w folię i wstawić na 20 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Duża blachę do pieczenia ( 36×30
cm) wyłożyć papierem.
Pokrojoną cebulę włożyc do dużej miski. W małym kubku zmieszac
oliwę z octem balsamicznym i ziołami. Wlac do cebuli i delikatnie
wymieszac. Całośc równo rozłożyc na blasze do pieczenia
wyłożonej papierem. Piec przez 35 minut.
Z misce zmieszac mleko i jajka ze śmietanką. Dodac szczyptę soli
do smaku.
Ser zetrzec na tarce.
Formę do tarty wyłożyc ciastem. Położyc na wierzch folię
aluminiową i obciążyc np. grochem lub ryżem. Piec z obiążeniem
25 minut.
Po 25 minutach wyjac ciasto z pieca i zdjac obciażenie. Dno posypac
startym serem i ułożyc na nim cebulę. Całosc zalac masą jajeczną
i piec przez 35 minut. Podawac na ciepło.
Przepis zaadaptowany z księzki „Wypieki” Anneki Manning.

Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Onion tart.

Delicious tart with soft onion, cheese and
fresh thyme.

Preparation: 60
minutes.
Baking: 90
minutes.
All
ready: 3 hours.
Serves:
8.
Shortcrust pastry:
  • 250 g all-purpose flour
  • 125 g softened butter, cubed
  • 1 egg
  • ½ tsp of salt
  • 40 ml cold water
Filling:
  • 1 kg onion, cut into four
  • 90 ml olive oil

  • 1 ¼ tsp balsamic vinegar
  • 1 tbsp sugar
  • 2 eggs
  • 1 yolk
  • 225 ml double cream
  • 225 ml milk
  • 100 g grated Parmesan or Gruyere
    cheese ( or Your favorite)
  • fresh thyme and rosemary
Directions:
Pastry:
In a big bowl combine
flour, salt, egg and softened butter. Knead the dough until it’s
smooth. Then add the water and keep kneading. When it’s well combine
wrap it with foil and place in the fridge for 20 minutes.
Preheat the oven to 180C. A Large baking pan ( 36x30cm) line with the
parchment paper.
Place onions in a big bowl. In a smaller one mix together
balsamic vinegar and olive with some herbs. Add into the onion and
stir gently. Pour the onion on the baking pan and bake for 35
minutes.
Mix double cream with eggs and milk. Add some salt for the taste.
Line tart tin with pastry and cover with baking foil, then with
weights. Bake for 25 minutes.
Then remove the heights and sprinkle bottom with grated cheese. Place
onion on the cheese and pour in the egg mixture. Bake for another 25
minutes. Serves hot.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)