Małe
rogaliki z marmoladą różaną. Ciasto z dużą
ilością żółtek, drożdżami i śmietaną jest kremowe i idealnie
kruche. Długo zachowuje świeżość, dlatego rogaliki można
przetrzymywać przez kilka dni, nie tracąc na smaku. Pyszny i prosty
deser, dla fanów babcinych wypieków.
Przygotowanie:
60 minut.
60 minut.
Pieczenie: 40
minut.
minut.
Gotowe do podania:
około 2 godziny.
około 2 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: około 50 rogalików.
porcji z przepisu: około 50 rogalików.
Zaczyn:
-
50
g świeżych drożdży -
3
łyżki cukru -
1
łyżka mąki -
pół
szklanki cukru
Ciasto:
-
800
g mąki pszennej -
5
żółtek -
150
ml kwaśnej śmietany -
250
g masła -
20
g cukru waniliowego -
1
łyżeczka soli -
3
łyżki cukru
Ponadto:
-
300 g marmolady z róży
-
żółtko roztrzepane z łyżką
mleka
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Duże blachy wyłożyć
papierem do pieczenia.
papierem do pieczenia.
Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże, cukier i mąkę,
dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Żółtka zmiksować z 3 łyżkami cukru i solą. Kiedy
dobrze się połączą dodać śmietanę i zmieszać łyżką.
dobrze się połączą dodać śmietanę i zmieszać łyżką.
Na stolnicy lub płaskiej powierzchni przesiać mąkę,
dodać masło i siekać nożem, dopóki masło nie połączy się z
mąką. Następnie wlać rozrobione drożdże i masę z żółtek.
Dobrze zagnieść ciasto, powinno być zwarte i z łatwością
utworzyć kulę. Jeżeli będzie za rzadkie dodać trochę mąki, a
jeżeli zbyt gęste to łyżkę śmietany.
dodać masło i siekać nożem, dopóki masło nie połączy się z
mąką. Następnie wlać rozrobione drożdże i masę z żółtek.
Dobrze zagnieść ciasto, powinno być zwarte i z łatwością
utworzyć kulę. Jeżeli będzie za rzadkie dodać trochę mąki, a
jeżeli zbyt gęste to łyżkę śmietany.
Ciasto podzielić na pół i rozwałkować w kwadrat.
Wykroić z niego około 4 centymetrowe paski, potem wykroić
trójkąty. Na dłuższej krawędzi położyć marmoladę i zwinąć
do rogu. Czynność powtórzyć do wykończenia składników.
Podobnie zrobić z drugą połową ciasta. Przygotowane rogaliki
posmarować żółtkiem i piec 15-20 minut.
Wykroić z niego około 4 centymetrowe paski, potem wykroić
trójkąty. Na dłuższej krawędzi położyć marmoladę i zwinąć
do rogu. Czynność powtórzyć do wykończenia składników.
Podobnie zrobić z drugą połową ciasta. Przygotowane rogaliki
posmarować żółtkiem i piec 15-20 minut.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Cookies with rose filling.
Preparation: 60
minutes.
minutes.
Baking: 40
minutes.
minutes.
All
ready: about 2 hours.
ready: about 2 hours.
Serves:
about 50 cookies.
about 50 cookies.
Yeast mixture:
-
50
g fresh yeasts -
3
tbsp sugar -
1
tbsp flour -
1.2
cup sugar
Dough:
-
800
g all purpose flour -
5
egg yolks -
150
ml sour cream -
250
g butter -
20
g vanilla sugar -
1
tsp salt -
3
tbsp sugar
Moreover:
-
300 g rose marmalade
-
yolk mixed
with 1 tbsp of milk
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Line two large baking pans with parchment paper.
the oven to 180C. Line two large baking pans with parchment paper.
Heat
milk a little bit. Then add yeasts, sugar and flour, mix well. Set
aside.
milk a little bit. Then add yeasts, sugar and flour, mix well. Set
aside.
Beat yolks with 3 tbsp of sugar and salt. Then stir in
sour cream.
sour cream.
Stiff flour on the pastry board. Add butter and chop
with a knife until it combines with flour. Then pour into it yolk and
yeast ,mixture and knead the dough.
with a knife until it combines with flour. Then pour into it yolk and
yeast ,mixture and knead the dough.
Separate prepared dough into two and roll it out. Then
cut out 4 cm stripes. Cut out from them triangles. Place the
marmalade on the loner side and roll . Brush with yolk and place on
the parchment paper. Repeat this action with all the pastry. Bake
for 15-20 minutes until gold.
cut out 4 cm stripes. Cut out from them triangles. Place the
marmalade on the loner side and roll . Brush with yolk and place on
the parchment paper. Repeat this action with all the pastry. Bake
for 15-20 minutes until gold.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
cudne słodziaki:D
ulala apetyczne!
Hello!
I would very much like to bake these but I ‚m wondering: how much milk am I supposed to mix with the yeast? I guess the „1.2 cup” refers to the milk. Did you mean 1/2 cup?