Zaznacz stronę

Małe
rogaliki z marmoladą różaną. Ciasto z dużą
ilością żółtek, drożdżami i śmietaną jest kremowe i idealnie
kruche. Długo zachowuje świeżość, dlatego rogaliki można
przetrzymywać przez kilka dni, nie tracąc na smaku. Pyszny i prosty
deser, dla fanów babcinych wypieków.

Przygotowanie:
60 minut.
Pieczenie: 40
minut.
Gotowe do podania:
około 2 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: około 50 rogalików.
Zaczyn:
  • 50
    g świeżych drożdży
  • 3
    łyżki cukru
  • 1
    łyżka mąki
  • pół
    szklanki cukru
Ciasto:
  • 800
    g mąki pszennej
  • 5
    żółtek
  • 150
    ml kwaśnej śmietany
  • 250
    g masła
  • 20
    g cukru waniliowego
  • 1
    łyżeczka soli
  • 3
    łyżki cukru
Ponadto:
  • 300 g marmolady z róży
  • żółtko roztrzepane z łyżką
    mleka
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Duże blachy wyłożyć
papierem do pieczenia.
Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże, cukier i mąkę,
dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Żółtka zmiksować z 3 łyżkami cukru i solą. Kiedy
dobrze się połączą dodać śmietanę i zmieszać łyżką.
Na stolnicy lub płaskiej powierzchni przesiać mąkę,
dodać masło i siekać nożem, dopóki masło nie połączy się z
mąką. Następnie wlać rozrobione drożdże i masę z żółtek.
Dobrze zagnieść ciasto, powinno być zwarte i z łatwością
utworzyć kulę. Jeżeli będzie za rzadkie dodać trochę mąki, a
jeżeli zbyt gęste to łyżkę śmietany.
Ciasto podzielić na pół i rozwałkować w kwadrat.
Wykroić z niego około 4 centymetrowe paski, potem wykroić
trójkąty. Na dłuższej krawędzi położyć marmoladę i zwinąć
do rogu. Czynność powtórzyć do wykończenia składników.
Podobnie zrobić z drugą połową ciasta. Przygotowane rogaliki
posmarować żółtkiem i piec 15-20 minut.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Cookies with rose filling.

Preparation: 60
minutes.
Baking: 40
minutes.
All
ready: about 2 hours.
Serves:
about 50 cookies.
Yeast mixture:
  • 50
    g fresh yeasts
  • 3
    tbsp sugar
  • 1
    tbsp flour
  • 1.2
    cup sugar
Dough:
  • 800
    g all purpose flour
  • 5
    egg yolks
  • 150
    ml sour cream
  • 250
    g butter
  • 20
    g vanilla sugar
  • 1
    tsp salt
  • 3
    tbsp sugar
Moreover:
  • 300 g rose marmalade
  • yolk mixed
    with 1 tbsp of milk
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Line two large baking pans with parchment paper.
Heat
milk a little bit. Then add yeasts, sugar and flour, mix well. Set
aside.
Beat yolks with 3 tbsp of sugar and salt. Then stir in
sour cream.
Stiff flour on the pastry board. Add butter and chop
with a knife until it combines with flour. Then pour into it yolk and
yeast ,mixture and knead the dough.
Separate prepared dough into two and roll it out. Then
cut out 4 cm stripes. Cut out from them triangles. Place the
marmalade on the loner side and roll . Brush with yolk and place on
the parchment paper. Repeat this action with all the pastry. Bake
for 15-20 minutes until gold.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)