Zaznacz stronę

Kremowy
sernik na orzechowym spodzie i powidłami śliwkowymi. Całość
pokrywa polewa czekoladowa z dodatkiem drobno posiekanych orzechów.
Ser jest bardzo lekki i świetnie kontrastuje się z innymi
składnikami: chrupiącym spodem, gęstą polewą i słodkimi
powidłami. Idealny do świeżo naparzonej kawy na jesienne
popołudnia:)

Przygotowanie:
30 minut.
Pieczenie: 90
minut.
Gotowe do podania:
około 2 godziny plus noc w lodówce.
Ilość
porcji z przepisu: 20 kawałków.
Sernik pieczony
na blaszce o wymiarach 25×25 centymetrów.
Orzechowy
spód:
  • 100 g cukru demerara
  • 240 g drobno pokrojonego masła
  • 120 g posiekanych orzechów włoskich
  • 300 g mąki pszennej
Sernik:
  • 800 g sera
    białego, potrójnie zmielonego
  • 200 ml
    śmietany 18%
  • 250 g sera
    mascarpone
  • 4 jajka
  • 6 łyżek
    cukru
  • 400 powideł
    śliwkowych
Polewa:
  • 200 g
    orzechów laskowych, bardzo drobno posiekanych
  • 150 g
    gorzkiej czekolady
  • 150 g
    mlecznej czekolady
  • 4 łyżki
    kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Spód:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę 25×25 wyłożyć
papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę z cukrem. Dodać masło i
rozrabiać ręką do utworzenia grudek. Potem dodać orzechy i
jeszcze raz zamieszać. Wyłożyć spód tortownicy, dociskając do
dna i piec 10 minut. Podpieczony spód wyjąc z piekarnika i
posmarować połową powideł. Wstawić do pieca na kolejne 10 minut.
Ser zmiksować ze śmietaną i mascarpone. Kiedy będą
dobrze połączone dodać cukier i jajka. Kiedy masa będzie gładka
przelać ją na upieczony spód. Na wierzch wykładać po łyżce
powideł w niewielkich odstępach. Sernik piec przez 60 minut i
pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuścić obydwa rodzaje czekolady.
Kiedy będą płynne dodać śmietanę i zmieszać do połączenia
składników. Na koniec dodać posiekane orzechy i oblać polewą
sernik. Kiedy całość będzie całkowicie wystudzona wstawić do
lodówki, najlepiej na całą noc.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Plum cheesecake.

Creamy
cheesecake with plum stew and nuts. 
 
Preparation: 30
minutes.
Baking: 90
minutes.
All
ready: about 2,5 hours.
Serves:
20.

Nut bottom:

  • 150 g all
    purpose flour
  • 50 g demerara sugar
  • 120 g cubed and softened butter
  • 60 g chopped walnuts
Cheesecake:
  • 800 g cream
    cheese
  • 200 ml sour
    cream
  • 250 g
    mascarpone cheese
  • 4 eggs
  • 6 tbsp caster
    sugar
  • 400 plum stew
Chocolate:
  • 200 g
    hazelnuts, roughly chopped
  • 150 g dark
    chocolate
  • 150 g milk
    chocolate
  • 4 tbsp sour
    cream
Directions:

Preheat
the oven to 180C. Line 25×25 cm baking pan with parchment paper.

Mix
flour with sugar, add butter and mix until resembles crumble. Stir in
walnuts. Pour mixture into tin , push it into the bottom and bake for
10 minutes. Then spread half of the plum stew on half baked pastry
and put it back into the oven. Bake for another 10 minutes.
Mix together cream cheese, sour cream and mascarpone cheese. When
it’s smooth stir in eggs and sugar. Mix until well combined and pour
into baked pastry. Spoon left plum stew on the cheesecake mixture.
Bake for 60 minutes and set aside to chill.
Melt the chocolate: place both on a small bowl with the
sour cream, set it over a saucepan of simmering water. When
it’s well melted stir in chopped hazelnuts. Spread prepared chocolate
on the top of baked cheesecake. Place in the fridge for one night or
at least 4 hours.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)