Proste ciasto czekoladowe z dodatkiem kokosu oraz pianki.
Deser idealny do zrobienia na szybko z
niewielką ilością składników. Ciasto jest bardzo miękkie i
delikatne, a pianka z kokosem nadaje mu słodyczy i ciekawej faktury.
niewielką ilością składników. Ciasto jest bardzo miękkie i
delikatne, a pianka z kokosem nadaje mu słodyczy i ciekawej faktury.
Przygotowanie: 20
minut.
minut.
Pieczenie: 45
minut.
minut.
Gotowe do podania:
około 1,5 godziny.
około 1,5 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 10 małych kawałków.
porcji z przepisu: 10 małych kawałków.
Ciasto :
-
150 g
miękkiego masła -
½ szklanki
cukru brązowego -
1 jajko
-
¾ szklanki
mąki pszennej -
łyżeczka
proszku do pieczenia -
¼ szklanki
kakao -
¾ szklanki
wiórków kokosowych
Pianka:
-
2 białka
-
szczypta soli
-
4 łyżki
cukru -
150 g wiórków
kokosowych
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę 25×10 cm
wyłożyć papierem do pieczenia.
wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło zmiksować na puch. Następnie dodać cukier oraz
jajko, miksować do połączenia się składników. Do masy przesiać
kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki. Całość dobrze
zmiksować. Masę wyłożyć do formy i równo rozsmarować. Wsadzić
do piekarnika i piec przez 30 minut.
jajko, miksować do połączenia się składników. Do masy przesiać
kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki. Całość dobrze
zmiksować. Masę wyłożyć do formy i równo rozsmarować. Wsadzić
do piekarnika i piec przez 30 minut.
Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia ciasta należy
ubić białka ze szczypta soli na sztywno. Białka można wcześniej
schłodzić. Gdy będą dobrze sztywne dodawać cukier, po jednej
łyżce, cały czas miksując. Na koniec delikatnie wmieszać wiórki
kokosowe. Masę białkową wyłożyć na upieczony spód i piec
kolejne 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
ubić białka ze szczypta soli na sztywno. Białka można wcześniej
schłodzić. Gdy będą dobrze sztywne dodawać cukier, po jednej
łyżce, cały czas miksując. Na koniec delikatnie wmieszać wiórki
kokosowe. Masę białkową wyłożyć na upieczony spód i piec
kolejne 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Coconut and chocolate cubes.
Simple chocolate
cake with coconut.
Preparation: 20
minutes.
minutes.
Baking: 45
minutes.
minutes.
All
ready: about 1,5 hours.
ready: about 1,5 hours.
Serves:
10.
10.
Cake :
-
150 g
softened butter -
½ cup brown
sugar -
1 egg
-
¾ all
purpose flour -
1 tsp baking
powder -
¼ cup dark
baking cocoa -
¾ cup
shredded coconut
Topping:
-
2 whites
-
a pinch of
salt -
4 tbsp sugar
-
150
g shredded coconut
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Line 25×10 cm baking pan with parchment paper.
the oven to 180C. Line 25×10 cm baking pan with parchment paper.
Beat
the butter until it’s soft and fluffy. Then mix in sugar and egg.
When it’s well combine add sifted cocoa, flour, baking powder and
coconut. Mix until well combined. Pour the batter into prepared pan
and bake for 30 minutes.
the butter until it’s soft and fluffy. Then mix in sugar and egg.
When it’s well combine add sifted cocoa, flour, baking powder and
coconut. Mix until well combined. Pour the batter into prepared pan
and bake for 30 minutes.
Prepare the topping 10 minutes before the cake is baked.
Beat cooled whites with salt until it’s shiny and stiff. Then mix in
sugar, adding 1 tbsp at time, beating constantly. Lastly stir in
coconut very slowly. Pour whites mixture on the top of baked cake.
Place in the oven for another 15 minutes, Set aside to chill.
Beat cooled whites with salt until it’s shiny and stiff. Then mix in
sugar, adding 1 tbsp at time, beating constantly. Lastly stir in
coconut very slowly. Pour whites mixture on the top of baked cake.
Place in the oven for another 15 minutes, Set aside to chill.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
Połączenie kokosa z kakao sprawdza się świetnie, więc pysznie musi smakować to ciasteczko 🙂
Mmm, pysznie wygląda 🙂