Zaznacz stronę

Bardzo proste i wyjątkowo pyszne
ciasto z nutą korzenną i dużą ilością jabłek.
Ten przepis wykonaniu jest naprawdę
błyskawiczny: najwięcej zajmuje obranie i pokrojenie jabłek. Czas
pieczenia jest dość długi ale zapewniam, że warto. Jabłka są
rozpieczone i delikatnie: idealnie komponują się z korzennym
smakiem ciasta. Świetnie pasuje na zimne wieczory z rozgrzewającą
herbatą.

Przygotowanie: 15
minut.
Pieczenie: 120
minut.
Gotowe do podania:
około 3 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 8 kawałków
  • 1200
    g jabłek
  • 1
    łyżeczka cynamonu
  • 1
    łyżka przyprawy korzennej
  • 350
    g cukru muscovado
  • 200
    g mąki orkiszowej
  • 150
    g mąki pszennej
  • 1
    łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1
    łyżeczka soli
  • 2
    łyżki soku z cytryny
  • 1
    szklanka oleju
  • 4
    łyżki śmietany 18%
  • 4
    jajka
  • łyżeczka
    masła
  • łyżka
    bułki tartej
  • cukier
    puder do posypania
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Tortownicę o średnicy 21 centymetrów wysmarować
masłem i wysypać bułką tartą.
Jabłka
obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do dużego garnka, dodać
cynamon, sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
W
dużej misce zmieszać przesiane mąki, przyprawę korzenną, cukier,
sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać
olej i śmietanę i bardzo dokładnie wymieszać. Całość przelać
do mąki i zmiksować na gładką masę.
Na
dno tortownicy wyłożyć 1/3 masy i ułożyć ¾ jabłek. Jabłka
polać pozostałą masą. Na wierzchu wysypać resztę jabłek.
Ciasto
piec przez 1,5 – 2 godzin, zależy od piekarnika. Po 1,5 godziny
sprawdzić patyczkiem środek, jeżeli będzie suchy to ciasto można
wyjąć, jeżeli nie piec dalej sprawdzając co jakiś czas. W
połowie pieczenia wierzch ciasta można przykryć folią, aby jabłka
za bardzo się nie spiekły.
Przepis zaadaptowany ze strony: thewhiteramekins.com
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Apple spice cake.

Simple cake with apples and spice flavor.

Preparation: 15
minutes.
Baking: 20
minutes.
All
ready: about 3 hours.
Serves:
8.
  • 1200
    g apples, peeled and cubed
  • 1
    tsp cinnamon
  • 1
    tbsp spice
  • 350
    g muscovado sugar
  • 200
    g wholemeal flour
  • 150
    g all-purpose flour
  • 1
    tsp baking powder
  • 1
    tsp salt
  • 2
    tbsp fresh lemon juice
  • 1
    cup canola oil
  • 4
    tbsp sour cream
  • 4
    eggs
  • 1
    tsp butter
  • 1
    tbsp breadcrumbs
  • caster
    sugar for dusting
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Butter 21 cm round baking pan and sprinkle with
breadcrumbs.
Place
peeled and cubed apples in a medium bowl, add cinnamon, lemon juice
and stir well.
Mix
together in a big bowl both flours, spice, sugar, salt and baking
powder. In the second bowl mix eggs, oil and double cream. Combine
both mixtures and whisk until it’s creamy.
Pour
1/3 cake mixture into prepared pan and place ¾ apples on it. Then
cover with rest of mixture and top with remaining apples. Bake for
about 2 hours.
Adapted from: thewhiteramekins.com
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)