Bardzo proste i wyjątkowo pyszne
ciasto z nutą korzenną i dużą ilością jabłek.
Ten przepis wykonaniu jest naprawdę
błyskawiczny: najwięcej zajmuje obranie i pokrojenie jabłek. Czas
pieczenia jest dość długi ale zapewniam, że warto. Jabłka są
rozpieczone i delikatnie: idealnie komponują się z korzennym
smakiem ciasta. Świetnie pasuje na zimne wieczory z rozgrzewającą
herbatą.
ciasto z nutą korzenną i dużą ilością jabłek.
błyskawiczny: najwięcej zajmuje obranie i pokrojenie jabłek. Czas
pieczenia jest dość długi ale zapewniam, że warto. Jabłka są
rozpieczone i delikatnie: idealnie komponują się z korzennym
smakiem ciasta. Świetnie pasuje na zimne wieczory z rozgrzewającą
herbatą.
Przygotowanie: 15
minut.
minut.
Pieczenie: 120
minut.
minut.
Gotowe do podania:
około 3 godziny.
około 3 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 8 kawałków
porcji z przepisu: 8 kawałków
-
1200
g jabłek -
1
łyżeczka cynamonu -
1
łyżka przyprawy korzennej -
350
g cukru muscovado -
200
g mąki orkiszowej -
150
g mąki pszennej -
1
łyżeczka proszku do pieczenia -
1
łyżeczka soli -
2
łyżki soku z cytryny -
1
szklanka oleju -
4
łyżki śmietany 18% -
4
jajka -
łyżeczka
masła -
łyżka
bułki tartej -
cukier
puder do posypania
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Tortownicę o średnicy 21 centymetrów wysmarować
masłem i wysypać bułką tartą.
nagrzać do 180C. Tortownicę o średnicy 21 centymetrów wysmarować
masłem i wysypać bułką tartą.
Jabłka
obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do dużego garnka, dodać
cynamon, sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do dużego garnka, dodać
cynamon, sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
W
dużej misce zmieszać przesiane mąki, przyprawę korzenną, cukier,
sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać
olej i śmietanę i bardzo dokładnie wymieszać. Całość przelać
do mąki i zmiksować na gładką masę.
dużej misce zmieszać przesiane mąki, przyprawę korzenną, cukier,
sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać
olej i śmietanę i bardzo dokładnie wymieszać. Całość przelać
do mąki i zmiksować na gładką masę.
Na
dno tortownicy wyłożyć 1/3 masy i ułożyć ¾ jabłek. Jabłka
polać pozostałą masą. Na wierzchu wysypać resztę jabłek.
dno tortownicy wyłożyć 1/3 masy i ułożyć ¾ jabłek. Jabłka
polać pozostałą masą. Na wierzchu wysypać resztę jabłek.
Ciasto
piec przez 1,5 – 2 godzin, zależy od piekarnika. Po 1,5 godziny
sprawdzić patyczkiem środek, jeżeli będzie suchy to ciasto można
wyjąć, jeżeli nie piec dalej sprawdzając co jakiś czas. W
połowie pieczenia wierzch ciasta można przykryć folią, aby jabłka
za bardzo się nie spiekły.
piec przez 1,5 – 2 godzin, zależy od piekarnika. Po 1,5 godziny
sprawdzić patyczkiem środek, jeżeli będzie suchy to ciasto można
wyjąć, jeżeli nie piec dalej sprawdzając co jakiś czas. W
połowie pieczenia wierzch ciasta można przykryć folią, aby jabłka
za bardzo się nie spiekły.
Przepis zaadaptowany ze strony: thewhiteramekins.com
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Apple spice cake.
Simple cake with apples and spice flavor.
Preparation: 15
minutes.
minutes.
Baking: 20
minutes.
minutes.
All
ready: about 3 hours.
ready: about 3 hours.
Serves:
8.
8.
-
1200
g apples, peeled and cubed -
1
tsp cinnamon -
1
tbsp spice -
350
g muscovado sugar -
200
g wholemeal flour -
150
g all-purpose flour -
1
tsp baking powder -
1
tsp salt -
2
tbsp fresh lemon juice -
1
cup canola oil -
4
tbsp sour cream -
4
eggs -
1
tsp butter -
1
tbsp breadcrumbs -
caster
sugar for dusting
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Butter 21 cm round baking pan and sprinkle with
breadcrumbs.
the oven to 180C. Butter 21 cm round baking pan and sprinkle with
breadcrumbs.
Place
peeled and cubed apples in a medium bowl, add cinnamon, lemon juice
and stir well.
peeled and cubed apples in a medium bowl, add cinnamon, lemon juice
and stir well.
Mix
together in a big bowl both flours, spice, sugar, salt and baking
powder. In the second bowl mix eggs, oil and double cream. Combine
both mixtures and whisk until it’s creamy.
together in a big bowl both flours, spice, sugar, salt and baking
powder. In the second bowl mix eggs, oil and double cream. Combine
both mixtures and whisk until it’s creamy.
Pour
1/3 cake mixture into prepared pan and place ¾ apples on it. Then
cover with rest of mixture and top with remaining apples. Bake for
about 2 hours.
1/3 cake mixture into prepared pan and place ¾ apples on it. Then
cover with rest of mixture and top with remaining apples. Bake for
about 2 hours.
Adapted from: thewhiteramekins.com
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
Fajnie wygląda. Szkoda, że moja świąteczna lista ciast już pęka. :))
U mnie to samo: brak czasu i zbyt wiele pomysłów:)
ale pysznie się prezentuje:) wypchane jabłuszkami po brzegi!;)
Cudowne ! Uwielbiam korzenne smaki z jabłkami 🙂
Mniam, uwielbiam takie ciasta 🙂 To wygląda wspaniale, taki wysokie 🙂
świetne ciasto! pycha 🙂