Zaznacz stronę

Bardzo proste, pożywne i pyszne
ciasteczka z czarnego sezamu bez dodatku cukru.
Genialne ciasteczka, niezwykłe w
smaku. Bardzo kruche i delikatne. Po zjedzeniu zaledwie trzech
człowiek czuje się najedzony:) Były podstawą do sernika matcha,
świetnie sprawdziły się solo.

Przygotowanie:
20 minut.
Pieczenie: 20
minut.
Gotowe do podania:
około godziny.
Ilość
porcji z przepisu: około 30 ciasteczek.
  • 120 g zimnego
    masła
  • 160 g mąki
    pszennej
  • 40 g mąki
    migdałowej ( zmielonych migdałów bez skórki)
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 40 g czarnego
    sezamu
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
:
W
misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać pokrojone w
kostkę masło i zmiksować do połączenia składników. Dodać
żółtko i znowu zmiksować.
Z
ciasta uformować dwa podłużne „wałki” – w takim kształcie
jakie powinny być ciasteczka. Przygotowane ciasto zawinąć w folię
i mrozić 15 minut.
Po
tym czasie ciasto odwinąć z foli i pokroić na krążki, tak aby
stworzyć ciasteczka. Przekładać na papier do pieczenia. Piec przez
20 minut i pozostawić do ostygnięcia.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Black sesame cookies.

Simple and delicious cookies with black
sesame and no sugar.

Preparation:
20 minutes.
Baking: 20 minutes.
All
ready: about an hour.
Serves:
about 30 cookies.
  • 120 g
    unsalted butter, cubed
  • 160 g all
    purpose flour
  • 40 g almond
    meal
  • 1 yolk
  • a pinch of
    salt
  • 40 g black
    sesame
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Line large baking pan with parchment paper.
Mix
together all dry ingredients. Add butter and beat until well
combined. Mix in yolk and knead the dough.
Separate
the dough into two and form long rollers. Wrap with plastic foil and
place in the fridge for 15 minutes. Then remove foil and slice,
creating cookies. Place the dough on parchment paper and bake for 20
minutes. Set aside to chill
All
credits for joc.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)