Zaznacz stronę

Sernik na bazie japońskiej
sproszkowanej herbaty zielonej na sezamowym spodzie.
Mój prezent urodzinowy przygotowany
przed drugą połowę bloga:) Wspaniały nie tylko dla miłośników
Japonii czy herbaty ( jak ja), ale też wspaniałych deserów i
serników. Spód zrobiony jest na bazie czarnego sezamu – niezwykle
wyrazisty i chrupiący. Wspaniałego zielonego kolory dodaje ciastu
matcha : można ją kupić w sklepach z azjatyckimi produktami lub na
allegro. Nie da się ukryć, że ciasto prezentuje się zjawiskowo –
tak też smakuje:)

Przygotowanie:
20 minut.
Pieczenie: 55
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków
Sezamowy spód:
  • 180 g zimnego
    masła
  • 240 g mąki
    pszennej
  • 60 g mąki
    migdałowej ( zmielonych migdałów bez skórki)
  • 120 g
    drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 60 g czarnego
    sezamu
Sernik matcha:
  • 3 łyżki
    sproszkowanej herbaty matcha rozpuszczone w 4 łyżkach wrzątku
  • 500 g twarogu
    trzykrotnie zmielonego
  • 1/3 szklanki
    śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki
    mleka skondensowanego
  • 3 jajka
  • 2 białe
    czekolady
  • 50g cukru
Wykonanie:

Piekarnik
nagrzać do 180C. Przygotować tortownicę 23 cm.
Spód:
W
misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać pokrojone w
kostkę masło i zmiksować do połączenia składników. Dodać
żółtko i znowu zmiksować. Utworzonym ciastem wyłożyć spód
tortownicy i wstawić do lodówki na czas przygotowania sera.
Sernik:
Matchę
rozpuścić we wrzątku.
Białą
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ser
zmiksować z jajkami, mlekiem, czekoladą, cukrem i śmietanką.
Wmieszać matchę. Ser przelać na spód sezamowy i wstawić do
rozgrzanego piekarnika.
Piec
25 minut w 180C. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec
kolejne 35 minut. Sernik studzić najpierw w uchylonym i wyłącznym
piekarniku potem luzem. Sernik musi odpocząć całą noc w lodówce. 
Spód
do sernika zaczerpnięty stąd.

Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Matcha cheesecake.

Simply delicious matcha cheesecake with
black sesame bottom.

Preparation:
20 minutes.
Baking: 55 minutes.
All
ready: second day.
Serves:
12.
Sesame bottom:
  • 180 g
    unsalted butter, cubed
  • 240 g all
    purpose flour
  • 600 g almond
    meal
  • 120 g caster
    sugar
  • 1 yolk
  • a pinch of
    salt
  • 60 g black
    sesame
Matcha cheesecake:
  • 3 tbsp
    powdered matcha dissolved in 4 tbsp boiling water
  • 500 g cream
    cheese
  • 1/3 cup
    double cream
  • 1/3 cup
    condensed milk
  • 3 eggs
  • 200 g white
    chocolate, melted
  • 50g caster
    sugar
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Prepare 23 cm diameter baking tin.
Sesame bottom:
Mix
together all dry ingredients. Add butter and beat until well
combined. Mix in yolk and knead the dough. Line prepared tin with sesame dough and place in the fridge for the time when you will be
preparing cheesecake.
Cheesecake:
Mix
cheese with chilled white chocolate, sugar, milk, double cream, eggs
and matcha. When it;s creamy pour into tin with chilled pastry.
Firstly
bake for 25 minutes in 180C then for 35 minutes in 160C. Cool down
completely and freeze in the fridge for one night before serving.
Recipe for the bottom came from this site
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)