Czyli
pieczone pączki z zieloną herbatą. Tłusty czwartek już jutro,
więc trzeba upiec jakieś pączki. Padło na wersję nieco inną niż
typowe smażone z marmoladą. Jako miłośniczki wszystkiego co
azjatyckie (w tym zielonej herbaty) wybrałyśmy przepis, który
widzicie poniżej. Pączki są bardzo miękkie i lekkie, a
czekoladowa polewa nadaje im słodyczy. Polecamy bardzo:)
Przygotowanie:
15 minut.
Pieczenie: 15 minut.
Gotowe
do podania: około 40 minut.
do podania: około 40 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 8 pączków.
porcji z przepisu: 8 pączków.
-
100
g mąki pszennej -
2
łyżki cukru pudru -
łyżeczka
proszku do pieczenia -
szczypta
soli -
1
łyżeczka zielonej sproszkowanej herbaty matcha -
1
jajko, roztrzepane -
80
ml mleka -
2
łyżki masła -
1
łyżka miodu -
50
g gorzkiej czekolady -
20
g masła
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Formę do pieczenia pączków wysmarować masłem i
wysypać bułką tartą.
nagrzać do 180C. Formę do pieczenia pączków wysmarować masłem i
wysypać bułką tartą.
W
dużej misce połączyć wszystkie sypki składniki. W garnuszku
roztopić masło z miodem i dodać do miski. Wlać roztrzepane jajko
i mleko, zmiksować wszystko na gładką masę.
dużej misce połączyć wszystkie sypki składniki. W garnuszku
roztopić masło z miodem i dodać do miski. Wlać roztrzepane jajko
i mleko, zmiksować wszystko na gładką masę.
Za
pomocą rękawa cukierniczego wypełnić otwory formy masą na
pączki. Dzięki użyciu rękawa dużo prościej nałożyć masę do
formy. Piec przez 15 minut.
pomocą rękawa cukierniczego wypełnić otwory formy masą na
pączki. Dzięki użyciu rękawa dużo prościej nałożyć masę do
formy. Piec przez 15 minut.
W
kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać 2 łyżki masła, aby
polewa była bardziej błyszcząca. Upieczone i wystudzone pączki
namaczać w czekoladzie.
kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać 2 łyżki masła, aby
polewa była bardziej błyszcząca. Upieczone i wystudzone pączki
namaczać w czekoladzie.
Przepis
pochodzi ze strony JOC.
pochodzi ze strony JOC.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
cudnie wyglądają, aż ślinka cieknie!
Bardzo oryginalny przepis 🙂
Pozdrawiam
Ania
Oryginalne 🙂 Bardzo jestem ciekawa ich smaku 🙂
pączków w tym roku nie jadłam, ale te muszę wypróbować, wyglądają cudownie!