Zaznacz stronę

Czyli
pieczone pączki z zieloną herbatą. Tłusty czwartek już jutro,
więc trzeba upiec jakieś pączki. Padło na wersję nieco inną niż
typowe smażone z marmoladą. Jako miłośniczki wszystkiego co
azjatyckie (w tym zielonej herbaty) wybrałyśmy przepis, który
widzicie poniżej. Pączki są bardzo miękkie i lekkie, a
czekoladowa polewa nadaje im słodyczy. Polecamy bardzo:) 

Przygotowanie:
15 minut.

Pieczenie: 15 minut.
Gotowe
do podania: około 40 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 8 pączków.
  • 100
    g mąki pszennej
  • 2
    łyżki cukru pudru
  • łyżeczka
    proszku do pieczenia
  • szczypta
    soli
  • 1
    łyżeczka zielonej sproszkowanej herbaty matcha
  • 1
    jajko, roztrzepane
  • 80
    ml mleka
  • 2
    łyżki masła
  • 1
    łyżka miodu
  • 50
    g gorzkiej czekolady
  • 20
    g masła
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Formę do pieczenia pączków wysmarować masłem i
wysypać bułką tartą.
W
dużej misce połączyć wszystkie sypki składniki. W garnuszku
roztopić masło z miodem i dodać do miski. Wlać roztrzepane jajko
i mleko, zmiksować wszystko na gładką masę.
Za
pomocą rękawa cukierniczego wypełnić otwory formy masą na
pączki. Dzięki użyciu rękawa dużo prościej nałożyć masę do
formy. Piec przez 15 minut.
W
kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać 2 łyżki masła, aby
polewa była bardziej błyszcząca. Upieczone i wystudzone pączki
namaczać w czekoladzie.
Przepis
pochodzi ze strony JOC.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)