wtorek, 25 marca 2014

Manna z czarnym sezamem.

Kasza manna z dodatkiem miodu, czarnego sezamu, amarantusa i bakalii. Czarny sezam jest bardzo popularny w Azji nie bez powodu. Można go użyć jako dodatek do różnego rodzaju maseczek oraz do jedzenia. Dlaczego? Jest bardzo zdrowy i ma wiele składników odżywczych. Stąd pomysł, aby dodać go do najważniejszego posiłku dnia czyli śniadania. W połączeniu z kaszą manną ( można zastąpić np. płatkami owsianymi) powstaje śniadanie idealne. Sezam nadaje kaszy specyficzny kolor oraz delikatny posmak. Nie bójcie się używać tego składniku, gdyż jest na prawdę wartościowy a do tego smaczny.



Przygotowanie: 10 minut.

Ilość porcji z przepisu: 1 miseczka

  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka amarantusa
  • ulubione bakalie

Wykonanie:

Sezam zgnieść w moździerzu.

Mleko podgrzać w garnuszku. Kiedy będzie dobrze ciepłe dodać kaszę mannę, sezam i miód. Podgrzewać mieszając, dopóki całość nie zgęstnieje. Przelać do miseczki, dodać bakalie i amarantus.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________



Semolina with black sesame.

Perfect breakfast: semolina with black sesame, honey and dried fruits.


Preparation: 10 minutes.


  • 200 ml milk
  • 2 tbsp semolina
  • 1 tbsp grounded black sesame
  • 1 tsp honey
  • favorite dried fruits


Directions:

In a small pot heat the milk. When it's hot add honey, semolina and sesame. Mix until it's thick. Serve with dried fruits.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)








1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...