Zaznacz stronę

Delikatna tarta z puree z ziemniaków i porów z dodatkiem sera pleśniowego oraz suszonych pomidorów. Bardzo ciekawy pomysł na tartę: po upieczeniu puree jest na wpół płynne i na ciepło smakuje fantastycznie. Polecam wszystkim miłośnikom tart.

Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 40 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny.
Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.

Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 40 ml zimnej wody

Wypełnienie:

  • 250 g ziemniaków
  • 1 duży por
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki mleka
  • 200 g sera pleśniowego
  • kilka suszonych pomidorów
  • szczypiorek do podania 
Wykonanie:
W misie miksera zmieszać przesianą mąkę i sól. Dodać masło i wyrabiać to utworzenia grudek. Następnie dodać jajko i wodę. Zagnieść ciasto, niezbyt długo aby nie było zbyt twarde. Uformować kule, zawinąć w folię i wstawić na 20 minut do lodówki.
Ziemaki obrać i zagotować do miękkości w osolonej wodzie. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Cebulą oraz pora pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać pora oraz cebulę. Doprawić sola i pieprzem. Trzymać na ogniu do momentu gdy warzywa będą miękkie. Pozostawić do ostygnięcia.
Gdy wszystkie warzywa będą już zimne za pomocą blendera zmiksować ja na gładką masę. Skosztować i dodać pieprzu i soli wg uznania.
Formę do tarty wyłożyć ciastem. Położyć na wierzch folię aluminiową i obciążyć np. grochem lub ryżem. Piec z obciążeniem 20 minut w temperaturze 180C.
Na podpieczony spód wyłożyć puree warzywne. Na wierzch ułożyć pokrojony ser pleśniowy i pomidory. Zapiekać przez 15-20 minut. Podawać na ciepło.
Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Potato and leek puree tart.

Preparation: 40 minutes.
Baking: 40 minutes.
All ready: about 2 hours.
Serves: 8.
Shortcrust pastry:
  • 250 g all-purpose flour
  • 125 g softened butter, cubed
  • 1 egg
  • ½ tsp of salt
  • 40 ml cold water

Filling:

  • 250 g potatoes, boiled and chilled
  • 1 large leek, sliced
  • 1 big onion, chopped
  • 2 tbsp olive oil
  • 4 tbsp milk
  • 200 g Camembert
  • a few dried tomatoes
Directions:
Preheat the oven to 180C. Prepare tart baking form.
Pastry:
In a big bowl combine flour, salt, egg and softened butter. Knead the dough until it’s smooth. Then add the water and keep kneading. When it’s well combine wrap it with foil and place in the fridge for 20 minutes.
Line tart tin with pastry and cover with baking foil, then with weights. Bake for 25 minutes.

Heat oilve oil an a medium sauce pan. When it’s hot add leek and onion. Season with some salt and pepper. Fry until the vegetables are soft. Then set aside to chill.

Smash the potatoes and fried vegetables with milk using food processor. Then pour into half baked pastry. |Top with slices Camembert and tomatoes. Bake for 15-20 minutes.

Like us on facebook!
Bon apetit!!
Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)