Zaznacz stronę

Domowe
hamburgery z mięsa wieprzowego z dodatkiem świeżych warzyw i sosu
majonezowo czosnkowego. Pierwsze podejście do tematu hamburgerów
zakończone pełnym sukcesem. Mięso, czyli podstawa całego burgera,
wyszło po prostu doskonałe: lekko pikantne, z dodatkiem kolendry,
kminu oraz chilli. Po zgrilowaniu było wyjątkowo soczyste i
miękkie. Zestaw warzyw i sos jest dość podstawowy i myślę, że
bardzo neutralny: powinien zasmakować większości degustujących.
Jako, że były to pierwsze burgery na blogu to padła decyzja, że
bezpieczniej nie bawić się samemu w pieczenie bułek, dlatego są
gotowe. Jednak z racji tego, że naprawdę wszystkim smakowało na
pewno przy następnej propozycje hamburgerowej pojawi się też
przepis na własnoręcznie robione bułki.

Przygotowanie: 80 minut.
Pieczenie:
20 minut
Gotowe
do podania: około 2 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 4 burgery.
Mięso:
  • 500
    g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1
    jajko
  • 3
    łyżki bułki tartej
  • po
    łyżeczce: kminu rzymskiego, kolendry, chili, słodkiej papryki
  • pół
    łyżeczki pieprzu o soli
  • 2
    łyżki musztardy sarepskiej
  • 1
    duża cebula
  • 2
    ząbki czosnku
Dodatki:
  • 4
    bułki
  • pomidor
  • zielony
    ogórek
  • czerwona
    cebula
  • sałata
    masłowa lub szarpana
  • 3
    łyżki jogurtu naturalnego
  • 3
    łyżki majonezu
  • 1
    ząbek czosnku
  • sól
    i pieprz
Ponadto:
wykałaczki do szaszłyków.
Wykonanie:
Mięso:
Do
dużej miski włożyć mięso. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę,
czosnek przecisnąć przez praskę. Kmin wraz z kolendrą rozbić w
moździerzu na proszek. Wszystko przyprawy i dodatki dodać do mięsa
i bardzo dokładnie wymieszać. Formować okrągłe kotlety (
wielkości bułki jakiej będziemy używać) i kłaść na talerz.
Powinny wyjść 4 duże kotlety. Następnie tak przygotowane mięso
włożyć na godzinę do lodówki.
Dobrze
rozgrzać patelnię grillową, gdy już będzie gorąca ułożyć na
niej mięso. Patelnia powinna być bardzo gorąca jednak mięso
smażymy na bardzo małym ogniu. Mniej więcej po 10 minut na każdej
ze stron.
Jogurt
zmieszać z majonezem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,
odrobinę soli i pieprzy i dobrze wymieszać. Warzywa pokroić na
plastry. Bułki przekroić na pół ( zaraz przed składaniem
burgerów można je podgrzać w piekarniku, aby były gorące).
Kiedy
mięso będzie już gotowe złożyć burgera i przebić długą
wykałaczką do szaszłyków, aby pozostał nienaruszony. Podawać na
gorąco.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)